Asimilasyon çoğunluğun düşüncelerinin bir azınlığa kabul ettirilmesidir. Karşı tarafın baskı altında hissetmesidir.
Asimilasyon iç göçler veya uluslararası göçlerle dışardan gelenlerin kendilerine ait kültürel değerlerinden zamanla uzaklaşıp ev sahibi toplum veya komünitenin kültürel norm ve davranışlarını benimseme ve özümseme sürecini tanımlar.
Eski bilgiler ile yeni bilgilerin harmanlanması sonucunda ise öğrenci artık farklı bir noktada olacaktır. Sonuç olarak, yeni bir bilgi öğrenildiği takdirde, temelde yatan inançlarda bir değişiklik olmazsa, bu yeni bilgi bilişsel sürece asimile edilmiş olur. Yani bir asimilasyon gerçekleştirilmiş olur.
Asimilasyon, toplumsal grupların etkileşime geçmesiyle ortaya çıkan sosyo-külkültürel bir karşılaşmadır. Böyle bir etkileşimde bir kültürel sistemin başka bir kültürel sistemi ya da sistemleri zamanla kendine benzetmesi ve etkisi altına alması sonucunda asimilasyon gerçekleşmektedir.
Özümseme/Özümleme(Asimilasyon)
Bireyin karşılaştığı yeni bir olayı, nesneyi veya durumu daha önceden geliştirmiş olduğu şemalarla açıklaması özümlemedir.
İlgili 28 soru bulundu
Piaget, çocukların asimilasyon (özümleme) ve akamodasyon (kendini uydurma) şeklinde adapte olduklarını ifade eder. Asimilasyon (özümleme), çocuğun sahip olduğu düşünce ve alışkanlıkların içine yeni nesneleri katmasıdır. Çocuk asimilasyonda mevcut olan şemayı yeni deneyime uygulamaya çalışır.
Özümleme, asimilasyon veya anabolizma, basit yapıdaki moleküllerin, daha karmaşık yapıdaki moleküllerin sentezinde kullanılması ve bunlara ilişkin kimyasal değişimlerdir. Metabolizmanın "yapım faaliyetleri" olarak da tanımlanabilirler. Bu tür olaylara genel olarak sentez gibi isimler de verilebilir.
Sosyolojik asimilasyon; çoğunluk veya erk sahibinin baskısıyla, farklılık gösteren grupların, bunların kültür birikimleri ve kimliklerinin, baskın yapı içinde eriyerek yok olması.
Asimile olmak Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kendi özünü ve benliğini kaybetmek anlamına gelir. Özellikle bir devletin veya toplumun gelenek ve göreneklerini kaybederek başka bir topluma ayak uydurması anlamı asimile olmak anlamına gelmektedir.
Bundan böyle sosyolojide asimilasyon yerine etnisite konuşulur olmuştur.
Türkleş(tir)me, Türk olmayan kimselerin ya da toplulukların kültürel değişim (asimilasyon) süreci için kullanılmış bir terimdir.
Özümleme, asimilasyon veya anabolizma, basit yapıdaki moleküllerin, daha karmaşık yapıdaki moleküllerin sentezinde kullanılması ve bunlara ilişkin kimyasal değişimlerin tümüdür.
Antropoloji ve sosyolojide değişik etnik kökenleri olan bireylerin veya grupların toplumdaki dominant kültür içinde erimesine “asimilasyon” deniyor.
Toplumun, kendi kültürel özelliklerini yeni kuşaklara sosyalleşme yoluyla aktarmasıdır. Örnek: Türk toplumunda yetişen yabancı bir kişi Türk gibi düşünür, davranır ve giyinir.
Asimilasyon, sosyal grupların etkileşime geçmesiyle ortaya çıkan sosyo-külkültürel bir karşılaşmadır. Böyle bir etkileşimde bir kültürel sistemin başka bir kültürel sistemi yahut sistemleri zaman içinde kendine benzetmesi ve tesiri dibine alması cevabında asimilasyon gerçekleşmektedir.
Asimilasyon kültürel uyumun en aşırı halidir.” Bu tanımlardan da görüleceği üzere asimilasyon kavramı entegrasyondan çok farklı olmakla birlikte çok uç bir durumu işaret etmekte olup ülkeye gelen topluluğun eritilerek yok edilmesini içeren tamamıyla tek yönlü olarak gerçekleşen bir olgudur.
Devlet tarafından bir bölgedeki insanların etnik kimliklerini yok etmek, değiştirmek amacını taşıyan politika, asimilasyon politikası olarak adlandırılmaktadır.
Tarihte işgal ettiği topraklar üstünde yaşayan vatandaşlara kendi inanç ve kuralları doğrultusunda baskı uygulayan devletler bu toplumları asimile etmiş olur.
Özümsemek Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Edinilmiş olan bilgileri bireyin öz malı durumuna getirmek.
Bulgaristan'da 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikası Bulgaristan hükümeti tarafından ilk defa kabul edilerek kınandı. Böylece hayatını kaybedenler ile Belene kampında işkence gören ve evlerinden zorla göç ettirilenlere tazminat kapısı aralandı.
Metabolik faaliyetler anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. ✔ Anabolizma: Hücrede gerçekleşen yapım reaksiyonlarıdır. Özümleme ya da asimilasyon reaksiyonları da denir.
Metabolizma anabolizma ve katabolizma olmak üzere ikiye ayrılır. Canlıda meydana gelen yapım olaylarıdır. (özümleme, asimilasyon) Anabolizma olayları gerçekleştirilirken canlı enerji harcar. Canlı yaşlandıkça anabolizma olayları azalmaya başlar. Canlıda meydana gelen yıkım olaylarıdır (yadımlama, disimilasyon).
Anabolizma: Küçük moleküllerden daha büyük ve kompleks moleküllerin sentezlenmesi için gerekli reaksiyonlardır. Anabolik reaksiyonlar, enerji gerektiren ve genelde maddenin elektron kazandığı tipte indirgenme tipi kimyasal reaksiyonlardır. Bu enerji ATP'nin ADP ve Pi a parçalanması sonucu sağlanır.
Piaget kalıtım ve çevre etkileşimini savunsa da, kuramın temelinde biyolojinin etkisini görmek olanaksızdır. düzenleme yeteneğine sahip olduklarını ve bu mekanizma sayesinde hayatta kaldıklarını savunur. Bu uyum sağlama yeteneğinin de kalıtım ile çevre arasındaki temel etkileşim olduğuna inanır.
Vygotsky, zihinsel gelişimin ilk önce ve en çok bireyin kendi içinde başladı- ğını savunmak yerine zihinsel sürecin zihinler arası bir düzlemde insanlar arasında gerçekleştiğini vurgular. Zihinsel gelişim, toplumsal sürecin içselleş- tirilmesi ve üstün hale gelmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri