Kayıt Koşulları (Yeterlilikler) 13 yaşını tamamlamış olmak, Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe(fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
Aşçılık mesleği için stajlı eğitimlerde yaş sınırı 30'dur.
MEB Onaylı Aşçılık Sertifikası'nı kimler alabilir? Aşçılığı meslek olarak yapmak isteyen herkes alabilir. Ayrıca iş yeri açmak isteyen yada yurt dışında'ki iş imkanlarından faydalanmak isteyen kişiler alabilmektedir.
4 aylık eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından t.c milli eğitim bakanlığınca düzenlenen aşçılık sınavına tabi tutulursunuz. Bu aşamayı geçtikten sonra sertifika sahibi olabilirsiniz. Sertifikanız ile birçok işletmenin mutfağında profesyonel olarak yer alabilir ve hayal ettiğiniz mesleği icra edebilirsiniz.
Türkiye ve dünyanın her yerinden dileyen herkes bu eğitime katılabilir. Ayrıca yurt dışında yaşayanlar ve yabancı uyruklu vatandaşlar da eğitime katılabilir. Diğer yandan, özgeçmişini güçlendirmek, bilgisini belgelendirmek, iş başvurularında öne çıkmak ya da terfi olmak isteyen herkes bu eğitime katılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kişinin aşçılık belgesi alabilmesi için gerekli eğitimleri kademe kademe tamamlaması gerekir. Aşçılık eğitimi çıraklık ile başlar. Çıraklık süresi üç yıldır. Kişi 3 yıl çıraklık eğitimi aldıktan sonra kalfalık sınavına girmeye hak kazanır.
Kurs sonucunda alınan sertifika ile bireyler kendi gıda işletmesini açabilir ya da konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, devlet ve özel kurum mutfaklarında, kafeterya, bar ve restoranlarda, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek üretim ünitelerinde vb. yerlerde aşçı olarak ...
Aşçılık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Aşçılık bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Aşçı (Seviye 4), yiyecek üretimi yapılan özel ve kamuya ait konaklama işletmelerinin, lokanta, gemi, tren ve yatların mutfaklarında görev yapar.
Profesyonel Aşçılık eğitimi, 240 saat pratik ve 16 saat teorik olmak üzere toplam 256 saati kapsamaktadır. 18 - 40 yaş arası stajlı programa dahil olan öğrenciler MSA'nın belirlediği işletmelerde 4 ay zorunlu staj yaparlar.
Yeterlilik sürekli geçerlidir. En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak.
a) Ortaöğretim veya yükseköğrenim kurumlarının aşçılık veya dengi bölümü mezunu olmak. (Bu bentte sayılan öğretim kurumlarından mezun olanlardan ayrıca, aşçılık sertifikası, ustalık belgesi veya dengi sertifika istenmeyecektir.)
Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir.
İş Olanakları
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
AŞÇILIK PROGRAMI
Öğrenciler, zorunlu olan her dersi almak ve geçmek zorundadır.120 ECTS ders kredisialmalıdır.Aynı zamanda öğrencilerin mezun olabilmek için, en az 2.00 ortalamayı sağlamaları gerekmektedir. Bunun yanında öğrencinin mezun olabilmesi için, 30 iş gününü kapsayan bir stajı tamamlaması da zorunludur.
Bu sertifika ile belediyelerin ruhsatlandırdığı kafe, restoran gibi yerlerde aşçılık alanında istihdam olma veya iş yeri açma imkanınız olur.
Aşçı Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? Aşçı olmak için iyi olması gereken dersler ve konular arasında mutfak sanatları, beslenme ve gıda güvenliği, mutfak yönetimi, mutfak hijyeni, iletişim ve müşteri hizmetleri ile patisserie yer almaktadır.
Gastronomi bölümü öğrencilerini sözel puanı ile almaktadır. Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite sözel yani TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen bilgisi ağırlıklı konular bulunmakta.
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak. Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
Aşçılık eğitimini tamamlayan kursiyerler; mutfağı olan okullarda, hastanelerde, otellerde, fabrikalarda, orduda, yemek fabrikalarında, restoranlarda, gemilerde, trenlerde, uçaklarda çalışabilirler. Unvanları aşçı olarak geçer ve kadroları mutfak elemanıdır.
Kurslarınız Ücretli mi? Kurslarımız Ücretsizdir. Sadece malzeme kullanımı gerektiren kurslarda (Aşçılık, Robotik, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri vb...) kurslarda kullanılacak temrinlik materyallerin temini için kursiyerlerden cüzi bir katılım payı istenmektedir.
Ev Yemekleri Hazırlama Kursu sertifikası ile Mesleğin gerektirdiği yeterlikleri kazanan bireyler Aile ve Tüketici Bilimleri alanında çalışabilirler. Kurumumuzdan alacağınız tüm kurslar ve sertifikalar Üniversite onaylı olacağı için Türkiye'nin her yerinde geçerlidir.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri