(Çok ders çalışmalısın.) Let, make, see, hear, feel sözcüklerinden sonra bare inf gelir.
Gerunds nedir? Gerund, “-ing” takısıyla biten ve cümlede isim (noun) olarak işlev gösteren fiillere denir. Türkçedeki isim fiil olarak düşünebileceğiniz gerundlar hem özne hem de nesne olarak karşımıza çıkabilir.
Infinitive, İngilizce dilbilgisinde cümlede sınırlı (finite) olmayan fiillerin temel hâli. Genellikle infinitive marker'ı "to" ile birlikte kullanılır ancak tek başına da olabilir. I am sorry to hear that. We came to see you.
To + Be + Verb + ing kalıbı kullanılır. Ör: He seems to be working hard. (Çok çalışıyor gibi görünüyor.)
İlgili 17 soru bulundu
To eklediğiniz yapılar Infinitive, -ing eklenen yapılarsa Gerund form olarak adlandırılır.
Like'dan sonra kullanılan fiile mutlaka “-ing” takısı konulmalıdır. I like eating ice cream. Ben dondurma yemeyi severim. She likes playing volleyball.
İngilizce dilinde iki fiil yan yana gelmez, esas fiilin sonrasında gelen ikinci fiil ya -ing alır; işte buna da gerund denir yahut da önüne to alarak mastar halinde kullanılır. Böyle bir durumda ise da infinitive halidir.
Olumlu Cümle Yapısı
You, we, they + are + fiil (-ing eki alır.) He, she, it + is + fiil (-ing eki alır.)
Past Continuous Tense, Türkçe'de geçmiş zamanın hikayesi olarak da ifade edilir ve "gidiyordum" "geliyordum" zamanlarının karşılığıdır. Yardımcı fiil olarak "was - were" kullanılır ve fiilin sonuna -ing takısı getirilir.
Phrasal Verb Nedir? Phrasal verb, bir fiil ve diğer bir veya iki genellikle bir edat bazen de bir zarf ile meydana getirilen bir ifade, öbek fiildir.
Bir cümleyi noun clause şeklinde sanki bir isim gibi özne olarak veya bazı fiillerin tümleci olarak kullanabiliriz. Böyle cümleler genellikle that ile yapıldığından that-clause diye adlandırılır.
“If” kelimesi 'Eğer' anlamına gelir. Cümleye “Eğer 'şunu şunu' yaparsan 'bu' olur.” gibi bir anlam verir. “If clause” yapısında iki tür cümle yer alır. Biri, 'If' ile başlayan koşul cümlesi ki, buna “if clause”, diğeri ise sonuç cümlesi veya ana cümledir ki, buna da “main clause” denir.
İngilizce'de iki fiil peşpeşe geldiği zaman çoğunlukla ya iki fiil arasına to gelir veya ikinci fiile -ing eklenir. Bazı fiillerin peşinden gelen fiillere ise -ing eklenmez ve ikisi arasına to da eklenmez. Bir fiilden sonra gelen fiilden önce to gelirse buna "infinitive with to", gelmezse "infinitive without to" denir.
Verb Patterns, fiillerin diğer fiiller ile nasıl kullanılacağını gösteren kullanım tipleridir. İngilizcede sıklıkla iki fiili birbirimize bağlamamız gerekir, fakat bunu yapmak için yalnızca bir yolumuz yoktur. Örneğin “gitmeyi istemek” derken “want to go” derken, “yüzmeyi sevmek” derken “love swimming” deriz.
Would Yapısı Nedir? Would kelimesi, İngilizcede “modal verbs” grup yapısına üyedir. Gelecek zaman anlamı vermek adına future tense'lerde kullanılan will kelimesinin geçmiş zamanki halidir.
Öncelikle, would, will'in geçmiş zaman halidir. Would Tip 2 ve Tip 3 şart kiplerinde kullanılır. Hem will hem de would kullanabildiğimiz durumlarda would kullanmak daha kibar duracaktır.
Bir eylemin, söylendiği anda yapıldığını bildiren cümlelere, şimdiki zaman cümleleri denir. İngilizcede şimdiki zaman cümleleri Present Continius Tense olarak adlandırılır. Present Continius Tense cümlelerinde fiilin sonuna -ing eki getirilir. Örneğin: Swim - Swimming.
Remember + ving > Geçmişte yaptığımız bir işi daha sonra hatırlamak anlamındadır. Örnek Cümle: "She couldn't remember meeting him before." Çeviri: "Onunla daha önce tanıştığını hatırlamıyordu." Remember + to do > Yapmayı planladığımız ya da düşündüğümüz bir işi hatırlamak anlamındadır.
8. Sıfatlardan sonra infinitive gelir. Ancak, istisna olarak, busy sıfatından sonra gerund gelir: They were glad to hear from their daughter. (Kızlarından haber aldıklarına sevindiler.)
Bu yapı bir cümlenin içinde iki fiil kullanılırken bir tanesi ana fiil diğeri cümlenin amacı olarak kullanılır. Bir cümlede amaç bildirmek için amaç bildiren fiillden önce “to” kullanılır. Örneği inceleyelim. She stopped to talk with me.
Hate, love, like, & prefer fiillerinden sonra genellikle, anlam genel olduğunda bir ulaç, belirli bir zaman ya da durum belirttiklerinde ise bir mastar gelir. Would love to, would hate to, vb. ifadeler ile her zaman mastar kullanmalısınız. Bu fiillerden sonra bir that cümlesi ya da bir isim gelebilir.
Bu fiillerden sonra iki farklı yapı kullanılabilir: Love/Like/Hate + gerund (-ing) yapısı sevilen şeye vurgu yaparken; Love/Like/Hate + to + infinitive yapısı eylemin sonucuna vurgu yapar.
We don't like coffee. / We dislike coffee. (Kahve sevmeyiz.) He doesn't like cereal. / He dislikes cereal. (O kahvaltılık gevrek sevmez.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri