Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır. Ancak petekler tamamen balla dolu olmayıp alt yarılarındaki gözler boş olmalıdır. Çünkü kışın arılar bal dolu gözler üzerinde değil, peteklerin balla dolu kısmının hemen altındaki boş gözler üzerinde salkım kurarlar.
Arıların kış süresince yiyeceği balın çiçek kaynaklı olması önemlidir. Arılar hava sıcaklık 14 c altına indiğinde uçuş yapamazlar, 12 C ısıda ise salkıma geçerler.
Kış aylarında sıvı besleme arılarda hastalık riskini arttıracağından ballı çerçeve ya da arı keki ile besleme yapılmalıdır.
Pinterestte gördüğüm birçok resimde arılara kış için şurup yapılmamış halde ( bazen kek olarak ) normal şeker veriliyor. Arının üstüne konulan bir tahta vasıtasıyla üstü bildiğimiz şeker ile dolduruluyor. Biz şöyle biliyoruz ; kışın arıya kek verilmez. Çünkü arı yediğini atamaz ve/veya şişer ölür.
Soğumaya başlayan şurubun sıcaklığı 25-30 °C ye indiğinde akşam üzeri yemliklere konularak arılara verilmelidir. Yemler her koloniye ayrı ayrı ve kovan içerisinde verilmelidir. İlkbahar beslemesinde yemleme programı nektar akımından 50 gün önce başlatılmalı ve nektar akımına, 10 gün kalınca yemlemeye son verilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Arılar kış uykusuna yatmazlar, petekler üzerine kümelenerek kışı geçirirler. Ortam ısısı arının biyolojik faaliyetleri için 33-36 derece, uçabilmesi için asgari 7-8 derece ve besin toplayabilmesi için en az 10-14 derece olması gerekir. Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polen depolanmış petekler bırakılır.
Özellikle ülkemizde, arının sağlıklı olarak tüketebileceği arı yemi sektörü gelişmediği için, arı biyolojisine zararlı olabilecek bir çok madde arı yemi olarak kullanılmaktadır. Arı beslemesinde kullanılabilecek en sağlıklı ürün, şeker pancarı ya da şeker kamışından elde edilmiş, rafine toz şekerdir.
nisan ve mayıs aylarında olmak üzere koloni başına ortalama 16 kg 1:1 oranında (1 birim şeker + 1 birim su) hazırlanmış şeker (sakkaroz) şurubu verilmiştir. Kek verilme işlemine mart ayı başında başlanmış ve her kolonideki kek bittiğinde takviye yapılmıştır. şurubu (1:1 oranında) verilmiştir.
Saygılar. apismellifera: arılara kaynatılıp yapılmış şeker şerbetleri,pekmez,şeker pancarının şkerden sonra kalan tatlısı vardır (milas) bunlar verilmez.
Kolonilere bal, şeker şurubu, kuru şeker ve kek başta olmak üzere birçok şekilde beslenme yapılabilmesine rağmen, arılar, fruktoz, glikoz, ve sakkarozdan oluşan şurupları, sadece sakkarozdan oluşan şuruplara nazaran daha kolay alarak daha verimli kullanılabilmektedir.
*Ergin olanlar 2-3 ay aç kalabilir fakat susuzluğa 1 ay dayanabilirler.
Kullanılacak ilaçlar devamlı olarak değiştiği için ,Tarım İl Müdürlüğünden öğrenilmesi gerekmektedir. Bu ayda Martta başlanan işlere genellikle devam edilir. Yemlemeye devam edilir.15 günde bir kovanlar açılarak, iş çalışması kontrol edilir. Gerek duyulan kovanlara kabartılmış petekler azar azar verilir.
Çevre ısısı, arı aileleri üzerine oldukça etkili bir faktördür. 10 ˚C' nin altındaki ve 36 ˚C 'nin üzerindeki sıcaklık dereceleri arıların faaliyetlerini durdurur. Bal arıları, 10 ˚C civarında uçma yeteneklerini kaybetmeye başlarlar ve 7 ˚C ise tamamıyla hareketsizleşirler ( Öder, 1989).
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Ayrıca, diğer böcekleri avlarlar ya da leşten temizleyebildikleri proteinlerle beslenirler. Yaban arıları ne kadar yaşar? Sadece kraliçe arı tüm kış hayatta kalır ve bunun için kış boyunca sığınabileceği sıcak bir yer bulması gerekir.
İşçi arı kışın 4-5 ay kadar yaşayabilirken, ilkbahar ile sonbahar arasındaki aktif dönemde toplam 6 hafta yaşar.
Uzmanlar, son yıllarda sıcaklık ve yağış rejimindeki dalgalanmalardan dolayı baharda beslenecek yeterli çiçek bulamayan arılar için hazırlanan yoğun bir şerbet ve arı kekiyle teşvik besleme yapılması tavsiyesinde bulundu.
Tespit edilen 10 kilometrelik izole alanda çalışmalarımız devam etmektedir." dedi. Arıların vejetaryen olduğunu, arıya verilecek gıdalarda kesinlikle hayvansal ürünlerin olmaması gerektiğini belirten Muz, arının yediği her şeyin bitkisel kaynaklı olması gerektiğini vurguladı.
Kovana taşınan su miktarı ortalama 25 mgr olup 50 mgr.a kadar çıkabilir. Dolayısıyla bir arı bir günde 1250 mgr su taşımaktadır.
Arının boş kovana gelmesini istiyorsak öncelikli olarak arıların sevdiği bazı kokuları kovana sürmeli ve kovanı şerbetli bir suyla şekerlendirmeliyiz. Arıları boş kovana çekmek için piyasada satılan ve arıların hoşlandığı kokulardan meydana getirilmiş olan bazı sprey ve parfümler de bulunur.
Daha güçlü kolonilerin gidip zayıf kolonileri yağmalamalarını önmelek için aynı sahada bulunan tüm kolonilerin eş zamanlı olarak Thymovar® ile tedavi edilmesi iyi olur.
Sonbaharın son dönemlerinde ve ilkbaharın ilk dönemlerine arılara verilen arı keki; bal, polen, pudra şekeri karışımlarından oluşmaktadır. Arı kekinin içerisinde bulunan bal ve diğer ürünlerin kaliteli olması önem arz etmektedir.
Kimyasal mücadele olarak arıcılar arasında sıkça görülen naftalin kullanılmamalıdır. Kanserojen ve petrol ürünü olan naftalin bal ve balmumunda kalıntı bırakmaktadır. Yavru yetiştirme dönemlerinde bal arılarını arazide besin toplarken veya kovan uçuş tahtası üzerinden yakalayarak yuvalarına götürürler.
Genellikle bir kolonide tek bir kraliçe bulunur ve kolonideki arıların çoğunun (bazen hepsinin) annesidir. Kolonideki işçi arılar tarafından larva halindeyken seçilir ve cinsel olgunluğa erişene kadar arı sütü ile beslenir.
Arı bünyesinde parçalanan tuz sodyum ve klor iyonlarına ayrılır. Klor ise arılara zehirleyici etki yapar. Arıların tuzlu su tüketme isteği onların mineral madde gereksinimi duyduklarını gösterir. Bu durumda su, şerbet veya keke mineral maddeler katılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri