Aseton; su ile iyi karışması, yüksek evaporasyon özelliği ve düşük viskoziteli olması nedeniyle iyi bir organik çözücü olarak kabul edilmektedir [15].
Aseton kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür. Aseton ayrıca dimetil keton, 2-propanon ve beta-ketopropan olarak da adlandırılır.
Aseton kimyasal bir ürün olduğu için çamaşır suyunu çıkarır. Bunun için bir pamuk ya da beze aseton dökmek gerekir. Sonrasında bunu çamaşır suyu lekesinin olduğu yere koymak ve bir süre bekledikten sonra yumuşak hareketler ile silmek gerekir.
Kimyaca ismi, propanon veya dimetil ketondur. Çözücü özelliklere sahip olduğundan çok kullanılır. Birçok yağları, reçineleri, selüloz nitrat ve selüloz asetatı çözer. Bu özelliğinden dolayı aseton, patlayıcı Madde ve sentetik iplik fabrikasyonunda geniş ölçüde kullanılır.
Çözücü Aseton, birçok plastik ve bazı sentetik elyaflar için iyi bir çözücüdür.
İlgili 26 soru bulundu
Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir.
Dolayısıyla farkında olmasak ta asetonu yüzümüze sürmüş oluyoruz. Ancak asetonun yüze sürülmesi başta beyne zarar verebilir, ciltte kuruluğa ve tahrişlere neden olur. Bunun yanında kansere ve zehirlenmeye de neden olabilir.
Asetonu nemli bir bezle temizledikten sonra oluşabilecek hasarlara karşı ayakkabınıza bebek pudrası da dökebilirsiniz. Diş macunu içerisinde bulunan maddelerden kaynaklı beyazlatıcı özelliğe sahiptir.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz. Kumaş yüzeye bulaşan boya çıkarma işleminde işler biraz daha zorlayıcı ve karışık olabilir.
Bilgisayarınızın ekranını aseton içeren temizleyicilerle silmeyin. Yalnızca ekran veya monitör temizliğinde kullanılmak amacıyla üretilmiş bir temizleyici kullanın. Temizleyiciyi asla doğrudan ekrana püskürtmeyin. Temizleyici, ekranın içine girerek hasara neden olabilir.
Bir kap içerisine koyduğunuz az miktarda metil alkolü kullanmanız yeterli olacaktır. Lekeli kıyafetinizi yere serin ve metil alkole batırdığınız pamuğu lekenin üzerine sürün. Bu şekilde bir gece beklettikten sonra çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Yıkarken düşük sıcaklıkları tercih etmeniz gerektiğini de unutmayın.
Bazı durumlarda bu lekeleri aseton ile temizlemek işe yarayabilir olsa da kumaş yüzeye vereceği zararlar daha büyük boyuttadır. Kumaşın renginin açılması, yüzeyinin deforme olması, aseton kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.
Tişört, kazak, pantolon ya da diğer kumaş ürünlerinize oje damladığında sirke ile anında temizlik çözümü üretebilirsiniz. Sirkeyle oje lekesini çıkarmak için lekenin üzerine birkaç damla sirke dökerek beklenir. Sirke lekenin daha çabuk silinmesini sağlayacaktır. Nemli bir bez yardımı ile hafif bastırarak silinir.
Aseton, yaygın olarak kullanılan bir solventtir ve özellikle tiner veya yağ temizleyici olarak kullanılır. Bu maddenin en önemli avantajı, hızlı buharlaşma özelliğidir, bu da onu hızlı bir şekilde kurutmak istediğiniz yüzeylerin temizliği için ideal bir seçim haline getirir.
Kimyaca ismi, propanon veya dimetil ketondur. Çözücü özelliklere sahip olduğundan çok kullanılır. Birçok yağları, reçineleri, selüloz nitrat ve selüloz asetatı çözer.
Sirke ve limon suyunu eşit miktarda karıştırın. Tırnaklarınızdaki ojeyi yumuşatmak için 10 dakika süreyle sıcak suda bekletirseniz daha kolay çıkmasını sağlarsınız. Karıştırdığınız sirke ve limon suyunu tırnaklarınıza sürerek 15 saniye kadar bekleyin. İşte bu kadar!
Aseton, boyalı yüzeylere içeriğindeki asit nedeniyle kolayca zarar verebilir. Bu nedenle aseton ile koli bandı lekesi çıkarma işlemi, genellikle boyalı yüzeyler; duvar – araba dış yüzeyi veya pimapenler için pek önerilmez. Aseton aynı zamanda plastik ve cam için de tehlikelidir ve malzemelerin yapısına zarar verebilir.
yarım çay bardağı saf tuzruhu boyayı söker. Yıllarca boyayı pürmüzle söktüm ve de metale zarar vermez al sana link pürmüz için. hidrolik yağı boyayı çok güzel kaldırıyor. biraz fren hidrolik yağını sürün bekleyin.
Eğer leke hala duruyorsa, biraz oksijenli su veya ahşap temizleyici kullanabilirsiniz. Sert yüzeylerde, tiner veya alkol gibi çözücüler kullanarak lekeyi çözebilirsiniz. Cam yüzeylerde ise cam temizleyici sprey veya sirke-su karışımı kullanarak lekeyi çıkarabilirsiniz.
Aseton araç boyalarına bile zarar verebiliyor.
Aseton (C3H6O) Gazının Zararları Nelerdir? Aseton gazı solumak organlarda doku yıkımına sebep olabilir; kalp, akciğer, böbrek gibi organların işlevlerini bozabilir. Son derece yanıcı patlayıcı bir gaz olan aseton, ısınma durumunda yangın, yaralanma riskini arttırır.
Asetonun büyük kısmı glukoz'a oksitlenerek uzaklaşır. İşte bu glukoz enerji olarak kullanır. Bu sırada ortaya çıkan aseton, asetoasetat ve Beta hidroksi Butirik asit üçlüsüne keton cisimleri ismi verilir. Hepsi çirkin kokuludur.
Kullanım ve Faydaları: Az miktarda aseton, tüm doğada, hatta vücudumuzda bile bulunur. Ancak vücudumuzda aseton çok hızlı bir şekilde parçalanır. Cilde uygulanan aseton, kahverengi lekeleri hafifletmesi, akneyi daha hızlı çözmesi ve cildi pul pul dökmesi beklenen hızlı bir kuruma etkisi sağlar.
Dikkatli kullanıldığında aseton tırnaklara zarar vermez.
Ilık su dolu bir kap içine sıvı sabun ekleyin ve tırnaklarınızı bu suyun içinde 5 dakika tutun. Ardından yumuşayan tırnaklarınızı limonla ovalayarak ojeleri çıkarın. Diş macunu da yeri geldiğinde aseton yerine geçebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri