tarafından verilmektedir. Hizmetten men edilme disiplin cezasını gerektiren eylem ve hal; aylıktan kesme ya da hizmet yerinin terk edilmesi cezalarını gerektiren durumları kapsamaktadır. Verilmiş olan disiplin cezası yedi günden daha az olmaması şartı ile on beş güne kadar sürebilmektedir.
İlgili düzenlemede, hizmete ilişkin emri hiç yapmayan asker kişilerin bir aydan bir seneye kadar, emrin yerine getirilmesini söz veya fiili ile açıkça reddeden veya emir tekrar edildiği halde emri yerine getirmeyen asker kişilerin ise üç aydan iki seneye kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı düzenlenmiştir.
Askeri şahıslar hakkında gerçekleştirilen eylemin ağırlığına göre, uyarma, kınama, hizmete kısmi süreli devam, aylıktan kesme, hizmet yerini terk etmeme, oda hapsi, silahlı kuvvetlerden ayırma cezaları verilmektedir. Tüm bu cezaların verilmesini gerektiren fiiler 6413 sayılı Kanunda tahdidi olarak sayılmıştır.
353 sayılı Yasa'nın 20/1. maddesine göre sanığın asker dönüşünün beklenmesi gerekmektedir. 20/1. maddeye göre silah altına çağrılmadan önce işledikleri yukarı haddi 1 yıla kadar şahsi hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren suçlara ait davalarda son soruşturma işlemleri askerlik bitirmelerine kadar geri bırakılır.
Madde 8 — Türk mahkemeleri tarafından verilmiş olsa bile; disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri, disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar, idarî para cezasına ilişkin kararlar, adlî sicile kaydedilmez.
İlgili 42 soru bulundu
Anayasa Mahkemesi, bazı askeri suçların cezalarının tecil edilemeyeceği, para cezasına veya tedbirlerden birine çevrilemeyeceğine ilişkin düzenlemeleri anayasanın eşitlik ilkesine aykırı buldu ve iptal etti.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 130. maddesinde savunma hakkı şöyle düzenlenmiştir: "Savunma hakkı: Madde 130 – Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
Yoklama kaçağı cezasını ödenmezse ne olur
Kesinleşmiş olan yoklama kaçağı cezaları idari para olduklarından Amme Alacaklılarının Tahsili Usulü Kanunu üzerinden gerçekleşmektedir. Bu sebeple de ödenmeyen borçlar icra takibine dönüşerek haciz işlemleri başlatılmaktadır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
Acemi askere eziyet olayında, sorumlu görülenlere ceza uygulanacak.
- on dört günden az olmamak üzere (...) veya iki seneye kadar hapis ile cezalandırılır. seferberlik halinde ise; - suçlu altı aydan az olmamak üzere hapis, düşman karşısında ölüm, az vahim hallerde bir seneden az olmamak üzere muvakkat veya müebbet ağır hapis ile cezalandırılır.
Trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmek için, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesine girerek, trafik cezası sorgulama işlemi yapmak için sayfada bulunan trafik cezası ve otopark sorgulama seçeneğini tıklayarak karşınıza gelen kısımda sizden istenilen kimlik bilgilerini doğru ve eksiksiz bir şekilde girmeniz ...
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Üstün Asta Hakaret Etmesi Cezası
477 sayılı Disiplin Mahkemeleri Kanunu'nun 55. maddesi uyarınca, astına sövenler, hakaret edenler veya askeri usul ve kurallara aykırı davrananlar, disiplin suçu niteliğindeki hakaret suçundan dolayı iki aya kadar oda veya göz hapsi cezası ile cezalandırılabilir.
Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Bu süreçten sonra başkaca müdahalede bulunmaz.Aynı şekilde bakaya olanlarda askerlik şubesine götürülür ve gerekli işlemler yapılır.Uygulamada kolluk kuvvetleri yoklama kaçağı yada bakaya olanları yakaladıktan sonra tutanak imzalatıp serbest bırakırlar çünkü kimse askere zorla gönderilemez veya götürülemez.
Devam zorunluluğu olmayan kişiler 2 yıl arka arkaya sınıfta kaldıklarında, yüksek öğrenim öncesi hazırlık okumak durumunda olanlar 2 yıldan fazla erteleme yapamazlar. Üniversite okuyanlar da 4 yıldan önce erteleme işlemi gerçekleştiremezler.
7179 sayılı Askeralma Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince; yoklamaları veya askere sevkleri sırasında geçici rahatsızlığı nedeniyle askerlik yapamayacakları anlaşılanların askerlikleri ertelenir. Geçici rahatsızlığı nedeniyle erteleme kararı verilenler yeniden muayeneye tabi tutulurlar.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir. Bu süre ,avukatınızın becerisi ve işlemlerin hızlıca değerlendirilmesine bağlıdır. Teslim olma gününüzü tatile denk gelmeyen haftanın ilk gününe bırakmanızı ayrıca tavsiye ederiz.
1. Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. 2. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin o anki ihtiyacına göre kişi uzun dönem yedek subay veya yedek astsubay olarak 12 ay ya da kısa dönem er olarak 6 ay ile askerlik görevlerini tamamlarlar.
Danıştay, soruşturmacı tarafından usulüne uygun savunma alındığı takdirde disiplin cezası vermeye yetkili bir amirce yeni bir savunma alınmadan disiplin cezası verilebileceğini kararlaştırdı. Bilindiği gibi, kamu görevlilerinin savunmaları alınmadan disiplin cezası verilemeyeceği Anayasal güvence altına alınmıştır.
Savunma için işçiye en az 7 gün süre verilir. Bu süre içinde savunma sunmayan işçi, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Çıkarma cezası gerektiren suçlarda öğrendiği tarihten itibaren (6) ay içinde, başka bir ceza gerektiren suçlarda ise öğrendiği tarihten itibaren (1) ay içinde, soruşturmayı açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri