İçme sularında bulunan arsenik, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından insanlar için kanserojen olarak kabul edilmiştir. Arseniğin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı içme sularında izin verilen maksimum arsenik miktarı 1993 ylında 10 μg/L'ye indirmiştir.
Cilt kanserine ek olarak, uzun süreli arsenik maruziyeti de mesane ve akciğer kanserlerine neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC); arsenik ve arsenik bileşiklerini insanlar için kanserojen olarak sınıflandırmıştır ve ayrıca içme suyunda arsenikin insanlar için kanserojen olduğunu belirtmiştir.
Pamuk tarımının yanı sıra tütün tarımında da çeşitli işlevleriyle kullanılan arsenik elementi, cam fabrikalarında da yoğun olarak tercih ediliyor. Kaplamacılık ve fişekçilik gibi alanlarda da yoğun olarak kullanılan element ile yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklılık arttırılabiliyor.
Küçük dozlarda arsenik alındığı zaman ise süreğen (kronik) zehirlenme ortaya çıkar ve dışkılama ve işeme sorunları, ilerleyici halsizlik ve yorgunluk, ciltte kansere benzeyen oluşumlar, tırnak çizgilenmeleri, sinir sisteminin işlevinin bozulması, bilinçte bozulma ve sonuçta ölüm gelişebilmektedir.
Arsenik hızlı bir şekilde idrara geçer. Büyük çoğunluğu metil türündedir. Bu nedenle idrarda arsenik, vücuda alımından 1-3 gün içinde aranabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Arseniğe uzun süreli maruz kalındığında, mesane, akciğer, cilt, böbrek, karaciğer ve prostat kanserine neden olabilir. İnsan sağlığı üzerindeki yüksek toksik etkileri nedeniyle, Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı ve Dünya Sağlık Örgütü içme suyunda maksimum arsenik derişimini 10 µg/L ile sınırlamıştır.
Hangi Belirtiler Gözleniyor? Ağır metal zehirlenmesinin baş ağrısı, yorgunluk, kas ağrıları, hazımsızlık, kabızlık, solgunluk, kansızlık, koordinasyon bozukluğu, baş dönmesi gibi şikâyetlerle kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Gökart, Metal zehirlenmeleri çok sinsi ve önemli bir durumdur.
arsenik konsantrasyonunun akciğer ve mesane kanseri riskini ve arsenikle ilişkili cilt lezyonları riskini artırdığı bildirilmiştir (Mahurpawar, 2015).
Arsenik zehirlemesi, hem soluma hem de ağızdan alınmayla canlıları zehirler. Çoğunlukla inorganik arsenik bileşikleri organik olanlara nazaran daha zehirlidir. Çoğunlukla Arsin gazına maruz kalınması ciddi zehirlenmelere sebep olur. Ağız vasıtasıyla alındığında etkin olan arsenik bileşeni ise Arsenik trioksittir.
FDA tarafından yapılan yeni araştırmalar da dahil olmak üzere yayınlanmış araştırmalar, pirinci fazla suda pişirmenin (altı ila 10 kısım sudan bir kısım pirince) ve fazla suyu boşaltmanın inorganik arsenik içeriğini yüzde 40 ila 60 oranında azaltabileceğini göstermektedir.
Kronik Arsenik Maruziyeti
Kronik zehirlenme belirtileri iştahsızlık, genel zafiyet, kusma, dişetlerinde kanama, dişetlerinde siyah çizgi, dermatit, hiperkeratozis, şiddetli deri döküntüsü, kolik, nefeste sarımsak kokusu, el ve ayak tırnaklarında açık lekeler en belirgin özelliklerdir.
Atom numarası 33 ve atom ağırlığı 74,91 olan ( As); özellikleri bakımından metallerle ametaller arasında yer alır. Arsenik ve bileşikleri zehirlidir ve halk arasında doğal arsenik sülfüre “zırnık” denir.
Pirinç bitkisi, toprağın arsenik ile kontamine olması durumunda arseniği köklerinden emebilen bir özellik gösterir. Bu nedenle, pirinç bitkisi arseniği topraktan emerek pirinç tanelerine taşıyabilir. Arsenik, pirinç tarımında kullanılan böcek ilaçları ve gübreler gibi çevresel faktörlerden de kaynaklanabilir.
Uzun yıllar arsenik içeren suların içilmesinin en bilinen etkisinin kanser olduğunun altı çiziliyor. Kanserin dışında arsenik, deri hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kalp damar hastalıkları, sindirim ve üreme yolu hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa da yol açıyor.
Ağır metaller, Ağır metal kan testi, kanda potansiyel nitelikte bulunan zararlı metallerin seviyelerinin ölçülmesi amacıyla gerçekleştirilen bir laboratuvar testidir. Ağır metal kan testleri yoluyla miktarı ölçülen en yaygın metaller; kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur.
Bu ağır metaller arsenik, kadmiyum, kobalt, krom, bakır, cıva, manganez, nikel, kurşun, kalay ve titanyumdur. Ağır metaller, endüstriyel üretim veya kirlilikten kaynaklanan yoğunlaştırılmış ağır metal kaynaklarının içinde ve çevresinde havada, toprakta ve içme veya yer altı su kaynaklarında birikebilmektedir.
"Arsenik ısıtılınca acıbademe yakın kokar ama soğukken kokusu yok.
Endüstriyel alanda besin koruyucu ya da pestisid olarak kullanılan arsenik de içme suyuna karışabilmektedir. Arseniğe maruz kalım ağız yoluyla, solunum yoluyla ya da deriden olmasına karşın, ağız yoluyla maruz kalım en önemli maruz kalıma yoludur.
Kısaca tanımlarsak: Arsenik, Kimyasal Element periyodik tablosunun 33. sırasında bulunan Kimyasal sembolü "As" olan ve atom numarası 33 olan kimyasal elementin adıdır. Arsenik, doğal olarak bazalt, granit, şeyl, maden cevherleri ve yer altı sularında bulunabilir.
İnsanda kanser yaptığı kesin olarak kanıtlanmış maddeler arasında; – asbest, aromatik aminler, benzen, krom, nikel gibi etkenler vardır.
Arsenik ve boyar madde, kauçuk, ayakkabı ve deri, tekstil ürünleri ve üretiminde kullanılan kimyasallar, mesane kanseri riski ile yakın ilgili kimyasallardır.
Çinko oksit bilinen bir kanserojen etkisi yoktur.
Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler.
Kadmiyum ağır metali vücuttan böbrek ve karaciğer aracılığıyla atılmaktadır. Bu maddeyi atmak için böbrek ve karaciğer sağlığı korunmalıdır. Bakır da bir ağır metaldir ve en yaygın şekilde hava yoluyla vücuda bulaşır. Bakır zehirlenmesinin önüne geçmek için; tesisat borularının bakır olmamasına özen gösterilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri