Askerlik, Türk milleti için peygamber ocağı sayılan, erkekler için asıl hayatın başladığı, öncesi ve sonrasıyla önemli bir eşik kabul edilen önemli bir olgudur.
Bu gerçeğin farkında olan Osmanlı ordusunda ibadetleri yerine getirmesi için subay rütbesinde imam ve müftüler bulunurdu. Mütedeyyin asker ve zâbitler terfi ve mükâfata nâil olur; lâkayt davrananlar orduda barınamazdı. Orduya “Peygamber Ocağı” denmesinin sebebi de bu idi.
“Askerlik Ocağı, Türkiye Cumhuriyeti Devletini içerideki ve dışarıdaki düşmanlardan korumak amacıyla asker, uzman, astsubay ve subay yetiştiren kurum için kullanılan bir deyimdir. Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki adı YENİÇERİ OCAĞI 'dır. Halk dilinde PEYGAMBER OCAĞI'da denir.
Kültürümüzde asker ocağı için Peygamber ocağı ifadesi kullanılmıştır. Buna göre bu ocağın neferleri her asker de Mehmetçik'tir. Mehmetçik, küçük Muhammed demektir.
Peygamber kelimesi aslen Farsça olup sözlükte “haber getiren” anlamındadır. Terim olarak peygamber, “Allah tarafından görevlendirilen, vahiy yoluyla aldığı bilgileri ve emirleri insanlara tebliğ ederek onları hak dine çağıran yüksek vasıflı kimse” demektir.
İlgili 16 soru bulundu
Ayrıca askerlik veya vatanî görev olarak da bilinir.
Sözcüğün Türkçede asker şahıslar için tekil olarak kullanımı, "askere gitmek", "askere yazılmak" vb. deyimlerden muhtemelen 19. yüzyılda türemiştir. Eski Türkçedeki karşılığı sü'dür. Subaşı ise erbaşlar için kullanılırdı.
Teskere kelimesinin anlamlarından bir tanesi askerlik görevinin bittiğini bildiren belge olarak verilmektedir. Hayırlı teskereler lafı bir sorun yaşamadan askerliğinin bitirirsin anlamında kullanılmaktadır. Hayırlı teskereler hayırlı bir şekilde askerliğini bitir gel anlamı taşımaktadır.
“Her Türk asker doğar” söylemi Türk aidiyetinin çerçevesini çiziyor. Size sunulan bir tehlike varsa (çünkü savaş, vatan tehlikede olduğunda gereklidir) ve iktidar/komutan/reis vatanın elden gidiyor olduğunu söylerse, her Türk asker olup savaşa gitmek zorundadır. Bu Türk olmanın ön kabulüdür.
"Her Türk asker doğar", Türk milliyetçiliğinde ve devlet anlayışında yer edinmiş milliyetçi-militarist söylemdir. Resmî tarih tezlerinden ders kitaplarına ve günlük yaşamdan siyasi alan ile medyaya kadar genişçe bir kullanım sahası bulunmaktadır.
Eski Türkler askere çerig veya sü derlerdi.
Asker : Askerlik mükellefiyeti altına giren şahıslarla (Erbaş ve erler) özel kanunlarla Silahlı Kuvvetlere intisabeden ve resmi bir kıyafet taşıyan şahsa denir.
Askerlik ayrıcalıklı bir meslek sayılmamış eli silah tutan kadın-erkek herkes asker sayılmıştır. Türklerde ilk düzenli ordu Mete Han zamanında oluşturmuştur. Mete Han kurmuş olduğu bu orduyu onluk sisteme göre tasarlamıştır. Bu sistem günümüzde birçok devlet tarafından uygulanmaktadır.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Pembe tezkere nasıl alınır sorusu ile yaygınca karşılaşılan bir sorudur TSK, “Cinsel kimlik ve davranış bozukluğu” tanısı ile bireylerin askere alınmasını engelliyor. Bu durum pembe tezkere olarak adlandırılmaktadır. Bu durum askerlik yapmak istemeyen kişilerin kullanmak istediği bir yöntemdir.
Askere gitmiş olan sevgiliyi bekleyen kız asker yareni olarak günümüzde kullanılır. Askere giden erkek de beraber birbirini seven çiftler için kullanılan bir kelime grubudur.
ASKERLİK 12 AY MI OLDU 2024? Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Türk halkı askerliği kutsal bir görev sayar. Askerlik çağına gelmiş delikanlının askere yolcu edilmesi, askerlik dönüşü karşılanması bir gelenektir.
* 6 Ocak 1995: Askerlik 15 aydan 18 aya çıkarıldı. * 15 Temmuz 2003: Askerlik hizmet süresi 18 aydan 15 aya indirildi. Bunlara ilaveten üniversite mezunu yedek subaylar için 20, 18, 15 ve halen 12 aylık uygulamalar yapıldı.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur" açıklamasında bulundu. Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi.
MADDE 45 – (1) İki ülkeden birinde yapılan askerlik hizmetinin sayılmasına dair ikili anlaşmalar kapsamında askerlik hizmetinden muaf tutulacak ya da ertelenecek yükümlülerin işlemleri anlaşma hükümlerine göre yürütülür.
Bozkır kültürü ve savaş usulleri sayesinde ortaçağ boyunca adından çokça bahsettiren Türklerin ilk düzenli askerî teşkilatlanması, Asya Hun İmparatorluğu'nun ilk büyük hükümdarı Mete döneminde olmuştur.
Türk ordusunun mevcut insan gücü 41 milyon 874 bin 832, askeri hizmete hazır olanların sayısı 35 milyon 174 bin 859, aktif personel sayısı 355 bin şeklinde bildirildi. 140 ülkenin yer aldığı rapora göre, Türkiye'nin 895 bin askeri personeli bulunuyor.
Onlu Sistem, Asya Hun İmparatorluğu'nda İmparator Mete tarafından MÖ 209 yılında ilk defa 10'lu teşkilat sistemine göre oluşturulmuştur. Türk ordusunun ve Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri