IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
IQ'ya Bağlı Zeka Geriliği Tablosu:
35-50-55 IQ- Orta düzeyde zeka geriliği. 50-55-69 IQ- Hafif zeka geriliği. 70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka.
Mental Retardasyon Etiyoloji
Hafif derece zeka geriliği olan bireylerin %58-78'inde, ileri derece zeka geriliği olan bireylerin %23-43'inde şimdiki tanı araştırmaları ile bir neden gösterilememektedir.
Hafif Mental Retardasyon
Genel zeka geriliği olan grubun yüzde 85'i bu hafif zeka geriliği grubunda yer alır. Bu düzeyde olan çocuklar, tipik olarak konuşma ve toplumsal yeteneklerini okul öncesi dönemlerde elde ederler. Motor ve duyusal alanlardaki bozukluklar oldukça azdır. İleriki yaşlarda ayırt edilemeyebilirler.
İlgili 20 soru bulundu
HAFİF DÜZEYDE ZİHİNSEL YETERSİZLİK TANIM: Zeka bölümü 50-69 arasında tespit edilen zihinsel geriliktir.
Bu hastaların hafif zeka geriliği belirtileri sergilemesi oldukça nadirdir ve saptanması da çocukluk yıllarının ilk zamanlarında gerçekleştirilemeyebilir. Hafif zeka geriliğine sahip bireyler genellikle tek başlarına idare edebilecek bir hayata sahip olabilirler.
Zihin geriliği doğumdan sonra ilk 6 ayda tespit edilebildiği ve Ağır Mental Gerilik olarak adlandırılır veya fiziksel, nörolojik bulgularda herhangi bir geriliğe rastlanmadığı için okul çağına kadar tespit edilemeyebilir.
-Çocuğun beyin gelişimini etkileyecek yapısal bozukluklar ve hormonal düzensizlikler, -Ayrıca çocuğun yetersiz beslenmesi, uyarıcı eksikliği, ev ortamının çocuğun oynaması ve çevreyi keşfetmesi için uygun olmaması da hafif derecede zihinsel engele neden olabilmektedir.
Günümüzde zeka geriliği tanısı ortalama 10 – 14 yaşları arasında konur ve bu yaşlarda alınan geri dönüş, erken dönemlere nazaran daha azdır. Psiko – sosyal çalışmalar ile birlikte alınan özel eğitim, bireylerin farkındalıklarının en iyisini ortaya çıkarmasını mümkün kılar.
Zeka geriliğini gidermeye yönelik doğrudan bir tedavi yoktur ancak zeka geriliğinin sebep olabileceği olumsuzlukları aza indirmenin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan en önemlisi de özel eğitimdir. Erken uyaran eğitimi ve kişiselleştirilmiş özel eğitimlerle zeka geriliği olan çocuğun desteklenmesi gerekmektedir.
Zekâ geriliğinde net sonuç verecek bir tedavi yöntem bulunmaz. Ancak rahatsızlık nedeniyle meydana gelen olumsuzlukların hafifletilmesi mümkündür. Bunun için zekâ geriliğinin seviyesine göre özel eğitim alınması tavsiye edilmektedir. Dikkat eksikliği ve iletişim bozuklukları içinse psikolojik destek alınmaktadır.
Eğer çevredeki uyaranlar yetersizse çevresiyle etkileşim içinde bulunan çocukta yalancı zeka geriliği denen durum oluşabilir. Bu, çocuğa doğduğu günden itibaren gösterilecek sevgi, şevkat, ilgi ve eğitici yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
IQ değeri nasıl ölçülür sorusunun yanıtı, yapılan farklı testler ile belirlenir. Hans Aizenk tarafından yayınlanan en eksiksiz test olarak kabul görmüş IQ testi, mantık, karşılaştırma, aritmetik, bellek, genel bilgi, hesaplama ve mantık bulmacaları ile ölçülür.
Çocuğunuza, WISC-R Zekâ Testi çözdürebileceğiniz bazı kurumlar aşağıda verilmiştir: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
Hafif Derecede (Eğitilebilir) Zihinsel Engelliler
Hafif derecede zihinsel engelliler özbakım becerilerini öğrenebilir, kendi bakımlarını yapabilirler ancak zaman zaman bazı sağlık kurallarının hatırlatılmasına gereksinim duyabilirler. Yaşadıkları kentte kolaylıkla bir yerden diğer bir yere gidebilirler.
- Kısa süreli belleklerinde problem vardır. Kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe geçiş yapamazlar, zorlanırlar. - Akademik başarıları normal gelişim gösteren bireylerden gerilik gösterirler. - Kişisel, sosyal özelliklerinde ve davranışlarında bazı problemler gösterebilirler.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor. Zekâ testinden alınan bilgiler doğrultusunda çocuğun eğitim programının planlanması, tanı ve tedavi sürecinin en iyi şekilde desteklenmesi mümkün oluyor.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Çocuk zeka testlerinde en yaygın kullanılanlar Stanford Binet Zeka Testi ve Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği (WISC-R)'dir. Wechsler Zeka Ölçeği 6-16 yaşları arasında bireysel olarak uygulanan bir testtir. Sözel bölüm ve performans bölümü olmak üzere 2 ayrı alanda 6'şar testi bulunan 12 alt testten oluşur.
Bireyin gecikmeli bir konuşma ve dil gelişimi, sosyal duygusal ve davranış problemleri ile temel okuma ve yazma becerilerini kazanmasında ortaya çıkan gecikme durumudur. Orta Düzeyde Zihinsel Yetersizliği olan bireyler, ”Öğretilebilir” olarak sınıflandırılır.
Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) olanlar bundan böyle sürücü belgesi alamayacak.
Hafif (IQ puanı 50-55 ila yaklaşık 70), Orta (IQ puanı 30-35 ila 50-55), Şiddetli (IQ puanı 20-25 ila yaklaşık 70), Derin (IQ puanı 20-25'ten az).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri