Aynı şekilde çalışanların yemek ihtiyacını karşılamak için de günlük yemek bedeli ödenebilir veya işyerinde yemek verilebilir. Günümüzde pek çok şirkette bu uygulamalar söz konusu olsa da aslında hem yol hem de yemek ücreti vermek işveren için zorunlu olmayan bir durum.
4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işverenin çalışanlarına yemek veya yol ücreti ödemesi gerektiği konusu ile ilgili herhangi bir zorunluluk bulunmamakta olup, bu ödemeler işverenin inisiyatifindedir.
Çalışana aylık olarak ödenen yol ücreti, o işçinin evi ile iş yeri arasındaki mesafeye göre farklılık gösterir. Ancak, İş Kanunu, yemek ücretinde olduğu gibi yol ücretinde de işvereni zorunlu tutmaz. İşverenin yol ücreti ödeyip ödemeyeceği iş sözleşmesi ile resmileşir.
İşveren, Çalışanına Yemek Parası Vermek Zorunda mı? İş Kanunun 4857 sayılı maddesine göre yemek ücreti vermek çalışan ile yapılan iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece zorunlu değildir. Bu durum yemek parasının, işverenin çalışanlarına yan hak olarak sağladığı bir avantaj olarak gösterilir.
2023 YOL PARASI (ÜCRETİ) NE KADAR OLDU? 2023 yılı için yol ücreti ise 56 liraya çıktı.
İlgili 35 soru bulundu
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
1201 kilometre ve daha fazla olan mesafeler için gidilecek mesafenin, Güncel memur maaş katsayısı ile çarpılması ile bulunan tutar yol ücreti olarak belirlenir.
İş sözleşmesinde yemek ve yol hakkına dair bir detay bulunduğu takdirde işverenin yemek ve yol ücretini vermesi gerekir.
MultiNet yemek kartlarına yapılan ödemeler, işletmeler tarafından belirlenir. Ancak 2023 günlük yemek bedeli, 121,00 TL olduğu için işletmeler genellikle bu tutar kadar ödeme yaparlar. 22 günlük çalışma süresi olan bir ayda da bu tutar, 2662,00 TL'dir.
İşveren olarak çalışanlarınıza, en az asgari ücret kadar maaş vermekle yükümlüsünüz. Fakat asgari ücret olarak belirlenen tutara yemek parası dahil değildir. Yani çalışanlarınıza yemek desteği vermek istiyorsanız asgari ücretin dışında ek bir ödeme yapmanız gerekiyor.
215,70 TL'nin içerisine ücret eklentisi olarak yapılan yol, yemek, ikramiye vb. adlar altında yapılan ödemeler dâhil değildir. Yani işveren işçisi için verdiği yol, yemek gibi ücretler hariç olmak üzere günlük en az 215,70 TL yevmiye belirleyecektir. Bu uygulama Anayasamızın 55.
Yani işveren oruçlu işçiye yemekhaneden yararlanamadığı günler için nakit yemek yardımı yapmak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesinde oruç tutan işçilere yemedikleri yemek yerine para yardımı yapılacağı belirtilmiş ise işveren bunu ödemek zorundadır.
İşçi, sözleşmesinde olmayan görevi yapmak zorunda değil | Ekmek ve Gül. İşçi, iş sözleşmesi ile belirlenen ve mesleğinin gereği işleri yapmakla yükümlüdür.
İşveren İdari Şartnameye veya sözleşmelere şöyle bir düzenleme eklerse; “Ulusal bayramlarda ve tatil günleri hariç şekilde çalışanların işe gelmediği ya da izinli olduğu günler için yemek paraları kesilecektir.” Çalışanın işe gelmediği günlerde yemek paraları kesilir. Çalışanın hiçbir koşulda yemek parası kesilmez.
-Günlük 7,5 saat süreyi aşan işlerde işçilere 1 saatlik yemek molası verilmesi veya günlük 2 şer kez 15 er dakika çay veya sigara molası verilmesi gibi hususlarda çalışma süresine dahil edilmediğinden fazla mesai ücretinde hesaba katılmaz.
Yol Yardımı Ne Kadar? En fazla çalışma gününün 56 TL'si ile çarpımı kadar olabilir. Yani bir işyerinde 22 gün çalışma günü var ise 56*22=1.232 TL'ye kadar Yol yardımı verilebilir. Rakam bu tutardan daha düşük veya yüksek olabilir.
2023 Günlük Yemek Bedeli. KDV dahil 121 TL'ye yükseltildi. 2023 yılı günlük yemek bedeli, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 30 Aralık 2022 tarihli, 32059 sayılı 2.
7 Temmuz 2023 tarihli 32241 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 7346 no'lu Cumhurbaşkanı Kararı ile, 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren günlük yemek bedeli 121 TL'ye (110 TL + %10 KDV) yükseltildi. İstisna tutarı belirli aralıklarla güncellenir ve 2023 yılı için bu tutar 121,00 TL (110 TL + %10 KDV) olarak belirlendi.
Aylık brüt 600 TL yemek ücreti ödeniyor olsun. 4.000 TL brüt ücret ile çalışan bir işçiye 600 TL brüt yemek ücreti veriliyor ise SGK bildirimi esnasında görünecek tutar: 4000 + 470,42 = 4.470,42 TL olur. İstisna dışında kalan yemek ücreti üzerinden gerekli kesintiler yapılır.
Buna rağmen kanunen işverenin böyle bir yükümlülüğü yoktur. Verilen bu hizmetler ya da yapılan yol yardımları tamamen isteğe bağlıdır. Ancak personelin işe girerken imzaladığı iş sözleşmesinde yol ücreti verilmesi ya da servis imkanının sunulması belirtilmişse artık bu hak yasal olarak verilmek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, işverenler işçilerinin yol ücretini karşılamak zorunda değildir. Ancak iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde hüküm yer alıyorsa böyle bir hizmet sağlanmak ya da yol ücreti ödemek zorundadır. Servis konusunda tek istisnai durum gece vardiyasında çalışan kadın işçilerdir.
Madde 6 – Hastane, pansiyonlu okul ve işçi ile birlikte çalışan iş yerlerindeki memurlar, birim büyüklüğü ve personel sayısına bakılmaksızın hasta, öğrenci ve işçiler için mevcut yemek servislerinden faydalanırlar. Madde 7 – Yemek servisinin yönetiminden kurumun idari ve mali işlerle görevli birimi sorumludur.
Mayıs ayında askere sevk edilecek olanların, askerlik yol parası, sevk evrakı alındıktan sonraki 3 iş günü içinde PTT'ye yatırılır. Herhangi bir PTT şubesine, kimlik belgesi ile "Asal Ödemeler" beyanı verilerek askerlik yol parası alınabilir.
Dolayısıyla, işverenlerce hizmet erbabına, işyerine gidip gelmesi için toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçları vermek suretiyle sağlanan menfaatlerin vergiden istisna edilecek kısmının da ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir.
25.3.1. Yüklenici tarafından karşılanacak olan yemek ve yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmi altı) gün esas alınacaktır.Firma çalıştırılan personelin bir öğün yemek bedeli günlük brüt 6,38 (Altı lira Otozsekiz kr), yol bedeli günlük geliş-gidiş olarak brüt 4,50 (Dört lira elli kr) dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri