Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Balığın tazeliğini anlamanız için parmağınızı etine bastırmanız gerekir. Parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa balık hala tazedir. Bayat balığa parmağınızı bastırdığınızda oluşan çukur aynı kalır, düzelmez. Tazeliğini kaybetmemiş balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir ve sıkıca kapalıdır.
Balıkların pulları tazeliği ve bayatlığı ayırt etmede kullanılır. Taze bir balıkta pullar deriye oldukça bağlıdır. Eğer elinizle pullara dokunduğunuzda dökülme meydana geliyorsa bu balık taze değildir. Parlak ve yapışık pullu balıklar tazedir.
Taze balık seçimi yaparken ilk olarak balıkların gözlerine ve pullarına dikkat edilmesi gerekir. Balık tazeliği nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı balığın gözlerinde ve pullarındadır. İkinci adım ise balığın dik bir şekilde durmasıdır. Dik durmayan balıkların bayat olma olasılığı yüksektir.
Fiziksel metotla tazelik kontrolü
Balığın ölümünden itibaren kokuşmanın sonuna kadar balık vücudu sürekli ve dengeli bir şekilde sertlik kaybederek yumuşar. Bu değişimden yararlanılarak tazelik kontrolü yapılır.
İlgili 43 soru bulundu
Balıkları buzdolaplarının +5 dereceli raflarında 3 gün saklayabilirsiniz. 0 ve -5 dereceli buzluklarda bu süre ortalama 14 gündür. -18 derecelik deep freeze'lerde küçük balıklar 3 ay, lüfer gibi balıklar 5-6 ay, büyük balıklar ise ortalama 6-8 ay kadar saklanabilir. -25 dereceli deep freezelerde bu süre daha fazladır.
Balığı kağıt havluyla iyice kurulayın. Balıkları, aralarına kağıt havlu yerleştirerek Koroplast Büyük Boy Kilitli Poşetin içine koyun. Havasını alarak kapatın. Buzdolabının serin bölgesinde saklayın.
Yanlış: Aslında taze balığın normalde hiç kokusu olmaz veya çok az deniz! kokar. Eğer balık gibi kokuyorsa veya buzdolabını her açtığınızda dışarı balık kokusu çıkıyorsa o balık bayat demektir. Bilindiği gibi taze balığın gözleri cam gibi berrak (donuk değil) ve derisi diridir (parmakla dokunarak anlaşılabilir.).
Zehirlenmenin ardından zehirli gıdayı vücuttan atmak gerekmektedir. Bu yüzden kusmak için kişi kendini zorlayabilir ve bu şekilde ilk adımda toksinler vücutta atılabilir. Ardından limonlu su ve su tüketimi arttırılır. Zehirlenme ile birlikte hastaneye başvurulara mide yıkaması yapılabilir ya da serum verilebilir.
Balıketi gibi et ve et ürünlerinin veya sebze ve meyvelerin temin edildikten hemen sonra uygun koşullarda dondurulması, ürünlerin alındığı ilk günkü tazeliğinin korunmasını sağlıyor. Dolayısıyla dondurmak demek tazelik demek oluyor.
Balığın derisi mat, solungaç kapağı üzerindeki kırmızımsı leke çok açık renktedir. LEVREK: Doğadan yakalanan levreklerin pulları daha sert bir şekilde deriye yapışmış ve tamdır. Balığın bütün pulları üzerindedir. Derisi parlak ve gözler canlıdır.
Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Balık türlerinden biri olan levrek oldukça faydalı bir besin olarak karşınıza çıkıyor. Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.
Sandalın yanına kadar çekilen balık, kepçe veya kakıçla içeri alınır. Levrek nadide ve görünümü çok güzel bir balık olduğu için kakıçla zedelemektense, kepçeyle içeri alınması daha yerinde olur. Çok taze olmak şartıyla aynı takıma sardalya, aterina, mürekkep balığı da yem olarak takılabilir.
Levrek balığı kılçıkları bulunan balık türleri arasında yer alır.
Balık piştikten sonra en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.
Balığın Yanında Ne Yenmez? Güzel bir balığın yanında roka tüketmek çok yaygın bir alışkanlıktır. Tercih ettiğiniz balığın, genellikle yanında roka olmadan hayal etmek çok zordur. Lakin roka, kılçığı ile tüketilen balıklardan elde edecek olduğunuz kalsiyum emilimini azaltmaktadır.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır. Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
Ekim: Balık sezonunun en canlı olduğu aylardan biridir. Palamutun en lezzetli dönemidir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, orfoz, trança da çok lezzetlidir. Kasım: Palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın balıkları lezzetlidir.
Önemli bir not: Eğer eski tip bir buzdolabınız varsa balıklarınızı buzlukta 14-15 gün kadar saklamanızı, bu süreyi uzatmamanızı tavsiye ederiz. Ancak yeni nesil buzdolaplarında ya da derin dondurucularında balığı buzlukta bekletme süresi 4 ila 6 aya kadar çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri