I. Satıcının aslî borçları TBK m. 207/I'e göre, satıcının iki aslî borcu vardır. Bunlardan biri satılanı teslim, diğeri mülkiyeti geçirme borcudur.
Geniş anlamda borç ilişkisi ile dar anlamda borç ilişkisi arasındaki bu ayırım daha çok sözleşmeden doğan borçlarda ortaya çıkar. Geniş anlamı ile borç ilişkisinin nitelendirilmesini sağlayan borçlara “asli borçlar” denir. Geniş anlamı ile borç ilişkisinde bu asli borçlardan başka bazı yan borçlar da yer alabilir.
ASLİ HAK: Borç ilişkisinde elde edilmesi düşünülen temel amaçtır. Yani sözleşmenin esaslı unsurudur. Borç ilişkisinin konusunu oluşturan her alacak aslında aynı zamanda alacaklı için de bir asli hakkı sembolize etmektedir. B. FER'İ HAK: Bu haklar asıl amacı tamamlayan nitelikteki haklardır.
Asli Hak (Alacak Hakkı ve Talep)
Asli hak, borç ilişkisinden doğan alacak haklarına denir. Alacak hakkı, bir satım sözleşmesinde alıcı için malı isteme hakkı, satıcı için ise bedeli isteme hakkını ifade eder. Kısacası sözleşmenin temel edimlerini yerine getirilmesini isteme hakkı diyebiliriz.
Asli edim yükümlülükleri yan edim yükümlülüklerinden ayrı olarak doğrudan ifası dava edilebilen yükümlülüklerdir. Bunlar iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerde karşılık ilişkisi (synallagma) içinde yer alırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Asli edim yükümlülüğü, sözleşmenin tipini belirleyen edim yükümlülüğüdür[8]. Diğer bir deyişle, asli edim yükümlülükleri sözleşmenin esaslı unsurunu oluşturan ve dolayısıyla sözleşmenin türü ve niteliğiyle yakından ilgili olan edimlerdir[9]. Örneğin, kira sözleşmesinde kiralanan mal ve kira bedeli esaslı unsurlardır.
B.
Fakat anonim şirketler, esas sözleşmede yer alması kaydı ile pay sahiplerini (pay bedeli ifa borcu dışında) belli zamanlarda tekrarlanan ve konusu para olmayan edimleri yerine getirmekle de yükümlü tutabilirler (TTK m. 480/4). Bunlara ikincil (tali) yükümlülükler adı verilir.
Kamu borçları süre bakımından, Kısa süreli borçlar veya Uzun süreli borçlar ve Dalgalı borçlar Konsolideborçlar, diye ayrılır.
Parça Borcu (species) ve Cins Borcu (genus)
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir.
Çeşit Borcu: Borcun konusu belirli bir borca ilişkin, belirli bir çeşite ilişkin belirtilerek bir takım ayır edici özelliklerle(sayı, tartı gibi) tayin edilebilir. 100 ton buğday gibi. Yani genel nitelikleriyle belirlenmiş olan edimin konusu çeşit borcu olur.
Faizin Hukuki Niteliği
Fer'i nitelikteki faiz alacaklarının hukuki durumu asıl alacağın kaderine bağlı haklardandır. Türk Borçlar Kanunu 131. maddesi uyarınca asıl alacak sona erdiği takdirde bağlı hak ve borçlarda sona ermiş olur. Bunun doğal sonucu olarak da asıl alacak sona erdiğinde faiz borcu da sona erer.
Kefalet borcu, doğmuş veya doğacak olan asıl borca bağlı olarak hüküm ve sonuç doğurduğu için kefalet sözleşmesinin en belirgin ve asli özelliği fer'i ol- masıdır. Asıl borcun sona ermesi halinde kefalet borcu da sona erecektir. Fer'ilik ilkesinin en önemli özelliği budur.
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Tali Edim Nedir? Gayrimenkul sertifikası ile belirlenen bağımsız bölümlerin satılması ve elde edilen gelirin sertifika sahibi kişilere pay edilmesine tali edim denir.
B) Feri Nitelikli Yükümlülük: Feri nitelikli yükümlülük, asli edimin ifa edilmesine yardımcı olan, kanun ya da tarafların anlaşması ile belirlenen yükümlülüklerdir.
Faiz alacağı, esas alacağa bağlı fer`i bir hak teşkil eder. Bu niteliği nedeniyle Borçlar Kanunu`nun 13. ve 133. maddelerinde faizden “fer`i alacak” diye söz edilmiştir.
Altın sikke, pa ra değildir. Dolayısıyla altın ile borçlanma ilk planda bir değer sağlama borcu olmayıp, belli bir çeşitten malın borçlanılması- dır, yani cins (nevi) borcudur.
Para borçları ifa zamanında alacaklının ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilir. Bu borçlara götürülecek borç denir. Fakat kıymetli evrakta ise borcun ifa yeri borçlunun ikametgahının bulunduğu yerdir. Cins borçları ise doğdukları anda borçlunun ikametgahının bulunduğu yerde ifa edilirler.
I.
TBK m. 89/2 gereğince para borçları, alacaklının ödeme zamanındaki yerleşim ye- rinde ödenir. Bu nedenle para borçları, alacaklıya götürülmesi gereken borçlardandır4. An- cak bir para borcunun kıymetli evraka bağlanması halinde; borç, kıymetli evrak ibraz edi- lince ödeneceğinden aranılacak borç haline gelir.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir. İFANIN KONUSU: Borcun konusudur. Parça borcu ya da cins borcu olabilir. TAM İFA: Borcun bütünüyle yerine getirilmesidir.
Uluslararası borçlanma işlemlerinde, borçlu bankanın veya doğrudan doğruya borçlu olan devletin alacaklı olan kurum ya da devletle anlaşarak, borcun vadesinin daha ileri bir tarihe alınması işlemine verilen addır. Bu işlemdeki daha uzun vade, daha uzun faiz götürüsü anlamına gelir.
- Kısa Vadeli Borçlar (Dalgalı Borçlar): Vadesi 1 yıl ve daha az olan borçlardır. Kullanılan araçlar; hazine bonosu, bütçe ve adi emanetler ile hazine kefaletine haiz bonolardır. Para piyasalarından sağlanır. Faiz oranları küçüktür.
"tali borç kendisine göre asıl borçların öncelik taşımakta olduğu borçlar" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Payın Devri
Anonim şirketlerde prensip olarak payın serbestçe tedavül edilebilirliği ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre pay, ister çıplak, ister senede bağlanmış pay olsun, herhangi bir şirket organı, pay sahipleri veya üçüncü kişilerin onayı aranmaksızın diğer pay sahiplerine ve/veya üçüncü kişilere devredilebilir[4].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri