Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu. (el-Mu'cem'ul-Kebir, 1/319/950). İmam Bâkır (a.s.) ise, "Cennete ilk girecek olan cennet ehli iyilik ehlidir" buyurdu. (Emali es-Saduk, 210/5).
Cennetlikler üç kısımdır:
Ÿ Kuvvet sahibi, âdil, tasaddukta bulunan ve muvaffak olan kişi. Ÿ Bütün yakınlarına ve müslümanlara karşı merhametli ve yumuşak kalpli olan kişi. Ÿ İffetli, namuslu ve ehl ü ıyâl sahibi olduğu hâlde kimseden bir şey istemeyen kişi.
İlgili 39 soru bulundu
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
İşte Abdullah ibniMesud (ra) rivayetiyle Peygamberimizde (asm) Cennete en son giren kişi ile ilgili şu hadisi söylemiştir; “Resulullah (asm): “Cennete en son giren kişi Cehennemden çıkarken bazen yürür, bazen düşer. Cehennemden kurtulduğu vakit döner ve: “Beni senden kurtaran Allah'ın şanı ne yücedir” der.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
mealindeki ayette herkesin eşlerinin olacağı vurgulanmıştır. Mükemmeliyetin ve güzelliğin her türlüsüne meyilli ve en yüksek derecesini aşk derecesinde arzulayan insan için, Kur'ân-ı Kerim'de cennet nimetleri açısından detaylı bilgiler verilmiş ve onun da ötesinde Allah'ın rızâsı vaâd edilmiştir.
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
el Cevab: Ayetteki "onlara orada temiz eşler vardır" ifadesinden bu anlaşılıyor. Ama kadınlar için böyle bir ifade ayette ya da efendimizin sözlerinde yoktur. Cennet kadınlarının 16 yaşlarında erkeklerin de 30 yaş civarında olacağına dair rivayetler vardır.
Salih Müslümanlar cennette akıllarına gelen, hoşlarına giden her şeyi isteyebilecek, istemeleriyle birlikte Allah'ın izniyle bunlara anında sahip olacaklardır. Gerek kendileri, gerekse çevreleri istedikleri şekil ve surette olacak, her istediklerini yapıp, en zevk alacakları nimetler içinde yaşayacaklardır.
Ruh baki kalacağına göre, bütün hayvanların ruhları kendilerine mahsus alemde baki kalacaktır. Süleyman (as)'ın Hüdhüd'ü, Salih (as)'ın devesi, Ashab-ı Kehf'in köpeği hem ruhu hem de cesedi ile birlikte cennete gidecektir. Diğer hayvanların da ruhları cennete girecektir.
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
Bu konuda gelen hadise göre cennetlikler, cennete otuz üç yaşlarında gireceklerdir. İbn-i Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şöyle demiştir: "Şüphesiz bu yaşta (otuz üç yaşta), görünen pek çok hikmetler vardır. Çünkü bu yaş, lezzetleri en iyi şekilde tatma yaşıdır.
Ahiretteki insanların boyuna 30 m. deniyor; Hz.
Cennette herkese istediği verileceğine göre, dünyada iken evli olanların biri diğerini ister, diğeri onu istemezse (böyle bir şuur ve talep olacaksa) isteyene benzeri verilir, istemeyen serbest kalır ve istediğini alır. - Şunu unutmamak lazımdır ki, cennette asla üzüntülü bir durum söz konusu değildir.
Peygamber cevapladı: Onlardan her birine sizler gibi 7 erkeğin cinsel gücü verilecek. Cennette her erkeğe beş yüz huri, dört bin bakire kadın ve sekiz bin dul kadın verilecektir. Bunların her biri onun dünya hayatı kadar süre boyunca onunla ilgilenecek, hoşnut edecek.
Mü'min, dünya hayatında sevdiği insanı ölüp ahirete gittiğinde de unutmaz. Hatta Vakıa Suresi 16. ayette de geçtiği gibi ehl-i cennet karşılıklı tahtlar üzerinde oturup dünyadaki hatıralarını ve maceralarını birbirlerine anlatırlar. Böylelikle âhirette mü'minin lezzeti ve sevinci artar.
Allahü teâlâ sadece Cennette mi görülecektir, dünyada görmek mümkün değil midir? Cevap: Konu ile alakalı olarak İmâm-ı Rabbânî hazretleri Mektûbât kitabında buyuruyor ki: “Allahü teâlâyı müminler Cennette görecektir. Fakat, nasıl olduğu bilinmeyen bir görmekle göreceklerdir.
İbadet; namaz, oruç gibi belli birtakım şekillerle gösterilir, ubudiyet ise, insanda daimî bulunması gereken bir durumu ifade eder. Bu zaviyeden baktığımızda, insan için cennette ibadet olmadığını, fakat ubudiyet manasının devam edeceğini söyleyebiliriz.
Evet Cennette bayramdır. Cenâb-ı Hak, kullarını ebedî Cennet bayramına kavuşturmayı arzu etmekte. Fakat bu ebedî bayram mükâfatı için, kullarının fânî ömür sermayelerini, Allah'ın rızasına uygun sarf etmelerini istemektedir.
Hazreti Fatımatüzzaehra (r.a.) Hazretleri bir gün babası Peygamberimiz (s.a.s.)'e: -Babacığım cennete ilk önce kadınlardan kim girecek? diye sordu.
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Cennette, sadece bir şahsa beş yüz sene genişliğinde hususi bir cennet verilecek. Yoksa beş yüz sene genişliğinde bir cennet olup, herkes o cennet içinde cem olup sıkışmayacak. İnsanın ebedî arzu ve istekleri, cennetin, insanın hayal edemeyeceği kadar büyük ve geniş olmasını iktiza eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri