Güvenlik Soruşturması-Arşiv Araştırması Genel Bilgiler Güvenlik soruşturmasında arşiv araştırmasına ek olarak bazı bilgiler incelenmektedir. Arşiv araştırmasını kolluk kuvvetleri yaparken güvenlik soruşturmasını Millî İstihbarat Teşkilatı, Mahalli Mülki İdare Amirliği, Emniyet Genel Müdürlüğü yapmaktadır.
MADDE 10- (1) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması; a) Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, b) Emniyet Genel Müdürlüğü, c) Mahalli mülki idare amirlikleri, tarafından yapılır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır. Yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla Değerlendirme Komisyonu kurulur.
Arşiv araştırması memur olacak kişilere gerçekleştirilir. Memur olacak kişinin kamu kurum ve kuruluşlarına daha önceden zarar verip vermediği arşiv araştırmasıyla ortaya çıkartılabiliyor. Bundan dolayı birimler arşiv araştırmasına gereken özeni göstermek zorundadır.
Arşiv araştırması: Kişinin devletin emniyet kayıtlarına göre aranan birisi olup olmadığı, adli sicil kaydı veya kamu görevine engel herhangi bir kaydı olup olmadığının kayıtlar üzerinden araştırılmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumsuz sonuçlanan kişilerin bu işlemlere karşı kararın kendilerine tebliğiden itibaren 60 gün içinde (2 ay değil) güvenlik soruşturması davası iptal davalarını açmaları gerekmektedir.
“Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.
Kanun uyarınca arşiv araştırması, memuriyet ve kamu görevine atamaların tamamında yapılacaktır. 657 sayılı kanun uyarınca yapılacak atamalar da bu kapsamdadır.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararıyla, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 48. Madde de yer alan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.
Güvenlik soruşturması sonucu sorgulama yapabilmek için E-devlet veya benzer bir sorgu sistemi yoktur. Güvenlik soruşturması biten adaya başvurduğu kurum tebligat gönderir. İkinci ihtimal ise CİMER üzerinden veya kuruma dilekçe ile başvurarak güvenlik soruşturması sorgulamanızı yapabilirsiniz.
Güvenlik Şube Müdürlüğü, devletin genel güvenliğini ve anayasal düzeni sağlamak amacıyla; ilgili mevzuatın öngördüğü gerçek kişilerin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırılmasını yapar.
Arşiv araştırması kolluk kuvvetlerince yapılan bir araştırmadır. Bu araştırma sırasında kişinin sicil kaydı incelenir. Halk arasında sicil kaydı sabıka kaydı olarak da bilinmektedir. Arşiv araştırması daha genel bir bilgi edinme metodu olurken güvenlik soruşturmasında yapılan incelemeler daha kapsamlıdır.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu başvuru yaptığınız kurumda evrakları teslim ettiğiniz birim tarafından onaylanacaktır.
İlgili yönetmeliğe göre Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının 30 ila 60 iş günü içinde sonuçlandırılması gerekmektedir.
Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması niteliği itibariyle öncelikli olarak kişinin herhangi bir adli tahkikat geçirmiyor olması ve adli sicilinin temiz olup olmadığının tespitine ilişkindir. Dolayısıyla telefonlarınızın dinleniyor olması için hakkınızda bir tahkikat yürütülüyor olması gerekir.
Güvenlik ve Arşiv Araştırması olumlu sonuçlandıktan sonra 1 veya 2 hafta ya da en geç 1 ay içerisinde göreve başlama evrakı olan ATAMA EVRAKINIZ, kurumlarca hazırlanıp, size kurumlarca bildirilmesiyle göreve başlayışınız sağlanacak.
Güvenlik soruşturması arşiv araştırmasıyla beraber uzun bir süreci oluşturmaktadır. Çünkü araştırılması gereken yani soruşturulması gereken birden fazla olgu mevcuttur. Dolayısıyla güvenlik soruşturmasının ne kadar süreceği konusunda kısa bir zaman dilimi beklenmemektedir.
“Şeref ve haysiyetini ihlal edecek ve görevine yansıyacak şekilde kumara, uyuşturucuya, içkiye, paraya ve aşırı bir şekilde menfaatine düşkün olup olmadığı, ahlak ve adaba aykırı davranıp davranmadığı,” hükmünü içermektedir.
İlgili kurumun değerlendirme komisyonu bu bilgi ve raporlar çerçevesinde bir karar verecektir. Memurluğa girişte güvenlik soruşturmasını kim yapar ? sorusunun cevabını üstte vermiş olsak da tekrar belirtmekte fayda var Güvenlik soruşturmasını Emniyet Müdürlüğü, MİT ve ilgili Bakanlık yapmaktadır.
Polislik güvenlik soruşturması adli sicilinize, herhangi bir örgütle irtibatınızın olup olmadığına, otel kayıtlarına, soruşturma dosyalarınıza mahalinde araştırma yapılarak bakılır.
Buna ek olarak adli sicilde yer alan bilgilerin arşiv kaydına transferi için karar verilen ve bu esnada memnu hakların iadesi talebi kabul gören kişilerin arşiv kaydının silinmesi için 15 yıllık sürenin dolması gerekmektedir. Memnu haklarının iadesinin yapılmadığı kimselerde ise bu süre 30 yıldır.
Bundan ötürü ilgili suçlardan alınan cezaların adli sicil kaydından silinmesi durumunda bile memur olunması veya bireyin tekrardan memuriyete alınması söz konusu değildir.
Güvenlik soruşturması sonucu ilgili kurumun ilgili birimi telefonla aranarak ya da bizzat yüz yüze ziyaret edilerek öğrenilebilir. Ancak bu sonucu sadece ama sadece güvenlik soruşturması bittiğinde öğrenebilirsiniz. Yani tahkikat halen yürürken bunu öğrenmeniz mümkün değil.
Arşiv araştırması 30 iş günü güvenlik soruşturması ise 60 iş günü içinde tamamlanır hükmü ilgili yasada mevcuttur. Ancak uygulamada talep edilen bilgi ve belgeler ile ilgili dosyaların gelmesi ve gerekli değerlendirilmelerin yapılması işlemi 6 ayı bulabilmekte hatta geçebilmektedir.
Eğer ki memnu hakların iadesi kararı alınmazsa bu takdirde kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren 30 yıl geçmesi sonrasında arşiv kaydı tamamen silinir. Hükümlü ölürse ve fiilin suç olmaktan çıkması durumu söz konusu olursa ilgili arşiv kaydı tamamen silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri