Varroa nedir nasıl anlaşılır Keza yavru çürüklüğü,kireç hastalığı gibi arı hastalıklarınıda görebilirsiniz. Bunun haricinde koloni kontrolü yapıldığı esnada arıların sırtlarına dikkat edin,kapalı erkek arı gözlerinde,varroa genellikle arıların üstünde olur ve gözle görebilirsiniz.
e) Kapalı yavru gözlerinde Varroa bulunup bulunmadığını tespit etmek için, erkek ve işçi arı gözleri ince uçlu bir pensle açılarak larvalar dikkatlice dışarı çıkarılır. Büyüteç yardımıyla larvalar ve petek gözleri incelenir. Böylece Varroa'nın gelişme dönemleri de (larva, protonimf, deutonimf) görülebilir.
Varroaların erkek arı gözlerini tercih etmesinden yararlanılarak kovandaki varroa sayısını azaltmak amacıyla uygulanır. Kovanda bulunan çerçevelerdeki bir petek orta kısmından veya alt kısmından kesilerek alınır. Arılar bu kesilen kısma erkek arı gözleri örerler ve ana arı bu gözlere dölsüz yumurta bırakır.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Gözler içine bırakılan yumurtalardan çıkan arı larva- ları 6 günlük olup, petek gözleri kapatıldığında, bu sonradan konan çerçeveler ortadan kaldırılır. Petekler olduğu gibi yakılır yada eritilerek değerlendirilir. Bu uygulama aynı mevsimde 3-4 kez tekrarlanarak, pa- razit sayısı önemli oranda azaltılmış olur.
İlgili 29 soru bulundu
Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Uygulamanın yapılacağı zaman hava sıcaklığı 10°C ile 30°C arasında olmalıdır. Hava sıcaklığının 30°C'nin üstünde olduğu sıcaklıklarda uygulandığında, ana arı kayıplarına sebep olabilir.
Erken ilkbahar ve genç sonbaharda açık yavru gözlerinin en çok balın en az olduğu dönemlerde 3 gün ara ile 3 defa ilaçlanır.
hemolenf emerek beslenir. Arılarda Varroasis hastalığına neden olurlar. gözlenebilir.
İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığamayan arı kolonisi oğul çıkarma hazırlıklarına başlar. özellikle bal kaynaklarının çok olduğu ve mevsimin de müsait olduğu senelerde bu olay çok sık görülür. Oğul mevsimi genelde Mayıs ayının başından Haziran ayının ortalarına kadar devam eder.
İlaçlamalar, erken ilkbahar ve geç sonbahar aylarında, akşamüstü yapılmalıdır. Kışın kovanda yavru gözü olmadığı için tüm ergin varroa parazitleri arılar üzerindedir.
Kullanılacak pudra şekeri değirmende iki defa öğütüldükten sonra bir cam kavanoza konur. Kavanozun kapağına 25-30 delik açılır. Tek katlı kovana 100-150 gram gelecek şekilde, tuz ekeler gibi serpiştirilir. Pudra şekeri varroa parazitinin hava alma kanallarını kapatır ve arı üzerinde tutunamayarak ölürler.
Formik asit, arılarda oluşan Varroa paraziti ile mücedele için kullanılan bir üründür. Organik bazlı bir asit olduğu için arıda iz ve kalıntı gibi olumsuz durumları oluşturmaz. Bal hasadı tamamlanıp arıların dinlenmeye çekileceği zaman yapılması tavsiye edilir.
Aktardığımız kurtçukların 5 gün sonra kapanması gerekir. 4.gün kapanmış ise biraz iri kurtçukları aktarmışız demektir. Ana memeleri kapandıktan 7 gün sonra, ana arı gözden çıkar.
Antibiyotik verilen kovanın balı uzun bir süre tüketilmemelidir. Arılıkta kullanılan ekipmanlar ve hastalıklı kolonilerin boş kovanları 50 lt suya 1 kg soda eriyiği ile dezenfekte edilmelidir. Yavru Çürüklüğü Hastalıklarından Korunmak İçin; Arılık her zaman temiz ve düzenli olmalıdır.
Sonbaharda kapalı yavrunun sona erdiği, son bal hasadından sonraki dönem varroa mücadelesinde ilaç uygulamak için uygun bir zamandır.
Toplanan bu arılar kanat çırparak kovan içindeki hava sıcaklığını ayarlıyor, dengeliyorlar. İçerideki balın su oranını dengelemek için kanat çırparak çalışıyorlar. Bu sayede hava sirkülasyonunu sağlanıyor. Bu havayla birlikte baldaki sıcaklık ve su oranını ayarlayıp balın kalitesini sağlıyorlar.
Teknik arıcılıkta arının oğul vermeden suni arı alınır. Ama ne olursa olsun bazen bunu engellemek zor olur. Arı oğullarını genellikle havanın çok daha iyi olduğu sabah saat: 09:00 ve 15:00 arasında çıkıyor.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Arı kovanlarında çıtaların arasına arıların üzerine gelecek şekilde 3000-7000 arası arıya 15ml, 7000-20000 arası arıya 25 ml, 20000 ve üzeri arıya 40ml gelecek şekilde uygulanır. Son kullanma tarihi 2 yıldır. Ürün içeriği organik asitlerin karışımı ve bitkisel yağlar içermektedir.
5-7 günde bir 3 uygulama yapılması tavsiye edilir. Uygulama öğleden sonra veya akşam saatlerinde yapılmalıdır. En iyi sonuç elde etmek için plastik tabanlı kovan kullanılmalıdır.
Oksalik asit damlatma için karışım hazırlama (%3,5'lik) - YouTube. Şimdiye kadar iki farklı karışım uyguladım: 1- 35 gr oksalik asit + 600 gr şeker + 600 ml su. 2- 35 gr oksalik asit + 200 gr şeker + karışımı 1 lt ye tamamlayacak kadar su.
Sabah güneşin doğmasıyla birlikte öğle sıcağı bastırmadan az evvelki zamana kadar olan süre en iyisidir. Öğle sıcağının bastırdığı saatlerde kovanı kesinlikle açmamak gerekir. b) Fırtınalı, yağmurlu, soğuk ve rüzgarlı havalarda kovan kapağını açmak arıları fazlasıyla hırçınlaştırır.
Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir. Yemler her koloniye ayrı ayrı ve kovan içerisinde verilmelidir. İlkbahar beslemesinde yemleme programı nektar akımından 50 gün önce başlatılmalı ve nektar akımına, 10 gün kalınca yemlemeye son verilmelidir.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verilerine göre, koloni başına bal veriminin ortalama 14 kilogram olduğunu belirten Çakmak, "Bizim sahadaki çalışmalarımıza göre, koloni başına bal verimi ortalama 8-10 kilogram görünüyor. Dolayısıyla biz bu verimi artırabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri