Asli haklar nedir? (Ekonomi) (Fundamental right) Bağımsız şekilde veya tek başına var olan kişinin temel hakları. Anayasalarca güvence altına alınmışlardır. Bunlar yaşama hakkı, mülkiyet hakkı, din ve inanç hürriyeti, seyahat etme hakkı, insanca yaşama, işkence görmeme hakkı, v.b. hak ve özgürlüklerden oluşur.
Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; fer'i haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.Borcu sona erdiren en önemli neden, tarafların kendilerine yüklenen edimleri ifa etmeleridir.
2. Bağımlı Haklar : Bağımlı haklar, bir başka hakka sahip olunması dolayısıyla sahip olunan haklardır. Yani bir hak olmadan diğer bir hak kullanılamıyorsa ortada bağımlı hak vardır.
2)Feri Haklar: Alacak hakkının amacına hizmet eder ancak alacak hakkına göre özel nitelikte haklarıdr. Borç ilişkisinin içerdiği feri haklar(yan haklar), alacak hakkının amacına hizmet eden fakat bu haktan ayrı özel nitelikli haklardır. Feri haklar, alacak hakkının bir parçası değildir.
ASLİ HAK: Borç ilişkisinde elde edilmesi düşünülen temel amaçtır. Yani sözleşmenin esaslı unsurudur. Borç ilişkisinin konusunu oluşturan her alacak aslında aynı zamanda alacaklı için de bir asli hakkı sembolize etmektedir. B. FER'İ HAK: Bu haklar asıl amacı tamamlayan nitelikteki haklardır.
İlgili 29 soru bulundu
Faizin Hukuki Niteliği
Fer'i nitelikteki faiz alacaklarının hukuki durumu asıl alacağın kaderine bağlı haklardandır. Türk Borçlar Kanunu 131. maddesi uyarınca asıl alacak sona erdiği takdirde bağlı hak ve borçlarda sona ermiş olur. Bunun doğal sonucu olarak da asıl alacak sona erdiğinde faiz borcu da sona erer.
Asli Hak (Alacak Hakkı ve Talep)
Herhangi bir borç ilişkisinde her zaman asli hak doğar. Bu hak borç ilişkisinin olmazsa olmaz unsurudur ve nispi bir haktır. Yani sadece taraflar birbirlerine karşı ileri sürebilirler, üçüncü kişiyi ilgilendirmez.
Fer'i haklara yan haklar da denilmektedir. Fer'i hakların doğması için de öncelikle bir alacak hakkı bulunması gerekir. Defi hakkı ise -başta da açıklandığı gibi- ikincil (tali) haklardandır. Yani defi hakları birer fer'i hak değil, tali (yan) veya başka bir deyişle ikincil haklardır.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
ALELADE HAKLAR
Kimi haklar, kullanıldığı takdirde yeni bir hukuki durum yaratmayan haklardır. Bu haklara örnek olarak, velayet hakkı kapsamında velinin çocuğunun mallarını yönetmesi, çocuğu temsil etmesi gibi gösterilebilir.
Sınırsız Ayni Haklar
Hak sahibinin mülkiyet hakkından tam yetkiyle yararlanması durumunu kapsar. Taşınmazın sahibi; ilgili yapıları kullanabilir, onlardan yararlanabilir ve onlarla ilgili tasarrufta bulunabilir.
belirli bir kişiye veya kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. satış sözleşmesinden doğan mülkiyetin devrini isteme alacağı nispi haklara bir örnektir. nisbi haklar herkese karşı ileri sürülmez. bu haklar tapuya şerh edildiğinde mutlak hak sayılmaz, kuvvetlendirilmiş nisbi hak adını alır.
Asli müdahilin, asıl davanın konusu üzerinde taraflardan bağımsız bir hak iddiası vardır. Feri müdahilin, davanın taraflarından birisinin davayı kazanmasında hukuki yararı mevcuttur. Asli müdahil davada üçüncü bir taraftır.
Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar. Yine kefalet sözleşmesinden kaynaklanan borç, tali (ikincil nitelikli) bir borç olma özelliği yanında, fer'i bir nitelik de taşımaktadır.
Eğitim hakkı, sosyal güvenlik hakkı, kültürel yaşama katılma hakkı, dinlenme hakkı, grev toplu sözleşme hakkı, sağlık hakkı, konut edinme hakkı, adil gelir ve sendika kurma hakkı gibi haklar ikincil haklar kısmında ele alınır.
Mutlak haklar, hak sahibinin herkese karşı ileri sürebileceği haklar iken, nisbî haklar ise hakkın doğası gereği sadece belirli kişi ya da kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır.
Haklar, ileri sürülebileceği çevre açısından mutlak haklar ve nispi haklar olmak üzere ikiye ayrılır. Mutlak haklar, herkese karşı ileri sürülebilirken, nispi haklar ise, sadece belirli kişi veya kişilere karşı ileri sürülebilmektedir.
Kural olarak tek taraflı bir irade beyanı ile yeni bir hukuki durumun yaratılmasını, mevcut hukuki durumun değiştirilmesini veya kaldırılmasını sağlayan haklara yenilik doğurucu (inşai) haklar denir. İnşa-i hak sahibinin bu hakkını tek taraflı olarak kullanmasıyla hukuki sonuç meydana gelir.
Bir borcun eksik borç olduğunun ileri sürülmesi bir itiraz değil, def'idir. İtiraz bir borcun doğmadığının veya sona erdiğinin ileri sürülmesidir. Def'i ise, borcun ifa edilmesini geçici veya sürekli olarak engelleyen bir haktır. Def'i borcu sona erdirmez, sadece ifayı engeller.
Takas ve mahsup bir defidir. Bu itibarla, ileri sürülmedikçe kendiliğinden dikkate alınamaz. Takas, karşılık dava olarak ileri sürülebileceği gibi, defi olarak da ileri sürülebilir.
Def'i, borçluya tanınmış, borçlanılan edimin ifasından özel bir sebeple kaçınma hakkıdır. Def'ilerin ortak özellikleri; alacak hakkı ve talep yetkisiyle bağlantılı olma, hak olma, sınırlı sayıda olmama, zamanaşımına uğramama ve maddî hukuka ilişkin bir savunma vasıtası olma şeklinde sıralanabilir.
Kefalet borcu, doğmuş veya doğacak olan asıl borca bağlı olarak hüküm ve sonuç doğurduğu için kefalet sözleşmesinin en belirgin ve asli özelliği fer'i ol- masıdır. Asıl borcun sona ermesi halinde kefalet borcu da sona erecektir. Fer'ilik ilkesinin en önemli özelliği budur.
00:16 TÜRK BORÇLAR KANUNU MADDE 146 - aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri