Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Ortalama armut fidanlarınızı 10-15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın kurak geçen yıllardan mutlaka sulama yapınız. Armut fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Susuzluğa dayanımı olmayan sulama ihtiyacı olan armut fidanları yıllık ortalama yağış miktarının 600 mm ve üzeri olduğu yerlerde armut ağacı ekstradan sulanmaya ihtiyaç duymaz. 600 mm'nin altında yağış alan yerlerde ise 2 ila 3 kez sulama yapılması yeterli olacaktır.
Armut ağaçları, bol güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar. Armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerden biri kış soğuklama ihtiyacıdır. 7.2 ºC'nin altında gereken süre çeşitlere göre 1000-2300 saat arasında değişmektedir.
Armut ağaçları her toprak türünde yetişebilir. Ancak kaliteli ve bol meyve almak için sıcak ve organik maddeler yönünden zengin topraklara dikilmesi tercih edilmelidir. Kireçli topraklar armut ağacının gelişip verimli olması için uygun değildir. Armut ağaçları ılıman iklimlerde daha rahat yetişir.
İlgili 22 soru bulundu
Ortalama olarak bir genç armut ağacının, güçlü kökler, yapraklar ve meyveler oluşturması için oldukça fazla suya ihtiyacı vardır. Kural olarak, olgun armut ağaçları su isteklerini yağmur suyuyla giderirken, genç armut ağaçlarının olgun armut ağaçlarından daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Şartlara uygun olarak dikilen armut ağaçları 2 ile 3 sene arasında meyve verebiliyor.
Yaprak gübrelemesi bahardan hasada kadar yapılır, ancak kritik dönem çiçeklenmeden 5-7 hafta sonradır. Alternatif olarak, birçok yetiştirici yılda bir kez genç ağaç başına 0,9 – 1,4 kg 12-12-17 + 2MgO ve olgun armut ağacı başına 3 – 5,4 kg 12-12-17 + 2MgO gübrelemesi yapar.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen armut fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Ilıman iklim meyve türü olan armut kış soğuklarına elmadan daha az dayanıklıdır. Armut ağacı, kış dinlenme döneminde kısa süreli (- 20, - 25oC) düşük sıcaklıklara dayanabilir.
Armut ağacı için uygun topraklar, süzek ve pH değeri 7'ye yakın olan topraklar uygundur. Ayrıca, verimli, kumlu ve pH değeri 6 ila 7 arasında olan topraklarda maksimum verim sağlanıldığı bildirilmiştir.
Armut ağacı, yazın ve kışın olmak üzere iki sezon meyve hasadı verir. Armut ağacının meyvesi olan etli, çekirdekli armut, Haziran ayında ve sonbaharın sonlarında hasat edilir.
Ortalama olarak, olgun ve sağlıklı standart boyuttaki bir armut ağacının verimi 90 kg iken, olgun yarı bodur ağaçların ortalama olarak verimi 45 kg dur.
Meyveciliğe en uygun toprak tipidir. Taban suyunun yüksek olması meyve bahçelerinde problemlere sebep olabilir. Taban suyu elma, erik ve ayva gibi yüzlek köklü türler için 1 m, armut, vişne ve şeftali için 2 m, kayısı, badem ve ceviz gibi derin köklü türler için ise 4 m'den yukarıda bulunmamalıdır.
Fidan dikiminde en önemli aşamanın can suyu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hepaksoy, "Fidan dikimden sonra sağanak yağış olsa dahi mutlaka bir can suyu verilmesi lazım. Buradaki amaç köklerin tamamen toprakla temas etmesini ve topraktaki boşlukların dolmasını sağlamak" diye söyledi.
Armut ağaçları dinlenme döneminde iken budanır, ancak son dondan en az birkaç hafta sonra (genellikle Şubattan Nisana kadar). Yaprakların gelişim döneminde budama yapmamalıyız (bu duruma obur dallar dahil değildir – obur dalları görür görmez çıkarabiliriz).
Uygun koşullar altında dikilen bir yabani armut anacına aşılı bir armut fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı armut fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
En çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Bununla beraber Marmara ve İç Anadolu Bölgeleri de armut için elverişlidir. Armut hangi şehirde yetişir diyorsanız, üretimde ilk sırada Bursa yer almaktadır.
Genellikle kurak koşullarda ve kuvvetli anaçlar kullanıldığında fidan diki minde aralık ve mesafeler daha fazla tutulmalıdır.Nemli bölgelerde ayva anacı kullanıldığında 3- 4 m, orta boydaki ağaçlar için 4- 6 m ve armut çöğürü üzerine aşılı armutlar için 6-8 m dikim aralığı yeterli olmaktadır.
Hastalık yeni başlamış ise, hasta kökler kesilip hasta kısımlar kazındıktan sonra bu yerlere %5'lik Bordo bulamacı veya %2'lik Göztaşı ilaçlarından biri fırça ile sürülür, ilaç kuruduktan sonra üzeri aşı macunu veya 750 gram Ardıç katranı+250 gram Göztaşı karışımı ile kapatılmalıdır.
Bu bakımdan sıcaklık isteği olan bir tür olarak kabul edilir. Alkali ve kireç bakımından zengin olan toprakları sevmeyen bu meyve geçirgen topraklarda yetişmeye müsaittir.
Armut ağacı yetiştirmek için her genç elma ağacı için 63 cm çapında ve 63 cm derinliğinde bir çukur kazmaya başlarız. Daha sonra ağaçları dikkatlice çukurların içine yerleştirip toprakla örtmeliyiz. Aşı yerinin bulunduğu noktanın zemin seviyesinden en az 7,5 cm yükseklikte olması gerektiğini unutmayın.
Daha önce teklif verdiğim veya kazandığım işleri nereden görebilirim? HESABIM sayfandaki İŞLERİM bölümünden sana önerilen, teklif verdiğin, kazandığın ve gerçekleşen işlerini görüntüleyebilirsin.
Ağaköy bahçelerinde bir kiloya kadar Deveci armudu yetişiyor. Çok da verimli. Yetişkin bir santa - maria ağacı, yılda 200 - 300 kilo armut verirken, Deveci ağacı 350 - 400 kiloya kadar çıkabiliyor.
Toprak seçiciliği olmayan armut fidanlarının dönüm başına dikilebilecek fidan sayısı ağacın anaç yapısına göre değişmektedir. Yarı bodur anaçlı armut fidanlarında 1 dönüme 66 fidan, tam bodurlarda 125 fidan yetiştirilirken, klasik anaçlı armut fidanlarında ise 40 fidan yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri