Genç Girişimci Destek Koşulları Vergi destek koşulu bağlamında genç girişimciler işe başladıkları tarihten itibaren 3 yıl boyunca vergi ödemelerinden muaf tutulur. Ayrıca mesleki, ticari ve zirai kazançlardan elde edilen yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisi ödenmez.
Genç Girişimci Desteği Teşvik Tutarı Ne Kadardır? Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, 12 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kanun değişikliğiyle genç girişimci kazanç istisnası sayesinde gelir vergi tarifesinin 2. dilimine göre 2023 yılı için 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaf olacaklardır.
Kendi işini kurmak isteyen ve ilk defa çalışma hayatına atılacak olan 29 yaş altı kişilere sağlanan kolaylıklar, genç girişimci desteğinin kapsamındadır. Kendi işini kuracak olan genç girişimcileri gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj gib ek masraflar bekler. Bu destek, kişilerin giderlerini önemli ölçüde azaltır.
Genç girişimci kazanç istisnası tutarı (75.000 Türk lirası) 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 7440 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutar olarak değiştirilmiştir. 2023 yılı için uygulanacak istisna tutarı 150.000 Türk lirası ...
İlgili 19 soru bulundu
Teşvikle, 4B (Bağ-Kur) kapsamında ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin sigorta primleri 12 ay boyunca devlet tarafından karşılanıyor.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Genç Girişimci Desteği piyasaya yeni atılan genç girişimcilere 2 avantaj sağlar. Bunlardan biri ilk 3 sene boyunca yıllık 75 bin TL'ye kadar gelir vergisinden muaf olmaktır. İkincisi ise 12 ay boyunca Bağ-Kur yani 4/B sigorta prim desteği sağlanmasıdır.
29 Yaş Altı Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Genç girişimci desteği kapsamında şahıs şirketi açanlar, 3 yıl süre ile 75.000 TL'ye kadar olan gelirleri için gelir vergisinden muaf tutulurlar. Bu durum, 29 yaş altı gelir vergisi muafiyeti olarak isimlendirilir.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
Bakan Elvan, soru önergesine verdiği yanıtta basit usulde vergilendirilen mükelleflerin teslim ve hizmetlerinin KDV'den istisna olduğunu belirterek, "Vergi tevkifatı yaptırma, muhtasar ve geçici beyanname verme ve geçici vergi ödeme yükümlülükleri bulunmuyor.
En az 2 yıllık üniversite veya mesleki ve teknik lise mezunu olmak. Başvuru döneminin başlamasından bir önceki ayda mikro ve küçük işletmelerde çalışmamak. Son 3 yıl içinde zorunlu sigortalılık durumları haricinde 4A'lı prim gün sayısının 180'den fazla olmaması. 18-29 yaş arasında olmak.
5-Sigortalının vergi mükellefiyet başlangıcı itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olması şarttır.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler, Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları, Daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.
Kuruluş desteği: Gerçek kişilere 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelere 10.000 TL. Makine, teçhizat ve yazılım desteği: Teknoloji seviyesi düşük-orta olanlar için 100.000 TL, orta-yüksek olanlar için 200.000 TL, yüksek olanlar için 300.000 TL. Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği: 10.000 TL.
İstisna tutarı 2023 yılı için 150 bin TL olup, bu tutar her yıl güncellenecektir. Bu istisna, anılan kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlara uygulanacaktır.
İş kurmak isteyen genç girişimciler, kurulacak işletmesine 50 bin TL karşılıksız olarak alacağı destek ile makine, teçhizat, ofis giderleri, donanım, yazılım gibi başlıklarda harcama yapabileceklerdir.
KOSGEB Girişimcilik Belgesi, iş fikirlerinizi hayata geçirmeniz, iş planlarınızı oluşturmanız ve iş süreçleriniz konusunda size destek sağlar. Bu belgeyi aldığınızda e-ticaret ve diğer iş kollarınızda KOSGEB tarafından düzenlenen eğitimlere katılma imkanı bularak KOSGEB'in hibe desteklerine başvurabilirsiniz.
Genç Girişimci kimlere denir? Genç girişimcilere sağlanan vergi ve prim teşvikinden yararlanabilmek için kendi işinizi kurduğunuz tarihte 18-29 yaş arasında olmanız gerekir. Bunun yanı sıra ticari, zirai veya mesleki faaliyet sebebiyle ilk defa gelir vergisi mükellefi olmanız gerekmektedir.
Destek programından faydalanmak için yaş sınırı var mıdır? Hayır. Başvuru şartları arasında yaş sınırı bulunmamaktadır.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" linkine tıklamanız gerekir. Daha sonra da çıkan sorgulama sayfasında “sorgulama için TC kimlik numarası giriniz” kısmına sizden istenen bilgileri girmeniz gerekir. Sorgula butonuna da basarak istediğiniz bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Eskiden sadece yüz yüze eğitim ile alınabilen KOSGEB Girişimcilik Belgesi, pandemiden sonra artık online eğitim ile alınabilmeye başladı. İnternet üzerinden başvuru yapıp, kabul edilen kişiler, KOSGEB Girişimcilik Eğitimine katılım sağlayarak girişimcilik belgesi alabiliyor.
Bağkur 4b işlemi için, vergi dairesinden alınan Genç Girişimci olumu yazısı, Vergi levhası ve Bağ-kur desteği için talep dilekçesi ile İş yerinin bulunduğu ilçedeki sgk kurumuna başvuru yapılır.
Destek sürecinde başka bir işletmede çalışabilir miyim? Hayır. Girişimcinin destek sürecinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta SGK hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri