Uçucu yağlar şu anda sağlık sahnesinin “havalı çocukları” olup, anksiyeteyi gidermek, enfeksiyonlarla savaşmak, baş ağrısını hafifletmek ve daha pek çok şey arasında sağlık yararları için lanse edilmektedir. Ancak yanlış kullanılırsa, uçucu yağlar diğer olumsuz etkilerin yanı sıra alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
İngiliz lavantası, Portekiz lavantası ve lavandin uçucu yağları farklı kaşıntı türlerinde kullanılabilir. Hepsi, Provence'i anımsatan tipik bir kokunun yanı sıra cildi yatıştırır, iyileştirir ve yeniler. Nane ve yabani nane uçucu yağları, kaşıntıyı yatıştırmada faydalıdır.
Lavanta Yağının Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alerjik Reaksiyonlar: Lavanta yağı, özellikle hassas ciltlere sahip bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişme gibi alerjik reaksiyon belirtileri görülebilir.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Alerjik bir reaksiyon tipik olarak burun, akciğerler, boğaz, sinüsler, kulaklar, mide ya da ciltte oluşan semptomları tetikler. Bazı insanlar için alerjiler astım semptomlarını da tetikleyebilmektedir. En ciddi vakalarda, anafilaksi (alerjik şok) adı verilen hayatı tehdit eden bir reaksiyon meydana gelebilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Uçucu yağlar, uygun aromaterapi eğitimi olmadan dahili ve harici olarak uygulamanın deri ile ilgili problemlere neden olabiir. Uçucu yağlarla ortaya çıkabilecek deri veya cilt reaksiyonları, tahriş, duyarlılaşma ve fototoksisite yani ışığa duyarlılık olabilir.
AB yaptığı araştırmalar sonucunda lavantanın içinde bulunan 600 molekülün alerji, nefes zorlukları ve diğer sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya çıkardı.
Alerjiye iyi gelen yağlar arasında limon, lavanta, çay ağacı, nane, sandal ağacı, okaliptüs ve fesleğen yağı gibi seçenekler bulabilmeniz mümkündür.
Uçucu yağlar şu anda sağlık sahnesinin “havalı çocukları” olup, anksiyeteyi gidermek, enfeksiyonlarla savaşmak, baş ağrısını hafifletmek ve daha pek çok şey arasında sağlık yararları için lanse edilmektedir. Ancak yanlış kullanılırsa, uçucu yağlar diğer olumsuz etkilerin yanı sıra alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Lavanta Yağı Yan Etkileri Nelerdir? Lavanta yağı kullanımında özellikle hassas cilde sahip kişileri alerjik reaksiyona karşı dikkatli olmaları gerekir. Tahriş ve döküntü durumunda kullanımı durdurulmalıdır. Fazla kullanımı durumunda ciltte iltihap, ateş, baş ağrısı gibi semptomlar görülebilir.
Lavanta yağı, stres ve anksiyeteyi hafifletmek için şakaklara, bileklere ve boynun arkasına sürülebilir. Cilt bakımında, sivilceler ve hafif yaralar için seyreltilerek doğrudan etkilenen bölgeye uygulanabilir. Kas ağrıları ve gerginliği için yine seyreltilerek ağrıyan bölgelere masaj şeklinde kullanılır.
Alerji kaşıntısı, vücudun bir alerjene tepki olarak meydana gelen ve rahatsızlık hissi uyandıran bir durumdur. Farklı belirtilerle kendini gösteren kaşıntı hali, ciltte kızarıklık ve şişliğe neden olabilir. Alerji kaşıntısı polen, hayvan tüyü, böcek ısırıkları ve bazı gıdalar gibi alerjenler tarafından tetiklenebilir.
Düzenli olarak nemlendirici kullanmak, soğuk kompress yapmak, cilt temizliğine dikkat etmek, antihistaminik ilaçlar kullanmak, nefes alan kıyafetler giyinmek, yeterli miktarda su içmek, kaşıntıya iyi gelen mineral ve vitaminleri alacak şekilde beslenmek kaşıntıya iyi gelir.
Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir.
Diyabet hastalarına önerilmez. Hassas ciltlerde tahriş ve döküntü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aşırı kullanımı mide bulantısı, ateş, baş ağrısı ve ciltte iltihaba neden olabilir. Yağının aşırı kullanımı erkeklerde anormal meme büyümesine yol açabilir.
Lavanta yağı, direkt olarak cilde uygulanmamalı ve her zaman bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir.
Lavanta yağı: Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bazı lavanta yağını bir taşıyıcı yağla karıştırarak vajinaya uygulayabilirsiniz. Doğal Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanır? Yoğurt Pamuklu çubuk yardımıyla doğal yoğurdu vajinaya uygulayabilirsiniz.
Aromatik Yağlar Nelerdir? Aromatik bitkilerden üretilen, lavanta yağı, kekik yağı, nane yağı, okaliptüs yağı, çay ağacı yağı, limon yağı, portakal yağı ve biberiye yağı gibi yağlar hem aromatik yağlar hem de uçucu yağlar olarak adlandırılır.
Konvansiyonel farmakolojik testlerde allerjik etkinliği gösterilmiş iki uçucu yağ; Çay ağacı ve Niauli özellikle allerji semptomlarının giderilmesinde oldukça etkilidir.
Aromaterapi yağları cilde faydaları sayesinde masajla birlikte rahatlama sağlarken bir yandan da cildi güzelleştirir. Masaj için kullanılacaksa sabit yağın içine istenilen aromatik yağ eklenir ve cilde masaj yapılır. Jojoba yağı ile cildinizi rahatlatabilirsiniz. Spreyle kullanımda ise, dilenen yağ sprey içine eklenir.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Birçok alerji türü bir süre sonra kendiliğinden geçebilir.
Genellikle 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri