Araştırmaların çoğu günlük düşük dozda (81 miligram) aspirinin kalp krizi ve inmeyi önlemede etkili olduğunu göstermektedir. Genel olarak günde 325 mg dan fazla almanın kalp damar sağlığı açışından fazladan sağladığı bir yarar yoktur.
Aspirin bu kişilerde birçok mekanizmayla pıhtılaşma olasılığını azaltarak damar yaşlanmasını geciktirir, ani pıhtı oluşumlarını ve buna bağlı damar tıkanmalarını engeller.
Aspirin de pıhtıyı baskılayan bir ilaç.
Kan sulandırıcı ilaç kullanımında ana amaç kalp ve kan damarları içinde pıhtı oluşumunu engellemektir. Kan sulandırıcı hem kalp hastalıkları hem de damar hastalıkları için kullanılabilir. Damar hastalıkları dediğimiz zaman hem atardamar hem de toplardamar tıkanmasından bahsederiz.
taşıyan hastaların kalp damarlarının tıkanmasının önlenmesinde, yeni kalp krizinin önlenmesinde, kalp ve damar ameliyatları sonrası damar tıkanmaları ve pıhtıların önlenmesinde, geçici felçlerin ve inmelerin önlenmesinde kullanılır.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Hem koruyucu tedavide hem olay esnasında kullandığımız bir ilaç. Damarlardaki pıhtıyı eritmeye ve damarı açmaya yardımcı görevi görüyor. Ama kişinin hiçbir şikayeti olmadan kullanması sakıncalıdır. Sık kullanımı mide kanamasına neden olabilirken yüksek dozları beyin kanamasına neden olabilir.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır. PDHde ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Daha önce sindirim yolu kanaması geçirenler, aktif ülseri olanlar, aspirin dışında kan sulandırıcı kullananlar, kanamaya eğilimi olanlar, ağrı kesici -romatizmal ilaç, ginkgo biloba veya omega-3 alanlar, karaciğer veya böbrek hastaları, ileri yaş, fazla alınan alkol, hipertansiyonu kontrol altında olmayanlar.
Sutüketimi sayesinde vücuttan toksin atılır, böylece akne ve leke sorunu da büyük ölçüde ortadan kalkar. Yeterli su tüketimi kalp ve beyin damarlarında oluşabilecek pıhtılaşmayı önleyebilmektedir.
En önemli belirtiler ani başlayan nefes darlığı, sık soluk alma, göğüs ağrısı, çarpıntı ve kan tükürme şikâyetidir. Göğüs ağrısı hastanın nefes almasını engeller ve bıçak saplanır tarzdadır. Öksürük nadir de olsa görülür. Yine bacakta ağrı, şişlik ve ısı artışı olabilir.
40.000'e yakın 45 yaş üstü kadının dahil edildiği Kadın Sağlığı Çalışmasında günde 100 mg aspirinin 10 yıllık takip süresinde kalp krizi ve kalp damar hastalığından ölüm üzerine koruyucu etkisinin olmadığı ancak inme riskini azalttığı gösterilmiştir.
Araştırmalara göre hipertansiyon dışındaki yüksek tansiyon ve orta tansiyon problemlerinde düzenli aspirin kullanımı tansiyonun az seviyede düşmesini sağlar. Aspirinin diğer bir faydası, kanı inceltme işlevi sayesinde kalp krizi riski dahil kalp hastalıkları riskini azaltmasıdır.
*Üst GİS'ten hızlı absorbe edilir. *15 – 20 dk içinde salisilat düzeyleri pik seviyeye ulaşır. Etki süresi: 4 – 6 sa. *Antitrombosit aktivitenin başlangıcı 1 sa., etki süresi 7 güne kadar uzar.
Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur. Doktorların damar açıcı olarak verdiği ilaçlar dolaşım düzenleyicidir. Anjiyo ile damar açma balon, stent ya da damar tıraşlama ile yapılır.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Damar sertliği her insanda görülebilir, 50 yaşından sonra sıktır. Tıkanma sigara içen insanlarda, şeker hastası, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği olan ve ileri yaştaki insanlarda daha sık görülür. Bu tıkanıklığı açan ilaç ya da beslenme yöntemi yoktur. Tek çözüm ameliyat ya da anjiyo yöntemidir.
Kepekli tahıl, yulaf ezmesi, fasulye ve bolca meyve, sebze tüketmek damar tıkanıklığı olasılığını önemli ölçüde azaltır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler, damar tıkanıklığına neden olan kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
Tedavide birincil olarak sağlıklı beslenme, fazla kiloların verilmesi, sigaranın bırakılması, düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Gerekli durumlarda ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale ile tıkalı damar açılır.
Damar tıkanıklığının giderilmesi için damar açıcı bitki ve gıdalar tüketilmelidir. Özellikle kepekli tahıl, yulaf ezmesi ve fasulye tüketimi de arttırılmalıdır. Yüksek lif oranına sahip olan besinler kötü kolesterolü düşürür. Kötü kolesterolün düşmesi ile birlikte damar tıkanıklığı gibi sorunlar da ortadan kalkar.
Aspirinin de arasında bulunduğu antiplatelet ilaçlar, plateletlerin birbirlerine bağlanma yeteneklerini azaltarak pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlardır. Aspirin pıhtı oluşumunu engelleyerek arterlerde kalp krizini tetikleyebilecek kümelenmelerin oluşumunu da engeller.
Koroner damar hastalığı bulunan ve aspirin kullanmasına mani bir durumu olmayan tüm hastalar için aspirin yararlıdır ve ömür boyu önerilmektedir. Bilinen kalp hastalığı olmayanlarda, aspirin kullanma kararını hekim vermelidir. Kalp damar hastalığı riski düşük olanların aspirin kullanmasının anlamı yoktur.
Aspirin 100 miligram yerine 150 miligram ve gece yatarken kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri