Pak kelimesinin sözlük anlamı temizdir. ''Akça pakça'' ikilemesi ise çok temiz ve onurlu anlamına gelir. Kelimenin ikinci anlamı ise saf ve halistir. İçine hiçbir karışmamış olan doğal ve katışıksız şeyler pak olarak nitelendirilir.
Sesli Sözlük - pâk etmek, temizlemek.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan temiz kelimesi, temyiz sözcüğünden türetilmiştir. Temyiz, doğru ile yanlışı ayırt etme gücü anlamına gelirken, temiz, iyi, doğru ve pak demektir.
Türkçede uzun tüylü kalpak' olarak papak adının kullanıldığını da biliyoruz. Bu adı Türkmenler de kullanırlar.
Pak kelimesinin kökeni Farsça dilidir. Pak kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı pāk şeklindedir.
İlgili 42 soru bulundu
Ailelerin tuttukları şecerelerde Keşmirli Türklerin soyu genel olarak Timur dönemine dayanıyor... Dünyanın çatısı olarak da bilinen Himalayalar'ın eteklerine dağılmış küçük köylerde varlıklarını sürdüren Türkler, bölgede Keşmir, Hazara yada Pakistan Türkleri olarak biliniyorlar.
*- Papak, Azerbaycan Türkçesi'nde kuzu derisinden yapılmış başlığa denilmektedir.
Bazı İslâm devletlerinde resmî haberleşmeyi sağlayan görevli. Sözlükte “haber ve mektup getirip götüren kişi, postacı, haberci” anlamındaki Farsça peyk kelimesi Arapça'da kāsıd, sâî, müsri', münhî ile karşılanmış, Türkçe'de ise ulak ve tatar kelimeleri kullanılmıştır.
Papaz kelimesinin diğer dillerdeki kökü Yunanca büyük, ileri gelen mânâsındaki presbus'tan gelir. Rahip sözcüğü Arapça rahab (korku, hürmet) kökünden gelir. Peder sözcüğü ise "baba" anlamına gelir. Papaz bazı Hristiyan kiliselerinde episkopos ile diyakoz arasında yer alan din adamıdır.
pak / pâk / پاک / پَاكْ
Temiz.
PAK KELİMESİNİN EŞ ANLAMLILARI
Pak kelimesinin eş anlamlıları temiz, saf, arı ve katıksızdır.
Pâk, kusur ve noksanlıklardan uzak. Hiç bir şeye muhtaç olmayan. Kötülükten, kusurdan ve noksanlık gibi şeylerden tenzih edilen.
Pak kelimesinin sözlük anlamı temizdir. ''Akça pakça'' ikilemesi ise çok temiz ve onurlu anlamına gelir. Kelimenin ikinci anlamı ise saf ve halistir. İçine hiçbir karışmamış olan doğal ve katışıksız şeyler pak olarak nitelendirilir.
Pak, Nifty Gateway platformu üzerinde açık artırmaya çıkardığı Merge, toplam tutarı 100 milyon doları aşan 266.885 adet token satışı gerçekleştirerek bir rekora imza atmıştır.
Peyk - Osmanlılar'da ilk dönemde habercilere (ulak), muhafızlara, daha sonraki dönemlerde bazı törenlere gösteri amacıyla katılan görevlilere verilen ad.
Peydah TDK sözlüğüne göre açık, belli olan ve meydanda olan anlamına gelmektedir. Peydah kelimesi sıklıkla ortaya çıkan durumlar ya da meseleler hakkında kullanılmaktadır. Peyda olarak da bilinmektedir. Peydah oluşmak, oluşturmak, çıkmak demektir.
Peykler genellikle padişahın hemen yanında bulunur, resmî haber ulaştırma ve istihbarat gibi görevleri icra ederlerdi. Özellikle padişahın emirlerini gerekli yerlere süratle bildirme başlıca vazifeleriydi. Peyk kelimesi Osmanlılar'da da haber götüren kimse ve yaya postacı sınıfı için kullanılmıştır.
Din İslamdır ve yoğun olarak Karapaklar Hanbeli mezhebindendir yani Sünni'dir. Ülkemizde alevi Terekemeler'in olduğu da bilinir.
Terekeme kelimesi aynı zamanda Karapapaklar olarak da ifade edilebilir. Genel olarak Kuzeydoğu Anadolu da yaşayan Azerbaycan Türklerinin oluşturduğu etnik boylardan birisi olarak ifade edilebilir.
Karapapaklar, Kafkasya'nın tamamına az-çok yayılmış, bugün Kafkasya ( Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan vb. gibi ), Türkiye ve İran'da varlıkları devam eden eski bir kuzey Kafkas kökenli Türk boyudur.
Neredeyse tüm Pakistanlı Sünni Müslümanlar Hanefilik mezhebine bağlıdır. Pakistanlı Şii Müslümanların azınlığı, Nizarîlik, Mustalilik, Davudî İsmailîlik, Süleymanilik ve diğerlerinden oluşan İsmaililik mezhebine tabi iken çoğunluğun tabi olduğu fıkıh mezhebi İsnâaşeriyye'dir.
İyi günler! / Merhaba! Nasılsın? kya haal hai?
Oğuzlar'a "Türkmen" veya "Turkoman" denir. Son zamanlarda Türkmen terimi Müslüman Türk demektir. Fransız Türkolog Jean Deny görüşüne göre ise “men” kuvvet ekidir ve Türkmen “Türkler'in de Türk'ü', soyca Türk ya da soyu Türk ve öz be öz Türk” anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri