Arpanın ham maddesi nedir? Bileşiminde yaklaşık %67-68 azotsuz ekstrak %9,5 ham protein %10-14 nem %3,9 ham selüloz %2,1 ham yağ ve %2,2 kül bulunur. Hazmolunur maddeler oranı ise %62,4 ekstrak maddeler %6,6 protein %1,9 yağ ve %1,3 selülozdur.
Bugün bile, buğdayın ekilemediği kutup bölgeleri ve yüksek dağlık bölgelerde arpa ekilerek besin maddesi olarak kullanılır.
Önemli bir besin kaynağı olan arpanın taneleri ekmek yapımında, çeşitli yemeklerde, çorbalarda kahvaltılık tahıl karışımlarında, lapa, kek, kurabiye ve içecek gibi alanlarda çoğunlukla kullanılabilen bir besin kaynağıdır.
Bugün dünyada ekimi yapılan arpanın %65'i hayvan yemi olarak, %33'ü maltlık olarak bira ve viski yapımı ile biyodizel üretiminde, %2'si de insan besini olarak gıda endüstrisinde kullanılmaktadır.
Arpa genellikle karasal iklimde yetişirken buğday genellikle akdeniz ikliminde yetişir. Buğdaydan un yapılır ve ekmek vb. tahıllar oluşur fakat arpadan oluşmaz. Arpa yetişme olanakları bakımından buğdaya göre soğuğa daha dayanıklıdır. Arpa buğdaya göre şekil itibarı ile daha kabadır.
İlgili 36 soru bulundu
Özellikle Konya ve Ankara'da oldukça fazla yetişen arpanın Türkiye'de yıllık hasat rakamı yaklaşık olarak 6 milyon ile 9 milyon ton arasında değişebilmektedir. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde özellikle deniz seviyesinden yüksekte olan iç kesimlerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Arpa ekmeği Baltık ve İskandinav ülkelerinde sıklıkla tüketilen ekmek çeşididir. Tam tahıllı arpa ununu su ve maya ile karıştırarak 8-18 saat kadar bekleterek elde edilen hamurdan pişirerek yapmaktadır. Mayalanma sırasında oluşan laktik asit bakterileri ekmeğin besleyici vitaminlerinin de artmasını sağlamaktadır.
Türkiye'de her bölgede üretimi yapılan arpa, tarla ürünleri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından buğdaydan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Son on yıla bakıldığında arpa ekim alanlarının 2,4–3,0 milyon hektar (ha) ve üretim miktarının 6,3-8 milyon ton arasında değiştiği görülmektedir (TMO, 2020).
Arpa samanı protein açısından buğdayla kıyaslandığında daha besleyici ve hayvanların daha iyi gelişmesini sağlar. Arpa samanı daha doyurucu besin içeriklerine sahiptir. Buğday samanı ile yeterli seviyede besleyemediğiniz hayvanlarınızı arpa samanıyla daha verimli biçimde besleyebilirsiniz.
Birçok yemek ve salatada kullanılan arpa şehriye, içerdiği zengin lif sayesinde bağırsakların yumuşamasına ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. İsminin aksine arpadan değil buğdaydan elde edilmektedir.
Erken laktasyon dönemindeki yüksek verimli hayvanlarda oluşabilecek negatif enerji dengesini ortadan kaldırır. Süt hayvanlarının kızgınlık ve döl tutma başarı oranını artırır. Lezzetlidir, hayvanlar tarafından sevilerek ve iştah ile tüketilir. Sahip olduğu lezzet ve kokusu ile yem tüketimini arttırır.
Ayrıca, ekstrüde arpa ürünlerinin iyi tekstürel özelliklerinden dolayı direkt olarak tüketilebileceği ya da kahvaltılık hububat ve diğer gıda ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılabileceği belirtilmiştir. Literatürde arpadan yeni bir ürün olarak tarhana ve bulgur yapımı üzerine çalışmalar da bulunmaktadır.
Eski Mısır hiyerogliflerinde ve piramitlerinde arpa resimlerine rastlanmaktadır. Genellikle ılıman ve sıcak iklimleri seven arpanın anavatanı Önasya'dır.
Arpa otu, arpa bitkisinin yaprağından elde edilir. İnek sütünde bulunan kalsiyumun 11 katı kalsiyum, ıspanak ve brokolide bulunan demirin 5 katı demir, tam buğdayda bulunan B1 vitamininin 4 katı B1 vitamini, portakalda bulunan C vitaminin 7 katı C vitaminini barındırır.
Arpa serin iklim tahılları içerisinde buğdaydan sonra en çok ekimi yapılan bir üründür. Arpa, fazla soğuk ve fazla sıcak olmayan,, nispi nemi yüksek olan yerlerde iyi gelişir. Sıcaklığı 0 oC'nin altına düşmeyen ve 18-20 oC'nin üzerine çıkmayan, nispi nemi % 70-80 olan yerler arpa için çok uygundur.
Arpa tek yıllık bir uzun gün bitkisidir. Fakat değişik gün uzunluklarına da uyabilir. Arpa, tahıllar içerisinde en çok kardeşlenme olan bitkidir.
4 bin çeşitte 60 bin tohum
Buğday, arpa, yulaf, çavdar, domates, biber, kabak, kavun, karpuz, nohut, fasulye, börülce, süs bitkileri gibi çok sayıda çeşit var. Tohumun içinde yağ içermeyen buğday ve arpa gibi tohumlar sıfır veya sıfırın altında18 derecede yüzde 6 rutubette 50 yıl saklanabilir.
Arpa tahılından elde edilen bir un çeşidi olan arpa unu, pek çok ülkede sağlıklı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Arpa unu besin değeri incelendiğinde oldukça faydalı rakamlar tespit edilir.
Buğdaydan sonra en çok arpa ekimi sağlanıyor. Pazarı da var ama ürün çiftçide iken tüccar ancak maliyet dolayında ürünü alıyor. İthal gelen ürün, piyasada ürün tüccara geçtiğinde belirlendiği için, tüccar kadar ithal ürün getirenlerde buradan önemli bir gelir sağlıyor, olan çiftçi ile yem tüketicilerine oluyor.
Tarımsal ve şehirsel amaçla da yapılır. Ukrayna, Rusya gibi ülkeler toprakları düz ve büyüktür (Biraz SSCB etkisi de var tabi). Haliyle onlar bizden daha çok buğday yetiştirebilir.
Arpa üretimi: 2019 yılında Konya 1,1 milyon ton arpa üretimi ile birinci sırada yer alırken, Ankara 650 bin ton ile ikinci, Şanlıurfa ise 386 bin ton ile üçüncü sırada yer almaktadır.
Ekmek çoğu zaman arpadan yapılmaktaydı. Öyle ki Hz. Peygamber'in genellikle, besin değeri daha yüksek olan buğday ekmeğinden çok, besin değeri düşük olan arpa ekmeği yediği ifade edilmiştir.
Arpa Unu 20 kg Fiyatı 437,53 TL.
Buğdayların ekimine bağlı olarak önce veya sonrasında herhangi bir şekilde arpa ekimi olmamalıdır. Buğday ekimlerinin olduğu tarlalarda, öncesi veya sonrası olarak arpa ekimi yapılması sonucunda iyi verim alınmaz. Bu nedenle de tercih edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri