Sıva uygulandığı yüzeye yapışarak yüksek tutunma özelliği göstermelidir. Sıvalar gözeneksiz , yüzeyi nefes almalı , duvarı iç dış ve kendi bünyesinde bulunan fiziksel ve mekanik etkilerden korumalıdır. Sıvalar hacim değişikliklerinde çatlamalara engel olacak kadar esnek olmalı ve yeterli mukavemete sahip olmalıdır.
Kireç Sıvası ve Alçı Sıvası
Binlerce yıldır kullanılmaktadır ve birçok modern çimento sıvasının aksine nefes alabilir. Bu nedenle rutubet sorunlarının ve yoğuşmanın önlenmesine yardımcı olabileceği dönem özellikleri için son derece uygundur.
Bir tabakada en fazla 1,5 cm kalınlığında sıva uygulanır, dış sıva en az iki tabakadan meydana gelir ve 2 cm kalınlığından daha az olmamalıdır.
1. Çimento sıvalar; tekrar tekrar ve iyice ıslatılmış yüzeyler üzerine uygulanmalı, yerine ve mevsimine göre yeterli bir süre ıslak tutulmalıdır. 2. Sıva yapılacak mahalde don olasılığı olduğu sürece sıva işlemi yapılmamalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Kireç, harç / yüzey arasındaki boşlukları doldurur. Kirecin sıvada fazla kullanımı duvarın yüzey basınç mukavemetini azaltır. Kireç miktarı arttıkça sıvanın su tutabilme özelliği artmakta buna mukabil mukavemet düşmektedir. Kireç, sıvanın duvara karşı bağlayıcı gücünü arttırır.
Özellikle yüksek sıcaklıklar ve ani soğuk hava dalgaları gibi aşırı hava koşulları çatlamalara neden olabilir. Titreşim: Titreşim, özellikle duvara yakın çalışan ağır makineler veya inşaat çalışmaları gibi nedenlerden kaynaklanabilir ve çatlaklara neden olabilir.
Sıvanın kalınlığı 3 cm olmalıdır.Sıvanın muntazamlığı mastar ya da ip çekilerek kontrol edilmelidir. Kaba sıva yüzeye genellikle 2 katman halinde uygulanır. Kaba sıva harçları istenilen amaca göre farklı malzemelerle yapılabilir.
Beton yüzeylerde sıvanın iyi tutması için önce bir kat sulu serpme atılır. Bu işlem yapılmamışsa üzerine gelen sıva aderans yapamaz. Yüzeyler kuru tutulursa ve ıslatılmazsa sıva harcının rutubetini çeker.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Sıva filesinin kaliteli olduğu nasıl anlaşılır? Sıva filesinin kırılgan olmaması ve atkı ve çözgü kesişme noktaların ayrılmaz olması ve ayrıca uygun esneklikte olması gerekir. Sıva filesi sert olmalı mıdır? Uygulama esnasında ustalar sert olması nedeniyle rahat kesim yaptıkları için tercih edebilmektedirler.
Hava sıcaklığı 20°C'nin üstünde yapılan sıva uygulamasında 12 - 15 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
Mineral sıva, sağlıklı ve çevre dostu bir yapı malzemesi olarak kabul edilir, çünkü doğal malzemelerden üretilir ve genellikle kimyasal katkı maddeleri içermez. Ayrıca, mineral sıvanın yüksek su buharı geçirgenliği sayesinde, iç mekanlarda nem dengesi sağlanır ve böylece sağlıklı bir yaşam ortamı yaratılır.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Eğer alçı sıva sağlam ise, alçı sıvanın her tarafının eşit oranda sıvanmış olduğu kontrol edilmelidir. Mastar kontrolleri yapılmalıdır. Seramik uygulamasına geçilmeden önce alçı sıvanın kürlenme süresinin beklenmesi gerekmektedir.
Isı yalıtım levhaları için geliştirilmiş çimento esaslı sıva harcıdır.
Çekilen sıva çok kalınsa beton yüzeyden ayrı çalışabilir, zamanla meydana gelen oturmalar esnemeler ile yüzeyi bırakabilir. En üst katta çatıdan su alma gibi durumlarda alçı sıvanın kendini bırakması çok görülür. Yine mutfakta su buharı sebebiyle kendini bırakabilir.
Alçı sıva sonrası yapılan zımparadan sonra su bazlı boyalardan plastik boya, silikonlu boya ve tavan boyası sürülür. Aynı zamanda solvent yani tiner bazlı boya grubundan olan yağlı boyada sürülebilmektedir.
Ancak normal sıva uygulaması üzerine boya işlemi yaptırmak istiyorsanız, en erken 28 gün bir süre kadar beklenmesi tavsiye edilmektedir.
Kara sıva genelde çimento esaslı sıva için kullanılır. Kaba sıva ise hem alçı hemde çimento esaslı sıva için kullanılabilir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 29. maddesine göre, yapı ruhsatı alındıktan sonra 2 yıl içinde yapı yapmaya başlanması gerekir. İmar Kanunu, bu süre içinde yapıya başlanamadığı takdirde inşaat ruhsatının hükümsüz kalacağını öngörmektedir. İki yıl içerisinde yapıya başlanamamış ise ruhsatın yenilenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri