Bu olumsuz şartlardan kurtulmak için apartmanlar, fabrikalar, oteller gibi yerlerde artezyen suyu arıtma sistemi kullanılır.Bu sistem sayesinde artezyen suyunun içerisinde yer alan istenmeyen kireç, koku ve organik maddeler en iyi şekilde ayrıştırılır.
✅Kuyu suyu arıtma cihazı, kuyu genelinde genel bir su arıtma sistemi yapmaktadır. Böylelikle su tüm kuyu genelinde arıtılmış bir şekilde kullanılabilir. Kuyu suları tamamen belirsiz bir dünyadır. Su kaynağı, hangi minerale ve hangi jeolojik yapıya daha yakınsa suyun içeriği de değişiklik gösterebilir.
Bütün bir ev sisteminin tortu filtresi ve karbon filtresi, içme suyu için ilave Ters Ozmoz ve ultraviyole arıtımı ile birlikte, içilmesi ferahlatıcı ve tüketilmesi güvenli su sağlayacaktır.
Burada yer alan suya değişik metotlarla ulaşılarak suyun yüzeyi birbirine çıkarılması ile meydana gelen kaynaklara Artezyen kaynak denilmektedir. Aytekin kaynaklardan sağlanan sular çoğu zaman tarım için kullanılmakla beraber içme suyu olarak da kullanılabilir bu seviyede sular mevcuttur.
Kuyulara verilen ruhsatlarda belli bir düzenleme yapıldı ancak hali hazırda kapatılmayan ve kullanıma devam eden çok sayıda kuyu var ve birçok insan da su içmek için bu kuyuları tercih ediyor. Kuyu suyu içilir mi diye soracak olursanız uzmanlar bu sorunuzun yanıtını hayır olarak veriyor.
İlgili 26 soru bulundu
Doğada çeşitli faktörlerin etkisiyle oluşan yer altı suları birçok açıdan değerli minerallerin olduğu, içme suyu olarak, kullanım ve sulama suyu olarak, soğutma amaçlı kullanılabilen değerdedir.
İdeal içme suyu, insan sağlığına zarar verebilecek mikroorganizmaları, ağır metalleri ve kimyasalları barındırmayan sudur. Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez.
Artezyen kaynaklarının suyu; hem içme suyu hem de tarımsal alanda kullanılabilmektedir. Artezyen suyu; yer altından çıkarılmaktadır. Bu yüzden de çok soğuk ve temiz sulardır.
Artezyen kuyular düşük basınç yüksek debili su kaynaklarıdır, bu kuyuların temizliği düşük basınç yüksek debili hava kompresörleri ile yapılmalıdır. Kesinlikle kimyasal temizlik yapılmaz.
Sondaj Kuyu Kum Temizleme
Mevcut su kuyunuzdaki pompanız sökülür, su kuyusunun tabanına güvenli bir mesafe bırakılarak kolon boruları indirilir. Nargile sistemi ile su kuyusunun içerisinde basınçlı hava verilerek kuyu dibinde biriken kum kuyudan çıkıp temiz su gelinceye kadar devam edilerek kuyu temizliği bitirilir.
Klordioksit gazı, suya doğrudan enjekte edilerek veya klordioksit solüsyonunun suya eklenmesiyle elde edilir. Klordioksit, bakteri, virüs, mantar ve algleri etkisiz hale getirerek suyun mikrobiyolojik kalitesini artırır.
Damıtma, saf su elde etme yöntemidir. Bu yöntemde zararlı mikroorganizmalar yok edildiği gibi yararlı mineraller de yok edilir. Temiz bir kabın içerisinde kaynatılan su buharının ince ve uzun bir boru yardımıyla farklı bir kaba aktarılmasıyla başlayan damıtma işlemi sırasında su diğer kaba aktarılırken soğur.
Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Yeraltı suları, kaynak sularından ve kuyulardan elde edilen sular olarak tanımlanır. Yağış ve yüzeysel sulardan oluşan yeraltı suları süzülerek yer altına indikleri için temiz ve kullanılabilir sudur.
Dezenfeksiyon, kuyunun içindeki suya klor katılmak suretiyle yapılır. Kuyunun her seviyesinde sudaki klor konsantrasyonu genel olarak 50 ppm ve klorlu suyla kuyunun temas süresi de asgari 2 saat olarak alınır.
Seller ve diğer felaketler içme suyu kuyularına zarar verebilir ve kuyuların kirlenmesine yol açabilir. Hayvan atıkları, kanalizasyon, kimyasallar ve diğer kirletici maddeler de kuyu suyunu kirletebilir. Kuyu suyu içme, banyo ve diğer hijyen faaliyetleri için kullanıldığında hastalığa yol açabilir.
Kuyu suları yer altında biriken yağışlardan elde edilmektedir. Bu nedenle gözeneklerin çamur ve benzeri maddelerle tıkanması, kuyunun su dolmasına engel olmaktadır.
Artezyen kuyu tipinin standart su kuyularından ayıran özelliği ise daha uzun ömürlü olmalarıdır. Artezyen kuyular bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 100 metre derinliklere varan kuyulardır.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Artezyen su arıtma cihazları sudan ayrılan iyonları parçalayarak içerisindeki bakteri veya mikrop gibi maddelerin gitmesini sağlar. Böylelikle şebekeden çıkan sular insan sağlığı açısından kullanılabilir hale gelir.
Tazyikli su çıkan kuyulara Fransızcada, -Fransa'nın Artois köyü civarında 12. yüzyıllarda çok miktarda bulunduğu için- artois denmektedir. Türk kültürünün Fransız kültürü etkisinde kaldığı Tanzimat döneminde bu kelime Türkçeye “artezyen” olarak girmiş ve yerleşmiştir.
Artezyen kuyu ve artezyen kaynaktan elde edilen su
Artezyen kaynaklı suların diğer yer altı sularından bir miktar üstün kalitede olması doğaldır. Bazı yer altı suları mükemmel nitelikli olabilir, ama niteliği suyun akiferin üzerine yükselmesine bağlı değildir.
Su arıtma cihazından alinmiş su ile çeşmeden alinmiş olan bir su kıyaslama yapılabilir. Filtrelenmiş olan su, saf, berrak ve kokusuzken. Filtrelenmemiş su kirli, tortul dolu, kokusu olan ve sert içimlidir. Suyun kalitesi bu şekilde ölçülüp anlaşılabilir.
Su 100 ° C kaynarken, çoğu patojen mikroorganizmalar ölür ve su önemli ölçüde arıtılır. Ancak yüksek kalitede temizlik için, kaynatma süresi en az 10-15 dakika olmalıdır.
TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri