Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.
Mücellit ustası basılı ya da yazılı ayrı sayfalar halinde olan eseri belirli teknik yöntemlerle bir bütün haline getirdikten sonra kabı yerleştiren uzman çalışandır. Kökleri eski zamanlara dayanan ve modern dönemde büyük değişim yaşayan meslek, halk arasında ciltçi, kırım ve giyotin ustası olarak da bilinir.
mücellid ne demek? Ciltçi, cilt yapan, kitap ciltleyen.
MÜCELLİTHÂNE. (ﻣﺠﻠّﺪﺧﺎﻧﻪ) i. (Ar. mucellid “ciltçi” ve Fars. ḫāne “ev, yer” ile mucellid-ḫāne'den) Cilt yapılan yer, cilt evi.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
İlgili 34 soru bulundu
Müzehhip, Tezhip sanatını icra edenlere verilen addır.
Müellif kelimesi anlam olarak, herhangi bir konu hakkında belli bir yeterliliğe sahip olan kimselerin yazı yazmasıdır. Türk Dil Kurumuna göre müellif kelimesi, herhangi bir edebi eseri ortaya koyan, yazar kimse olarak açıklanmaktadır.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
Putların önünde secde eden kişiler müşrik ve mülhid denir.
Mücellit ustalığı için açılan eğitimlerde herhangi bir koşul aranmamaktadır; fakat bazı sertifika programları ilköğretim mezunu olmayı şart koşmaktadır. Mesleği zanaatkar olarak yapmak isteyen kişiler ise bir mücellit ustasından usta çırak ilişkisiyle deneyim kazanmayı tercih etmektedir.
Mücellit ustası, özellikle kitapların ciltlenmesi ve restorasyonu konusunda uzmanlaşmış bir meslektir. Kitapların sayfalarını bir arada tutmak için ciltleme işlemini gerçekleştirir ve eski kitapların onarımını yapar.
Mücellit ustası kişiler; eski zamanlarda el işçiliği ile ayrı sayfalar halinde olan kitap veya defterleri dikerek bütün haline getiren; ardından da kapağını, kaplarını birleştirerek süslemesini yapmakta olan zanaatkarlardır.
Kime dindar denir sizler için ayrıntıları ile derledik. Mutekit, mütedeyyin ve mümin kelimeleri dindar ile eş anlamlıdır. Halk arasında dindar kelimesinin yerine "dini bütün" ifadesi de sık sık kullanılır.
Imansız TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat İnançsız. mecaz İnsafsız, acımasız.
İslam inancına göre kâfir, küfür işleyendir, küfür ise geleneksel Sünnilikte İslam amentüsünü oluşturan, imanın altı şartını kabul etmemek, inanmamak veya küçük veya değersiz görmek gibi eylemlere verilen addır. Mümin ve kâfir tanımları mezheplere göre farklılıklar gösterir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Münafık veya sahte Müslüman, insanlara kendini Müslüman olarak tanıtan fakat içten inanmayan kişilere denir.
Bunu Anadolu'daki ilk sosyalist eylem olarak ele alanlar olduğu gibi Şeyh'in isyanını mülhitlik (dinsizlik) olarak tanımlayanlar da vardır.
Kelime kökeni
Asıl anlamı süt kardeş olan hemşire sözcüğü Türkçeye Farsça'dan geçmiştir ve sözlükte "diplomalı hasta tedavicisi" şeklinde tanımlanmaktadır. Osmanlı döneminde bu mesleği icra edenler Arapça mümerriz ve mümerrize sözcükleri ile de ifade edilmekteydi.
Müstensih Nüshası: Elyazması eserler dünyâsında, nüsha çıkarma ya da istinsah işini yapan kişinin ortaya çıkardığı şey “müstensih nüshası”dır.
Temel anlamı “bir şeyi kesmek ve içini açığa çıkarmak” olan “şerh” sözcüğü daha sonra ilk anlamını korumakla birlikte anlam genişlemesi ile “bir durumu açıklığa kavuşturmak, müşkil bir meseleyi açıklamak, kapalı ve gizli şeyleri ortaya çıkarmak” gibi farklı anlamlar kazanmıştır.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
Mütevellit Ne Demektir? Mütevellit kelimesi kelime manası doğmuş, dünyaya gelmiş, ileri gelen anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Mütevelli kelimesi aynı yönde bağlantılı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. Mütevellit olması muhtemel ve olması gereken anlamlarda da kullanılan bir kelimedir.
1. Küçük zincir. 2. Levhaların, yazma kitapların sayfa kenarlarına yapılan, iç içe geçmiş halkalar şeklindeki süsleme.
İslami köktendincilik, çoğunlukla Müslüman ülkelerde yer alan çok sayıda dinî hareket ve politik partiyi tanımlamakta kullanılmaktadır. El-Kaide ve Hizbullah gibi bazı radikal İslamcı gruplar ise çok sayıda ülke tarafından terörist olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri