Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak yapmak için, profesyonel mutfak süreçlerindeki tüm temel bilgi ve pratik donanıma hakim olmak isteyen 18 – 49 yaş aralığındaki kişiler. (41 - 49 yaş grubu stajsız programa katılabilir.)
Aşçı olmak için yaş sınırı genellikle firmalara göre değişir. Bazı firmalar 18-35 yaş arasında sınır koyarken, bazıları bu aralığı esnek tutar.
Aşçılık bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, yemek yapmayı, yemek kültürüne ilgili ve meraklı olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Aşçılık sertifikası Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Kurs'lar yada Halk Eğitim merkezleri tarafından eğitim sonunda kursiyerlere verilen bir belgedir. Eğitimler çeşitli kategorilerde ve 2 ay'dan başlıyarak 6 ay'a kadar çıkmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Okuma yazma, Üniversiteye hazırlık, halkoyunları, yabancı dil (ingilizce) vb. kurslar düzenlenmektedir. 1- T.C. Vatandaşı olmak. 2- Etkinliklerden yararlanmak için yaş sınırı yoktur.
HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ' NDEKİ KURSLARA KİMLER KATILABİLİR ? Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir.
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Aşçı maaş beklentisi aylık ortalama 29.400 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 26.400 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Aşçı maaşı 23.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
EĞİTİM ÜCRETİ : 126.000 ₺
Eğitim süresi teori ve pratik olmak üzere toplam dört aydır.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Söz konusu 5 inci maddesi 1 inci fıkrası hükmünde şef olarak atanabilmek için 2 yıllık yüksek okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.
Aşçılık iş bulma imkanları açısından çok geniş olan bir meslek dalıdır. Turizm bölgelerindeki oteller, kafeler, pansiyonlar, gıda işletmeleri kısacası insanların yoğun olarak çalıştığı ve yaşadığı her yerde aşçılara ihtiyaç duyulacaktır. İyi aşçılar her zaman dolgun ücretle iş bulma imkânını elde eder.
Aşçılık kursumuza kayıt yaptırdıktan sonra seçeceğiniz hafta içi ve hafta sonu grubunda eğitime başlayabilirsiniz. Toplamda 4 aylık bir süreci kapsayan eğitim 4 ayda staj imkânı sağlayarak iki aşamadan oluşmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesi kaç yıl geçerli sorusunun cevabı 5 yıldır. Her 5 yılda bir yeterlilik belgesi yenilenir. Yenileme işlemleri, belgelendirme kuruluşları tarafından yapılır.
Aşçılık Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2008 yılında oluşturulan eğitim programı 420 saat olarak planlanmıştır. 420 saatlik eğitim yaklaşık olarak 5 ay sürmektedir.
Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar.
İş Olanakları
Aşçılık Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler.
Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok. Çalışmak için sağlıklık olmak gerek çünkü. Peki ya tatil günü?
Aşçılık bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Toplam Süre : 34 hafta x 30 saat = 1020 saattir.
Halk Eğitim Merkezlerinde Açılan Kursların Süreleri Kursa Göre Değişmektedir. 1 Günlük 8 Saat Süreli Kurslar Açılabildiği Gibi İki Bin Saat Süreli İleri Seviye Kurslar Da Açılabilir. Açılan Tüm Kurslar İçin Devam Zorunludur, Kursun Toplam Eğitim Süresi 1/5'inden Fazla Devamsızlık Yapan Kursiyerin Kaydı Silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri