MADDE 5 – (1) Bakanlıkça, İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığının bünyesinde, Arşiv Şubesi Müdürlüğüne bağlı olarak, arşiv malzemesi ve arşivlik malzemenin belirli süre saklanması amacıyla kurum arşivi, birimlerce belirli bir süre saklanacak arşivlik malzeme için ilgili birim amirine bağlı birim arşivi, taşrada ...
Kurum ve kuruluşların görev ve faaliyetleri sonucu kendiliğinden teşekkül eden ve bu kuruluşların çeşitli birimlerinde,aktüalitesini kaybetmemiş olarak aktif bir biçimde ve günlük iş akımı içinde kullanılan arşivlik malzemenin belirli bir süre saklandığı arşiv birimlerini ifade eder.
Birim arşivine teslim edilmek üzere gelen malzemelerin yönetmeliğe uygun olup olmadığını kontrol etmek, uygun olanları imza karşılığı teslim almak. Teslim alınan malzemelerin kaydını tutmak, arşiv yönetmeliğine uygun olarak muhafazasını sağlamak.
e) Kurum Arşivi : Kurumun Merkez Teşkilatı içinde yer alan ve arşiv malzemesi ile arşivlik malzemenin birim arşivlerine nazaran daha uzun süreli saklandığı merkezi arşivi, ifade eder.
Arşivler; genel olarak klasik arşivler ve modern arşivler olarak ikiye ayrılır.
İlgili 19 soru bulundu
Devlet arşivleri, şehir arşivleri, noter arşivleri, dinî arşivler, özel arşivler, hastahane arşivleri, ekonomik arşivler, kartografik arşivler, iko- nografik arşivler, odyovizüel arşivler ve kurum arşivleridir.
Birim Arşivi
Kurum ve kuruluşların görev ve faaliyetleri sonucu kendiliğinden teşekkül eden ve bu kuruluşların çeşitli birimlerinde, aktüalitesini kaybetmemiş olarak aktif bir biçimde ve günlük iş akımı içinde kullanılan arşivlik malzemenin belirli bir süre saklandığı arşivlerdir.
Tıbbi Arşiv Birimi klinik servislere yatışı yapılan hastalar için oluşturulan dosyaların toplandığı, muhafaza edildiği ve hizmete sunulduğu birimdir. Sağlık hizmetinin kalitesi açısından tek dosya sistemi kullanılmakta, Hastaneye yatışı gerçekleşen her hastaya arşiv numarası olarak bir dosya tanımlanmaktadır.
Deviet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik in 33. maddesi gereği kurum arşivlerinde yapılacak ayıklama ve imha işlemleri için kurum arşiv sorumlusunun başkanlığında Kurum Arşivi Ayıklama ve imha Komisyonu kurulması gereklidir.
Arşiv Memuru, arşiv belgelerinin tespit edilmesi, arşiv niteliği taşıyan ya da gelecekte arşiv vasfını kazanacak belgelerin korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kamu memurudur.
Arşiv Sorumlusu Ne Demek? Arşiv Sorumlusu, kalıcı kayıtların ve tarihsel olarak değerli belgelerin kayıt altına alınması, korunması ve kullanımının sağlanmasından sorumludur.
Üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden mezun olanlar arşiv memuru olur. Arşiv memuru arşivdeki belgelerin sıcaklık, nem gibi dış etkenlere karşı korunmasını sağlar, zarar görenlerin restorasyonunu üstlenir ve yeni malzemelerle ilgili kayıt tutar.
Arşiv elemanı ne demek sorusu kısaca, arşiv niteliği taşıyan ya da taşıyacak olan belgelerin tespit edilmesi, korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kişileri nitelendirir. Dokümanları sınıflandıran personeller, ilgili kişilerin yararlanmasına yardımcı olur.
Madde 7 - Merkezi tıbbî arşiv, şu bölümlerden oluşur: a) Hasta endeksi bölümü, b) Eksik dosyalar bölümü, c) Dosyalama bölümü, d) Tıbbî sekreterlik bölümü, e) Tıbbî istatistik ve kodlama bölümü.
Arşivlerde Kimler Araştırma Yapabilir? Cumhuriyet ve Osmanlı arşivleri 18 yaşını doldurmuş bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Fakat Genelkurmay, Dışişleri, Milli Savunma Bakanlığı gibi arşivler, sadece konunun uzmanlarına özel izinle açılan arşivlerdir. Adı geçen uzmanlar da çoğunlukla tarihçilerdir.
Arşivlerde yer alan belgelerin, tespiti, korunması ve kayıt altına alınmasından sorumlu kişidir. Arşivlerdeki belgeler resmi ve gerçek deliller olarak kabul edilir. Özel sektör firmaları, merkez ve taşra teşkilat müdürlüklerinde, bakanlıklarda ve devlet arşivlerinde istihdam edilebilirler.
Tıbbi sekreter; sağlık sistemine kayıt edilen verileri toparlar, analiz ederek raporlar, birimler arası iletişimi ve yazışmaları yürütür. Tıbbi dokümantasyon ve arşiv konusunda özel eğitim almış ve kendisine yasa ve yönetmeliklerle yüklenen görevleri yapmakla sorumlu kişilere “tıbbi sekreter” denir (Ceylan, 2012).
Arşiv Yöneticisi Ne Demek? Resmi ve özel kurum ile kuruluşlarda uygulanan faaliyetlerde çalışan kişiler, "Arşiv Yöneticisi" unvanıyla isimlendirilir. Faaliyet belgelerini sınıflandıran, muhafaza eden kişilerdir. Arşiv yöneticisi; çalıştığı kurumun belgelerini, yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunar.
Bu dairenin görevi, 3473 sayılı Kanuna tabi kurum ve kuruluşlarda teşekkül eden, Millî Mücadele, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti ve Cumhuriyet dönemlerine ait arşiv malzemesini tespit etmek, arşiv disiplini esaslarına göre tanzim edip devletin ve ilim âleminin hizmetine sunmaktır.
Kurum elinde bulunan arşivlik malzeme Birim Arşivlerinde 1-5 yıl süreyle, arşiv malzemesi ise Kurum Arşivinde 10-14 yıl süreyle saklanır.
MADDE 11 – (1) Merkez Arşivine devredilecek malzemenin, merkez teşkilatı birim arşivinde saklama/devir süresi 15 yıldır. (2) Merkez Arşivine devredilecek malzemenin, yurtiçi bürolarının birim arşivlerinde saklama/devir süresi 15 yıldır.
Arşivleme sistemi, önemli evrakların veya belirli bir süre boyunca saklanması zorunlu olan belgelerin güvenli ve planlı bir şekilde saklanması olarak düşünülebilir.
Arşiv Belgesi (Archive Records): İdari ve/veya entelektüel kullanımı için saklanıp düzenlenen arşivsel değere sahip belge. Arşiv Fonu (Archive Group): Arşivlerin düzenlenmesinde kaynaklık eden birim veya kuruluşu esas alan temel bölüm.
MADDE 35 – (1) Ayıklama ve imha komisyonu, kurum arşiv sorumlusunun başkanlığında, kurum arşivinden iki görevli ile malzemeleri ayıklanacak ve imha edilecek birimin amiri tarafından görevlendirilecek deneyimli iki kişiden kurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri