"AŞK GEÇİCİ BİR GÖRME KUSURUDUR İşte bu süreçte; yaşarken sıkıntı verse de yüreğimizi titreten, aklımızı meşgul eden ve sürekli yaşamak isteyeceğimiz duygu olarak karşımıza çıkan aşk, geçici bir görme kusurudur. Hayal edilenle gerçek arasındaki fark anlaşılıncaya kadar geçen süreyi kapsar.
Aşkın tanımı için "Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu, sevgi, sevda, amor" der Türk Dil Kurumu. Demek ki aşk, içinde sevgiyi de barındıran bir his. Sevgi ise "İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu" olarak tanımlanıyor.
Aşk insanın hayatında sürekli olarak yaşayabileceği bir duygu değildir. Aşık olmak bir kişiye aşk ile yani yoğun bir sevgi ile bağlı olmak manasına gelmektedir. Aşık olmak, içerisinde sevgiden farklı olarak bir çok farklı duyguyu da barındırmaktadır. Aşık olmak aynı zamanda sevmenin en yoğun hali olarak da ifade ...
Yani "aşk" dediğimiz şey, beyinde başlar ve beyinde biter. Beyinde olan bu süreçler diğer organları etkileyebilir; ancak yaşanan duyguların kendilerinin bu etkilenen organlarla (örneğin aşkın kalple, kaslarla, bağırsaklarla) hiçbir alakası yoktur. Aşk, güçlü bir bağlılık hissi ve kişisel bağlanma duygusudur.
Türkçe anlamı ile aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır.
İlgili 22 soru bulundu
İşte erkekte aşkın ömrü!
Online bilim dergisi Scientifiz Reports'da yayımlanan araştırmaya göre kadınlarda ilişkiye bağlılık süresinin 14 yıl, erkeklerde ise sadece 7 yıl olduğunu tespit edildi.
Âşık olan kişi duygusal olarak hassaslaşır. Duygusal ve fizyolojik değişimler uykusuzluğa, iştahsızlığa, düzensizliğe sebep olur. Âşık olan kişi, önceden sorunlu olduğu kişilerle yakınlaşır. Nöronların üretken hale gelmesi kişiyi pozitif hale getirir.
Yapılan araştırmalara göre aşkın ömrünün 18 ayla dört yıl arasında olduğu ortaya çıktı. Bu süre sonunda kişiler dopaminin yarattığı güçlü etkiye bağışıklık kazanıyor ve heyecan ile birlikteliğin verdiği haz da azalıyor. Evrimsel teori de ilişkilerin ömrü için biçilen dört yıllık süreyi destekliyor.
Hayatımız boyunca yaşadığımız ilişkiler sonucunda birçok tecrübe kazanırız. Ancak psikologların dediğine göre insan, gerçek anlamda tam üç kere aşık olur. Bu tecrübelerden her birisi kendine göre, önemli ve hatta gereklidir.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
–Aşk sevginin bir üst basamağıdır. Sevmeden hiçbir şey güzel değildir. Sevmeyi fazlalaştırdığın zaman aşk başlar. Bir insanda sevgi ne kadar varsa o kadar mutlu yaşar dünyada.
Aşk, sevginin tutkulu ve derinlikli biçimidir. Aşkı sevgiden ayıran en önemli üç özellik, sadakat, bağlılık ve şefkattir. Sevdiğine delice bir tutkuyla bağlanan âşık onun için kendi çıkarını terk eden kişidir. Aşık olan kişide muhakeme ikinci plana düşmüş, öncelik duyguların olmuştur.
Gerçek aşkta, üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık olduğu kişi vardır. Sadakat ve güven gerçek aşkın meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat da gerçek aşk ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Birini sevmek bir seçimdir, aşık olmak ise istemsiz.
Bunlar sevmeye devam etmeyi seçtiğiniz türden insanlardır. Aşık olduğunuzda, bu konuda gerçekten bir seçim yapamazsınız. Genellikle ummadığımız insanlara aşık oluruz çünkü aşık olmak bir seçenek değildir.
Biyolojik ve evrimsel bakış açısı kadar, popüler kültür de aşkın bir ömrü olduğunu ve bitmeye mahkum olduğunu söylüyor. Oysa sevgi ve aşk bitmek zorunda değil. Sevgi, bağlılık ve tatminin olduğu ilişkilerde aşk zamanla azalacağına, tersine artıyor.
Hoşlanmak bir anda gerçekleşir; aşk ise çok daha yavaş bir süreçtir. Hoşlanmak daima fiziksel arzuya işaret eder; aşk ise çok daha derin bir bağa. Hoşlanmak, insanın kendi arzusuna odaklanmasıdır; aşk ise kendinden çok karşısındakini düşünmesi.
Lise aşkınızı düşünün. Çoğu kişi o dönemde gerçek aşkı olduğunu ve onunla evleneceğini düşünmüştür. Elbette istisnalar var ancak bilime göre gerçek aşk bizi 27 ila 35 yaş aralığında buluyor.
Yeni sevgilin eğer eskisinden daha çok seviyor ve değer veriyorsa ve sende daha çok sevip değer veriyorsan zamanla unutursun ama eskisini çok sevdiysen ve yeni sevgilinden onda gördüğün değeri bulamıyorsan unutamazsın. Sonuç: Unutmak yeni ilişkinde ne kadar sevip ne kadar değer verdiğine alakalıdır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar, aşkın altı ay ile iki yıl arasında son bulduğunu gösteriyor. Yaklaşık olarak, yüzde 15-yüzde 30 oranında bir grup insan ise aşkın ilk günkü tazeliğinde olduğunu dile getiriyor.
Aşkın farklı tanımları olsa da birçok araştırmacı; romantik aşkın (yoğun ve güçlü duygular, cinsel istek) zaman ilerledikçe azaldığı ve yerini yol arkadaşlığına, en iyi ihtimalle arkadaşça aşka bıraktığı konusunda hemfikir.
Profesör Brown, acı hissinin genellikle 6 ay ile 2 yıl içinde azaldığını söylüyor. Ancak bu acı natürel sürecin bir parçası. Kaçış yok. "Bu bizi birlikte kalmaya iten bir sistem" diyor Brown: "Küçük bir ayrılıkta bile duygularımız inciniyor ancak başka bir insana tekrar bağlanmak için kendini tamir etmeye başlıyor."
İnsanın insana olan aşkı zamanla gelişen ve daima kalıcı olan bir sevgi türü deildir Aşk : sevginin güclü halidir. zaman gectikce o güc tükenir ve yerini sevgi alır. bu sebeple ilk görüşte aşk üstü çizilicek bir kelimedir. İlk görüşte hoşlanma / ilgi duyma / tanık olma / meyletme gibi terimler oluşur.
Aşırı hormon salgılaması sonucu uykusuzluk oluşur.
Enerji ve pozitif duygular hissettiren hormonlar aşık kişiyi dinç tutar. Dr. Seuss boşuna dememiş; 'Aşık olunca uyuyamazsınız, çünkü nihayet gerçeklik rüyalarınızdan güzel hale gelmiştir' diye.
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri