Tarla, tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Bağ ise, meycve bahçeleri olmaya elverişli olarak ifade ediliyor.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Kısaca aradaki farkı açıklayacak olursak tarla tarımı elverişli olan toprakları ifade ederken, bahçe olarak da bilinen bağ ise meyve üretimi yapılması için daha elverişli olan toprakları tanımlıyor.
Tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamamaktadır. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilmektedir.
Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Tarla, imarı olmayan toprak parçasıdır. Bağ, bahçe ve zeytinliklerde tarla niteliğindedir. Bağ, bahçe, zeytinlik gibi imarı olmayan toprak parçalarına yani tarlalara ancak belli şartların yerine getirilmesi halinde özel amaçlı küçük yapılar inşa edilebilir.
Bağ (tarım) üzüm kütüklerinin dikili bulunduğu toprak parçası.
Kısaca aradaki farkı açıklayacak olursak tarla tarımı elverişli olan toprakları ifade ederken, bahçe olarak da bilinen bağ ise meyve üretimi yapılması için daha elverişli olan toprakları tanımlıyor.
Bağ olarak da bilinen bahçeler meyve üretiminin yapılabilmesi için elverişli koşullara sahip olan arazilere verilen isimdir.
Bu koşullar da üst ölçek planı olmayan iskân dışı alanlarda bulunan parsellerde tarımsal yapı içeren bağ evi için inşaat alanı katsayısının %5'ten fazla olmaması, yapı inşaat alanları toplamının da hiçbir koşulda 250 m2'yi geçmemesidir.
Peki, tarlaya bağ evi yapmak için izin nereden alınır? Öncelikle tarlanın bulunduğu bölgeye ait belediyeye gidilmeli ve arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulatılması gerekmektedir. Daha sonra tarlanın tapusu da dahil olmak üzere, tarla ile alakalı bütün belgeler alınmalı ve imar izni maliyeti ödenmelidir.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Ruhsat Bedeli: 10.000 TL – Türkiye ortalamasına göre verilmiştir.
Cevabımız yine “Evet, tarlaya prefabrik ev yapılır”. İmar Kanunu'nun 20. Maddesinde yer alan hükme göre prefabrik evler imar planına, yönetmelik hükümlerine, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabiliyor.
isim Bağ (II) içerisine yapılarak yaz aylarında kalınan ev.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
Ana Taşınmaz: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın bütünüdür. Ana Yapı: Kat mülkiyetine konu olan taşınmazın yalnızca yapı bölümüdür. Arsa Payı: Bağımsız bölümlerin, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yazılı kurallara göre belirlenen, ortak mülkiyet konusu arsadaki paylarıdır.
Bahçe tapusu, sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesi oluyor. Genellikle köy yerinde yer alan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazıyor.
-- Tarlaya bağ evi yapma şartlarında, inşaat ve tarım alanlarının toplamının 250 metrekareyi geçmemiş olması gerekmektedir, -- Yolun, parselin sınırlarına 5 metreden daha fazla yaklaşmaması, durumunda bağ evlerinin yapılmasına izin verilir. -- 50 metre ve 2 kat şartını geçmeyecek yükseklikte yapılmasıdır.
Hobi bahçelerinin bulunduğu alanlar tapuda hala tarım arazisi görünüyor. 4- Yasalara göre bazı küçük istisnalar dışında tarım arazisine konut, inşaat yapımı yasak.
Tapuda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ancak arsa niteliğini kazanması ile mümkün olup bu durum için de cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir. Cins değişikliği için tarlanın; 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir.
Farsça aslında “bâğ” “yeşillik yer, gül bahçesi” gibi anlamlara gelir. “Çemen-zâr, çemen-istan, gül-zâr” gibi kelimeler de yakın anlamlıdır ve hepsi “yeşillikli ve çiçekli yer” anlamına gelir. “Bâğ-bân” da yine aynı kelimeye, meslek eki olan “bân” getirilerek yapılmıştır.
Bağ kelimesinin farklı anlamları bulunmaktadır. Bağ denildiği zaman ilk olarak bahçe ve bostan anlaşılmaktadır. Bağ kelimesinin aynı zamanda deste anlamına geldiği de söylenebilir. Bağ kelimesi, ilgi ve ilişki olarak da ifade edilebilir.
İki ya da daha fazla sayıdaki şeylerin bir arada kalmasını sağlayan tel ve ip gibi nesnelere bağ denir. Farsçada ise üzüm yetiştirilen yerler bağ olarak adlandırılır. Bu kelime birçok deyimde de kullanılır: Örneğin: ''Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.'' Bağ sözcüğü mecazen dostluk, güven ve bütünlük manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri