Başka anlatıya göre; Söğütlü Köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıklardan askerlerine yedirir. Fakat bütün asker bir-iki gün içinde telef olup gider. Bir söylentiye göre ise, bu balıkların bir kısmı yeşil sarıklı birer asker olup harbe gitmişlerdir.
Allah'ın balıkları, culukları asker olarak değil insanlara rızık olarak takdir ettiğini bilir, o kadar. Savaşa çıkarken de bu hikâyelerin dopingi ile kendini avutmaz, kalbini Allah'a yöneltir, imanını kontrol eder, duasını artırır, bu imanla ölürse şehit olur.
Tarihçi Diodoros (MÖ 1. yy) ve Ctesias'a (MÖ 5. yy) göre tanrıça Atargatis efsanesi şöyledir; Atargatis yasak bir aşk yaşayıp bir kız çocuğu dünyaya getirmiştir. Atargatis bu olaydan utanıp kendini bir göle atmıştır. Bedeni göl içinde balıklara dönüşmüştür.
"yörede, buradaki balıkların çanakkale savaşı'nda azaldığı, savaş bitiminde ise vücutlarının çeşitli yerlerindeki yaralarla geri geldikleri söyleniyor, o günden bu yana "asker (yaralı) balıklar" olarak anılan bu balıkların zamanla kutsal olduklarına inanılması nedeniyle bölge yazın yoğun ziyaretçi ağırlıyor. "
"BALIKLAR GÖL İÇİNDEKİ ÇEŞİTLİ MAĞARACIKLARA GEÇMİŞ DURUMDA"
Gelen çamur yükü Balıklıgöl`ü kirletti. Balıklarda stres ortamı oluştuğu için şu anda balıklar göl içindeki çeşitli mağaracıklara geçmiş durumdalar. Bizim stok havuz dediğimiz havuzlarda şu anda balıklar bulunuyor ama onların yüzeye çıkması zaman alır." dedi.
İlgili 17 soru bulundu
Urfa'da sel sonrası çamur rengini alan Balıklıgöl'de suyun rengi düzeldi. Urfalılar, Balıklıgöl'deki balıkları görmeye gitti. DUVAR - Urfa'da yaşanan sel sonrası şehrin simgelerinden biri olan Balıklıgöl'ün rengi değişti.
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez.
Balikligöl balıkları kutsal sayılır ve kimse yakalayıp yemez. Görevliler göl içerisinde ölen balıkları sudan çıkarıp başka bir yerde toprağa gömüyorlarmış. Efsaneye göre bir gün bir Albay bu inanış bir hurafedir demiş ve Balikligöl den bir balık tutturarak yemiş. Sonrasında felç olmuş.
Balıklıgöl'de kontrol ve denetimleri sürdürdüklerini belirten İlhan, "Yer altı sularının depremler nedeniyle çok hareketli olmasından kaynaklanan sebeple su çamurlu vaziyette geliyor. Balıklarımız sazan türü olduğu için bu tür duruma daha dayanıklı.
Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek, deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Romatizma, kırık ve çıkık ile sinir, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği ifade ediliyor.
Gölde bıyıklı sazan balıkları bulunur. Bu tür zehirli olduğundan yenmesi insan sağlığı açısından sakıncalıdır. Şurada Paylaş!
Afyonkarahisar'ın Çay ilçesindeki eşsiz manzarasıyla dikkati çeken "Balıklı Göl" güzelliğiyle yöre halkının ilgi odağı oldu. İlçeye bağlı İnli köyündeki Selevir Barajı'ndan getirilen sular ile 2002'de oluşturulan 5 bin metrekarelik yapay göle, 30 bin aynalı sazan bırakıldı.
İbrahim'i çok sevdiği için ateşe atılmasına dayanamaz ve kendisini ateşe atar, odunlar balığa ve Zeliha suya yani Balıkgöl'e dönüşür. BALIKLIGÖL'DEKİ BALIKLAR NEDEN YENMEZ? Halk arasında balıkların kutsal olduğuna inanılır ve yiyenlerin hastalandığı söylenir. Gölde bıyıklı sazan balıkları bulunur.
Hâlid bin el-Velîd (Arapça: خالد بن الوليد, d. ? - ö. 642) Seyfullah (Allah'ın kılıcı) olarak da bilinen Arap komutan. Hudeybiye Antlaşması sonrasında Müslümanlığı seçene kadar Kureyşlilerin saflarında, İslam dinine geçtikten sonra ise İslam devletinin emrinde savaşmıştır.
hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.
el Cevab: Balıkların yenilmesi helaldir. Köpek balığı da balık türlerinden bir canlıdır ihtiyaç halinde yenilmesi mübahtır. Efendimizin “çekirgeyi yemem ama haramdır da demem” sözü vardır.
Hz.İbrahim'in doğduğu mağaranın hemen yanında yaşadığı dönemin din âlimi olan Beddiüzaman Said Nursi'nin vefat ettikten sonra ilk defnedildiği mezarı da bulunmaktadır. Balıklıgöl Şanlıurfa turizminin çekim alanıdır.
CAMİLERDE DE HASAR OLUŞTU
Tarihi Balıklıgöl platosu içerisinde yer alan Rızvaniye ve Dergah Cami minaresi ve revaklarında yıkılmalar olduğu görüldü. Depremin ardından Şanlıurfa'da 170 kişi hayatını kaybederken, 2 bin civarında vatandaş ise yaralandı.
Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi mekanda bulunan Balıklıgöl ve içindeki su havzasının berrak rengi, depremler nedeniyle değişti.
Bu çeşmeden gelen ziyaretçiler şifa niyetine bu sudan içerler, hatta evlerinde bulunan hastalarınada götürerek onların içmelerini de sağlarlar. Bu şifalı suyun içilmesi ve Balıklı Göl'le yapılan ziyaretlerle bir çok hastalığın şifalandığı görülmüştür. Türkiye'nin en önemli ve kutsal göllerinden biridir burası.
Kentle bütünleşen Balıklıgöl'de 5 bin civarındaki bulunan balıkların son 2 yıldır ölüm kayıtları alınıyor.
Burası görülesi bir yerdir.” Diyarbakır Suriçi'nde bir zamanlar efsanelere, türkülere konu olan balıklı havuz, 1978 yılında tamamen tahrip edilir ve havuzun üstüne beton dökülerek şehir suyu şebekesine bağlanır. “Aynı-ı Zülâl”, “Zelha” ve “Zelal” olarak adlandırılan su, şimdilerde Anzele olarak biliniyor.
Şanlıurfa'da dün meydana gelen sağanak yağışın sele dönüşmesi nedeniyle Balıklıgöl taştı. Göldeki balıkların öldüğü iddia edilirken Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan SABAH gazetesine açıklamalarda bulundu. İlhan; “Vatandaşlar burada balıklar yok oldu sanıyor ama öyle bir şey söz konusu değil.
Çok kılçıklı bir balık olduğundan sazan balığı pişirme esnasında yumuşak kalmasına özen göstermelisiniz. Bu şekilde kılçıkları daha rahat etinden ayrılabilir. Buğulama yöntemine ve ızgara yöntemine de uygun bir balık türüdür. Kızartmak için suda beklettiğiniz sazan balıkları sulu kalmamalıdır.
Şanlıurfa gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken bölgelerden biridir. Balıklı Göl'ü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri