Komi, restoranların mutfak ya da servis kısmında çalışıp, aşçı ve garsonlara yardımcı olan kişidir. Servis komisi ve mutfak komisi olarak iki çeşit komi bulunur.
Sous-chef. Sous-Chef de Cuisine (yardımcı şef), Chef de Cuisine'in ikinci adamı ve doğrudan yardımcısıdır. Yardımcı şefler, yönetici şef veya baş şefin altında çalışmaktadır. Bu kişi, mutfak personelini planlamaktan veya baş aşçı görevde olmadığında ikame etmekten sorumlu olabilir.
Aşçı yardımcısı, bir aşçının yemekleri hazırlamasına yardımcı olan kişidir. Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Commis (komi) veya Commis de cuisine (komi dö kuziyn) : Aşçılara yardım eder. Her şeyi çok titizlikle yerine getirmesi gerekir. Aslında iyi çalışan komiler aşçı adaylarıdır.
Mutfak komisi, yemek yapma işine karışmayıp hazır olan yemekleri mutfaktan alır ve garsonların ulaşabileceği yere koyar. Mutfağa getirilen bulaşıkları alarak bulaşıkçıya teslim eder. Mutfak çalışanlarının hizmet kalitesini olumsuz etkileyebilecek durumları giderir. Yerine göre aşçıların kişisel işleriyle ilgilenebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Şef yardımcısı; menü hazırlama, maliyet hesaplama, mutfakta yapılacakları koordine etme ve çalışanların görev dağılımını yapma gibi konularda şefe yardım eden meslek çalışanına verilen isimdir. Mutfak idaresinde şeften sonra sorumlu olan kişi tanımı ise şef yardımcısı nedir sorusuna cevap olarak ifade edilebilir.
Mutfakta aşçı yardımcısı olarak da bilinen demi şef, aşçıya bağlı olarak çalışmaktadır.
Commis Şef, Komi, commi, comi, türlü türlüsünü görmek mümkün. Doğru yazılışı “commis” olan bu pozisyon mutfak hiyerarşisinde başlangıç seviyesi olup, commis 3, 2, 1 şeklinde ilerler. Mutfağın hazırlık işlerinden sorumlu olan commis şefler gerekli donanıma sahip olana kadar üst pozisyonların gözetimi altında çalışırlar.
Aşçı yardımcıları; restoran, kafe, otel, gemi, okul ve aşevlerinde çalışır.
Mutfak personeli kademeleri ve görevleri
Bu hiyerarşi olayı bütün mutfaklar için geçerlidir. Mutfaktan çıkan yemekler bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu ekip; Aşçıbaşı, kalfa, usta aşçı, yardımcı aşçı, çırak ve bulaşıkçıdan oluşmaktadır. Ancak günümüzde bu kademelerin profesyonel isimleri vardır.
Aşçı yardımcısı olabilmek için belli başlı kriterleri karşılamak gerekir. Bu alanda çalışacak olan kişiler, üniversitelerin mutfak sanatları, gastronomi veya aşçılık alanlarından mezun olması gerekir. 4 yıllık gastronomi bölümünde okuyup aşçı eğitimi alan kişilerin de belgeleri ile bu alanda çalışma imkanları bulunur.
Aşçı yardımcısı olarak çalışmaya başlayan kişilerin ilerleyen zamanlarda usta aşçı olabilir. Usta aşçı olmaları için öğrenmeye açık olmaları, kendilerini geliştirmeleri ve usta aşçı olabilmek için gerekli olan eğitimlere katılmaları gerekir.
Aşçı yardımcısı, malzemeleri keser, pişirir ve servis eder. Ayrıca, aşçının talimatlarını uygulamak ve mutfakta temizlik yapmak da görevleri arasındadır.
Okullarda; aşçıya yardımcı olmak, yemeklerin pişmeye hazırlanması, dağıtımı, bulaşık ve temizlik işlerini yürütmek üzere aşçı yardımcısı görevlendirilir. Aşçı bulunmadığı zaman onun görevlerini yapmak.
Aşçı yardımcılığı eğitimi almak için herhangi bir ön şart yoktur. Eğitime katılmak isteyenlerin sadece ilkokul mezunu olması yeterlidir. Eğitim süresi ise kuruma göre değişmekle birlikte ortalama 6 aydır. Eğitim sonunda başarılı olan öğrencilere aşçı yardımcılığı sertifikası verilir.
Aşçı Yardımcısı Kursu ise Aşçı Yardımcısı mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 450 saatlik Aşçı Yardımcısı Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
Komi, restoranların mutfak ya da servis kısmında çalışıp, aşçı ve garsonlara yardımcı olan kişidir. Servis komisi ve mutfak komisi olarak iki çeşit komi bulunur. Servis kısmında çalışan komiler genellikle masayı toplar ve garsonlara yardımcı olur.
Aşçılara yardımcı olmakla görevli olan mutfak komilerinin görevleri; Kesme ya da parçalama işlemleri yapmak, Fırın ya da ocağı aşçı için hazırlamak, Mutfağın düzenini ve temizliği sağlamaktır.
Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Chef de Partie kime denir sorusu, mutfaktaki belli bir istasyonun ya da bölümün tümünden sorumlu olan kişi şeklinde yanıtlanabilir. Büyük mutfaklarda her bir Chef d Partie kendi bölümünden sorumludur. Aynı zamanda her bir Chef d Partie belli asistanlar ya da şeflerle iş bölümü halinde çalışır.
yani komi, çırak chef. bütün ayak işleri, soyma, doğrama, yıkama işlerini commis chef yapar.
Soğuk şefi nedir sorusu, mutfağın soğuk bölümünden sorumlu, mutfak hiyerarşisinde idari olarak su şefine bağlı, tüm soğuk yemeklerin, sosların, meze ve salataların yapımında bilgi ve beceri sahibi olan kişidir şeklinde cevaplanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri