250.ARAZİ VE ARSALAR HESABI: Türkiye Muhasebe Standartlarına göre, arsalar sınırsız ömre sahip olduğu için amortisman uygulanmaz, bu nedenle arsa ve binalar birlikte alındıklarında dahi ayrılabilir maddi duran varlıklar olarak kabul edilir ve ayrı olarak muhasebeleştirilmesi gerekir.
VERGİ USUL KANUNUNA GÖRE MADDİ DURAN VARLIKLAR
Bu hesap grubunda arazi ve arsalar, yeraltı ve yerüstü düzenleri, binalar, tesis makine ve cihazlar, taşıtlar, demirbaşlar, diğer maddi duran varlıklar, birikmiş amortismanlar, yapılmakta olan yatırımlar ve verilen avanslar hesapları bulunmaktadır.
Maddi duran varlıklar, firmanın faaliyetlerinde kullanılan değerleri kapsar. Binalar, taşıtlar, makine ve cihazlar bu grupta yer alan kalemlerden birkaçıdır. Maddi olmayan duran varlıklar ise fiziksel yapıya sahip olmayan ancak işletmeye bir yıldan daha uzun süreli yarar sağlayan değerlerdir.
Duran Varlıklar
Duran Varlıklar; Ticari Alacaklar, Diğer Alacaklar, Mali Duran Varlıklar, Maddi Duran Varlıklar, Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Özel Tükenmeye Tabi Varlıklar, Gelecek Yıllara Ait Giderler ve Gelir Tahakkukları ve Diğer Duran Varlıklar hesap gruplarından oluşur.
Duran varlıklar grubu; bir yıldan daha uzun süre ile işletmede yararlanılacak olan ve gelecek hesap dönemi içinde paraya dönüştürülmesi veya tüketilmesi öngörülmeyen varlıkları kapsar.
İlgili 17 soru bulundu
Duran varlıkların hesaplanması için kullanılan formül ise sabit varlık devir hızı formülüdür. Yani duran varlık hesaplamasında kullanılabilen formül şu şekilde belirtilebilir: Sabit varlık devir hızı = Net satışlar / Ortalama net duran varlıklar.
Dönen varlıklar grubunda, bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrileceği veya kullanılacağı tahmin edilen varlıklar toplanır. Duran varlıklarda ise, normal şartlar altında bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülmeyen veya yararları bir yılda tükenmeyecek olan varlıklar yer alır.
Duran varlıklar, işletmelerin bütün hareketlerinde kullanılmak amacı ile edinilen ve tahmini olarak faydalanma zamanlamaları da 1 yıldan çok daha fazla olan, fiziki varlık kalemleri ve bunlarla ilgili olarak birikmiş olan amortismanları izlenmesini sağlayan bir hesap grubudur.
Maddi duran varlıklar: Mal veya hizmet üretimi veya arzında kullanılmak, başkalarına kiraya verilmek veya idari amaçlar çerçevesinde kullanılmak üzere elde tutulan ve bir dönemden daha fazla kullanımı öngörülen fiziki kalemlerdir.
26. Maddi Olmayan Duran Varlıklar. Bir yıldan uzun süreli yararlanılacak işletme hakkı, telif hakkı, patent, bilgisayar programları gibi varlıklardır.
Patent, telif, lisans, marka, ruhsat, yazılım programı, franchise, işletme/pazarlama hakkı, müşteri listesi, internet alan (domain) adı ve benzeri varlıklar maddi olmayan duran varlıkların başlıca örnekleridir.
Duran varlıklara sabit sermaye yatırımı denir.
MSUGT'e göre maddi olmayan duran varlık olarak kabul edilen kuruluş ve örgütlenme giderleri, işletmenin kurulması, yeni bir şubenin açılması, işlerin sürekli olarak genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir değer elde edilmeyen giderlerdir.
Demirbaşlar Hesabı, işletme faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi maddi varlıkların izlendiği hesaptır.
Uzun vadeli olarak satın alınan ve bir sene içerisinde nakde dönüştürülmeyecek bina, araç, üretim makinesi, ofis masası gibi maddî anlamdaki değerlerin izlendiği hesaptır.
22 ~ 28 nolu hesap gruplarının konusu olmayan uzun vadeli duran varlıklar için kullanılır. hesaplarını içinde barındırır. Reklam engelleyicilerini bu site için devre dışı bırakarak reklamlara tıklayan ve bütçeme küçük de olsa bir katkıda bulunan herkese en içten teşekkürlerimi iletirim.
Bir maddi duran varlık kaleminin maliyeti, muhasebeleştirme tarihindeki peşin fiyatın eşdeğeri tutardır.
Bu kapsamda, maddi duran varlıklar ayrıca işletmenin olağan faaliyetlerinde satılmak için elde tutulan varlıkları ve yarı mamul ya da ilk madde veya malzeme şeklinde elde tutulan varlıkları kapsamamaktadır. Bu tür varlıklar stok niteliğinde olup “Stoklar” bölümünde düzenlenen muhasebe ilkelerine tabidirler.
Maddi duran varlıklar, alış maliyeti ile muhasebeleştirilirler. Alış maliyeti, maddi duran varlığın alış fiyatı ile gümrük vergileri, taşıma sırasındaki sigorta giderleri, taşıma ve montaj giderlerinden meydana gelmektedir.
Maddi olmayan duran varlıklar TDHP' nin (Tek Düzen Hesap Planı) 26 nolu hesaplardan oluşmaktadır.
Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere, bir varlığın, maddi duran varlık sayılabilmesi için; • Maddi bir yapıya sahip olması, • Muhasebe kişiliğine sahip olması, • İşletmenin mal ve hizmet üretim işlerinde kullanılmak ya da kiraya verilmek üzere edinilmiş olması, • Normal koşullarda satılmasının düşünülmemesi, • Özel ...
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Dönen Varlıklar aşağıdaki gibi bölümlenmiştir. Hazır Değerler, işletmenin kasasında ve banka hesaplarında bulunan nakit paralar ile gerektiğinde değer kaybına uğramadan paraya çevrilebilen veya para yerine kullanılabilen varlıkları kapsar. Çek alındığında bu hesaba borç; • Çek ödendiğinde ise alacak kaydedilir.
Stoklar, alacak hesapları, menkul kıymetler, ödemesi peşin yapılmış giderler, nakde kolayca dönüştürülen likit varlıklar gibi nakit ya da nakit benzeri varlıkları tümü dönen varlıklar arasında yer alır. Dönen varlıkların 1 yıl ya da daha az bir zamanda paraya çevrilebilir olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri