Objektif olması demek yurttaşlara temel hak ve özgürlüklerin hem devletin kendisi tarafından hem de üçüncü kişiler tarafından ihlal edilemeyecek nitelikte özgürlüklerin tanınmış olması demektir.
Objektif Hukuk - Sübjektif Hukuk
Herkese uygulanabilen, genel ve soyut hukuk kuralları objektif hukuku oluşturur. Objektif hukuk kurallarının kişilere tanıdığı haklar, yetkiler ve özgürlükler ise sübjektif hukuku oluşturur.
"Sübjektif hak, insana irade kudreti tanınması yoluyla korunan çıkardır." "Hak, kişinin, hukuk düzenince talep yetkisine sahip bulunduğu menfaattir." Hak, zarar verici davranışa karşı yaptırım öngören normdur. Bireyin yetkisi, normun öngördüğü yaptırımın uygulanmasından ibarettir.
Temel haklar bir yandan sübjektif hakları, yani bireyin sadece dar anlamda insan ve vatandaş haklarını (örneğin Anayasa md.10, 24, 25, 26, 33, 34), ama aynı zamanda bir hukuk kurumunu veya bir yaşam alanı özgürlüğünü (örneğin Anayasa md.
Bunlar yenilik doğuran haklar, ayni haklar, alacak hakları ve fikri haklardır.
İlgili 25 soru bulundu
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar bakımındansa ailenin korunması ve çocuk hakları, eğitim ve öğrenim hakkı, kamu yararı, çalışma ve sözleşme özgürlüğü, angarya yasağı, sendika kurma hakkı, sağlık, çevre ve konut hakkı, sosyal güvenlik hakkı, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının korunması örnek olarak düşünülebilir.
Bildiride medeni ve siyasi hak olarak 50, ekonomik, sosyal ve kültürel hak olarak da 27 olmak üzere toplam 77 hakkı tespit etmek mümkün. Bildirinin kabul ve ilan edilmesinin üzerinden 70 yıl geçmiştir. İnsan haklarının kaynağı hayattır. Hayat da statik değil dinamiktir.
Konut, daha gelişmiş bir insan hakkıdır. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi (ESKHS) veya Avrupa Sosyal Şartı (ASŞ) gibi uluslararası belgelerde kendisine yer bulur. Bu belgelerin tanıdığı bir sosyal hak olarak konut, kişinin kendine ait bir mekâna sahip olmasını ifade eder.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
Özel Haklar Nelerdir? Özel hukuktan doğan haklardır. Özel hukuk temelde eşitlik ilkesine dayanmaktadır. Kişilik hakları, temel hak ve hürriyetler, mülkiyet hakkı özel haklara örnek verilebilir.
SUBJEKTİF VE OBJEKTİF ARASINDAKİ FARK
Subjektif kelimesi olaylara kendi bakış açısıyla, kendi penceresinden bakmak anlamı taşır. Kişisel değerlendirme yapmak, kendi görüşlerini belirtmek anlamlarını taşır. Objektif kavramı ise bunun karşıt anlamlarını içeren tarafsız olmayı ifade eder.
Objektif isnadiyet öğretisi; neticenin failin bir eseri olarak görülüp görülemeyeceğini incelemekte, normatif bir değerlendirme ile sorumluluğu tespit etmeye çalışmaktadır. Objektif isnadiyete ilişkin bir karara varılması için öncelikle eylemin nedensel olup olmadığı araştırılır.
Objektif kısaca tarafsız olmak demektir. Ortaya atılan bir düşünce hakkında karşı tarafların etki ve düşünceleri altında kalmadan, doğru olan düşünceyi söyleyebilmektir.
Objektif (nesnel), kişiye özgü olmayan, kişinin zihninin dışında var olduğu düşünülen bir gerçekliğin niteliğine; insanın kendi kişisel duygularından, ideolojisinden, inancından bağımsız olarak bir nesneyi, olguyu kavrama tutumuna verilen addır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
ALELADE HAKLAR
Kimi haklar, kullanıldığı takdirde yeni bir hukuki durum yaratmayan haklardır. Bu haklara örnek olarak, velayet hakkı kapsamında velinin çocuğunun mallarını yönetmesi, çocuğu temsil etmesi gibi gösterilebilir.
Nisbi haklar ile ilgili olarak şu örnekleri vermek mümkün olabilir. Mesela kiracının, ev sahibine ödemesi gereken kiraları ödemen evi boşaltıp gittiği düşünelim. Ev sahibi evini yeni kiralayan kişiden veya borcu ödemeden çıkıp giden kişinin akrabalarından bu hakkı zorla isteyemez.
Ekonomik, sosyal ve kültürel haklar; eğitim hakkı, barınma hakkı, yeterli bir yaşam standardı hakkı, sağlık hakkı ve bilim ve kültür hakkı gibi sosyoekonomik insan haklarıdır.
Vergi ödevi, Anayasamızın “Siyasi Haklar ve Ödevler” başlıklı kısmında düzenlenmiştir. Bu hak çok kısa bir madde olmasına rağmen, vergilemenin temel ilkelerine yer vermiştir.
Konut hakkı, hem TC Anayasası'nda hem de Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nde vurgulanan temel bir insan hakkıdır.
Yaşama Hakkı
* İnsanın en temel hakkı yaşamaktır. Temel hak ve özgürlüklerin uygulanması öncelikle yaşama hakkına bağlıdır. Herkes bir diğerinin yaşama hakkına saygı göstermelidir. * Yaşama hakkı bütün hakların temelinde olduğu için hiçbir şekilde engellenemez.
Klasik Hakların başlıcaları şunlardır:
Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar ya da “İkinci Kuşak” Haklar, istihdam, eğitim, sağlık gibi insan gelişimi için gerekli olan koşulların veya “ insani olanakların geliştirebilmesini sağlayan ön koşullara” yönelik haklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri