Arş ve kürsîden maksat yüce Allah'ın hükümranlığı ve âlemin idaresine olan hâkimiyetidir. Kürsî, Allah'ın madde âlemine olan hâkimiyeti örneğin yeryüzü, yıldızlar, gezegenler, samanyolları, arş ise Allah'ın madde ötesi âleme yani ruhlar ve melekler âlemine hâkimiyetidir.
Terim olarak “naslarda Allah'a atfedilen ve ilâhî hükümranlığı ifade eden mânevî yahut nesnel varlık” diye tanımlanır. Kürsî, Kur'an'da yer aldığı iki âyetin birinde Allah'a nisbet edilmiş ve O'nun kürsîsinin göklerle yeri kuşattığı belirtilmiştir (el-Bakara 2/255). Bu âyete Âyetü'l-kürsî denilmiştir.
İfade ettiği kelimelerden anlaşıldığı gibi ulviyyet, yükseklik manasını içerir. Bu münasebetle hükümdarların üzerine oturdukları "taht" manasında da kullanılmıştır. Hükümdarların tahtı, mülk ve saltanatın remzi olduğundan arş kelimesi, kinayeli olarak mülk ve saltanat manasını da taşır.
"Arş", izzet, sultan, memleket ve mülk3 anlamlarına gelir. Kur'ân'da "arş" çeşitli anlamlarda kullanılmıştır: 1- Hz. Yusuf'un ve Saba melikesi Belkıs'ın tahtı anlamında.
Doğru olan: Kürsü, Rab Teâlâ'nın iki ayağını koyduğu yerdir.
İlgili 26 soru bulundu
“Allah'ın evi” terkibinin Arapça karşılığı “Beytullah” olup Kâbe hakkında kullanılan bir ifadedir. “Beyt”ten maksat, Kâbe'dir.
Buna göre “arşı taşıyan melekler” de Allah'ın âlemin işleyişiyle görevli kıldığı melekler olarak anlaşılabilir. Allah'ın yarattığı birçok âlemden biri olan madde âlemi dağılırken O'nun diğer âlemlerdeki düzeni ve hükümranlığı (arşı) devam edecektir.
"Hamele-i Arş şu anda dörttür, Kıyamet günü Allah onları bir dört melekle daha kuvvetlendirir, böylece sekiz olur" (Kurtubî, el-Cami`u fî-Ahkâmi`l-Kur`ân, XII, 266).
Bu izahlardan hamele-i arş denen dört büyük meleğin Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail (as) oldukları bunların arşı taşıdıkları, ahirette bunlara dört melekle takviye edilerek sekiz melek olarak arşı taşıyacakları anlaşılmaktadır.
Arşın yaratılmış olup olmadığı konusuna gelince, İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre o Allah'ın yarattığı ilk varlıktır (Malatî, s. 102; Dârimî, er-Red ʿale'l-Merîsî, s. 437; Râzî, XXII, 14, 187).
İnsan kalbi bütün isimlerinin arşıdır. Her bir varlık ve her bir unsur Cenâb-ı Hakk'ın isim ve sıfatlarının hükmettiği birer tahttır veya birer arştır. Ancak “Arş-ı Âzam” tabir edilen Büyük Arş ise, “Kâinatın daire-i azamının unvanıdır.” arşların arşı, kâinatın payitahtı ve merkezidir.
arş / عرش / عَرْشْ
Kürsü, taht, yüce makam. En yüksek gök. Allahın kudret ve saltanatının tecelli yeri. (Arş kâinatı kaplar.
O yüce [kerîm] Arş'ın sahibidir. Hak mülk sahibi olan Allah (boş amaç uğruna yaratmaktan) pek yücedir. Ondan başka ilah yoktur. Yüce olan egemenlik tahtının Rabbidir.
Kalabalığa karşı konuşma yapan kişilerin bulunduğu yüksek yer kürsü olarak bilinmektedir. Genel olarak Türkçede en önemli ve en çok kullanılan anlamı budur. Herhangi bir kişi birden fazla kişiye hitap etmek istediğinde, bu kişilerden birazdan yüksek noktaya çıkar ve buna kürsü denir.
Arş (Arapça: العرش), Arapçada taht ve koltuk anlamlarına gelen bir kelimedir, Allah'ın tahtı veya daha ayrıntılı anlatımlarda taht odası; İbrahimî dinlerde gök katlarının üzerinde, tek Tanrı'nın dünyayı idare ettiği yerdir. Yahudilikte Araboth, İslam'da Arş olarak isimlendirilir.
Asıl şekli Arapça kürsî olup Türkiye'de özellikle cami ve medreselerde vaaz veya ders vermeye mahsus, üstüne genelde merdivenle çıkılan bir mimari öğedir. Kürsü, değişik çağlarda ve çeşitli müslüman milletlerde az çok farklı fakat birbiriyle ilişkili mânalarda kullanılmıştır.
Hafaza meleklerinin diğer ismi Kiramen Katibin olarak da bilinir. Hafaza melekleri insanlar tarafından koruyucu ya da memur melek olarak da bilinir. Allah'ın çok değerli katipleridir ve insanların yaptığı her şeyi bilirler.
Raphael neşe aşk merhamet ve mucizeleri temsil eder. İnsanları dua etmeye teşvik eder. Yolculuğa çıkmış kişilerin arkasını kollar. Ayrıca Raphael bilimsel yönlerden de insanları cesaretlendirir.
Bu melekler "Subhanallahi ve bihamdihi" diyerek Arş'ı tavaf ederler. Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "Size arşı taşıyan meleklerden bahsetmem konusunda bana izin verildi.
Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, ilk yaratılan varlık su, sonra arş, sonra da kalemdir.(bk. İbn Hacer, 6/289). hadis-i şerifinde de bu sıralamayı görmek mümkündür.
Cebrail, Azrail, Mikail ve İsrafil meleklerinin bulunduğu gök katı demektir. Toprak, su, hava ve ateş melekleri ile beraber de sekiz melekle var olan gök katına Arş-ı Ala denmektedir.
Bir hadiste şöyle denilmiştir: “Allah toprağı cumartesi, dağları pazar, ağaçları pazartesi, mekruh şeyleri salı, nuru çarşamba günü yaratmış, binek hayvanlarını perşembe günü yaymış ve Âdem'i cuma günü ikindi vaktinden sonra gündüzün en son saatinde en son mahlûk olarak yaratmıştır” (Müslim, “Ṣıfâtü'l-münâfiḳīn”, 27).
Arşın kelime manası kürsü, taht, yüce makam demektir. Arş-ı A'zam ise Allah'ın kudret ve saltanatının tecelli yeri anlamına gelip en büyük arş, Cenab-ı Hakk'ın arşı mânâsındadır.
Melekler de nefis yani can, ruh sahibi varlıklar olduklarından ayetin hükmüne göre onlarda öleceklerdir. Fakat ölümleri kıyametin kopma âlâmetlerinin başladığı zamandır. Her bir varlığın kıyamet vaktinde ölmesi o varlıkta vazifesi olan meleğin görevini bırakması anlamına gelir.
Bir hükümdarın tahta çıkması demek, “hükümet işlerini yürütmeyi ele almış, hükmünü tüm ülkeye geçirmek üzere hükmetmeye başlamış” demektir. Bu nedenle arş kelimesi hüküm ve hakimiyeti ifade eden mecazi bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri