Aşırı Aktif Mesane Belirtileri Bir çok idrar şikayetine neden olabilen bu durum dört temel şikayetle kendisini gösterir. Bunlar; sık tuvalete gitmek, gece tuvalete kalmak, aniden idrara sıkışma hissi ve aniden sıkışıp tuvalete yetişemeden idrar kaçırma durumudur. Bu dört ana şikayetin hepsinin bulunması gerekmez.
Aşırı aktif mesane özetle mesane aktivitesinin normalden fazla olmasıdır. Mesanenin idrarı depolamada sorun yaşaması, kişinin idrarı boşaltmak için bir dürtü hissetmesi ve idrara çıkmada aciliyet yaşaması durumudur. Gün içinde sık sık idrar yapma ile kendini gösterir.
Aşırı Aktif Mesane kadınlarda %30, erkeklerde %11 oranında görülmekte, kadınlarda ani idrar kaçırma oranı daha fazladır.
Botulinum toksin
Toksin mesane duvarına AAM semptomlarına neden olan sinir aktivitesini azaltmak için enjekte edilir. Bu tedavi ani idrar hissi, idrar sıklığı ve ani idrar hissi ile idrar kaçırma şikâyetlerini iyileştirilebilir. Botulinum toksin injeksiyonları için genellikle lokal anestezi kullanılır.
Bunlar arasında en sık görülenler; mesanenin tamamını boşaltmada zorluk, böbrek rahatsızlıkları yaşanma riskinde artış ve idrar yolu enfeksiyonu riskinde artış görülebilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Hastaların 1/3'ünde hasta uyumu ile alınan önlemler yetersiz kalır (bkzAAM hasta uyumu). Önlemler yetersiz kaldığında doktorunuz size ilaç tedavisi önerebilir.
“Aşırı Aktif Mesane” olarak adlandırılan sık idrara çıkma probleminin böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini belirten Doç. Gülpınar, “Aşağıdaki soruların en az birine 'evet' cevabını veriyorsanız aşırı aktif mesane hastalığı için bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir” diye konuştu.
Aktif mesane denildiğinde akla gelen bitkiler odluğu gibi vitaminler de tercih edilebilir. Sabal bitkisi ve C vitamini gibi birtakım öneriler öne çıkar. Bunları doktorunuza sorabilirsiniz ve böylelikle mesane tedavisini hızlandırabilirsiniz.
İdrar kaçırma için ilaç tedavisi
İdrar kaçırma tedavisinde kullanılan başlıca ilaçlar, muskarinik reseptör antagonistleri (MRA), mirabegron ve östrojendir. Diğer ilaçlar arasında desmopressin ve duloksetin yer alır.
Aşırı aktif mesane sendromu, aşırı hassas mesane ile mesanenin boşaltılmasından sorumlu kaslardaki aşırı aktiviteden kaynaklanır. Bu sendromda mesane tam dolmasa bile idrar boşaltma hissi gelişir. Hastalığın en yaygın belirtilerinden biri gündüz idrara çıkma ihtiyacındaki artıştır.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Genel olarak kişinin hayatını da olumsuz yönde etkileyen sık idrara çıkma, kadınlar için önemli problemler arasında yer alır. Stres, şeker hastalığı, vajinit, aktif mesane, sistit, mesane kanseri, mesane iltihabı ya da hamilelik gibi durumlar kadınlar da sık idrara çıkmaya neden olur.
Aşırı aktif mesane(AAM) olan olguların %36sında sıkışma inkontinansı görülmektedir ve bu en can sıkıcı bulgudur. Cinsel disfonksiyon birçok kadının yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte ve erkeklerdeki cinsel disfonksiyondan daha sık görülmektedir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Mesane Disfonksiyonu Nedenleri
İşte bazı yaygın nedenler: Stres: Kronik stres, mesane kaslarının gerilmesine ve mesane kontrolünü etkilemesine neden olabilir. Stres ayrıca idrar yapma sıklığını ve idrar tutma yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle, stres yönetimi, mesane sağlığını korumak için önemli bir adımdır.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Gençlerde damla damla işemenin sebebi sistit olabilir. Sistit mesanenin yani idrar torbasının iltihabıdır. En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Damla damla idrar yapma şikayeti idrar yolu enfeksiyonları, taş düşürme ve prostat gibi hastalıklar sonucunda oluşabilir.
Stranguria(Strangüri): Damla damla ve ağrılı idrar yapma.
Diyabet, prostatın alınması veya aşırı aktif mesane de pelvik kasların zayıflamasına neden olabilmektedir. Kegel egzersizi için pelvik kaslarınızı sıkarak 3 ila 5 saniye kadar tutun ve gevşetin. Bu egzersizi günde en az 3 set halinde 10 veya 15 tekrarla yapabilirsiniz.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Mesanedeki kas spazmlarını kontrol eden ilaçlar üriner inkontinansın azaltılmasına yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca idrara çıkmayı geciktirmeye yardımcı olmak için Kegel egzersizleri veya mesane yeniden eğitim egzersizleri gibi pelvik egzersizler yapmanızı önerebilir.
Böbrek yetmezliği teşhis edilirken, doktorunuz böbreklerinizin işlevlerini değerlendirmek için bazı testler yapabilir. Bu testler arasında kan testleri, idrar testleri ve böbrek resimleme testleri sayılabilir. Bu testler böbreklerinizin ne kadar iyi çalıştığını ve ne kadar hasar gördüğünü belirlemek için yapılır.
Nörojenik Alt Üriner Sistem Disfonksiyonu (NAÜSD) olarak da bilinen nörojenik mesane, beyin, omurilik veya sinir problemleri nedeniyle mesanenin kontrolünden yoksun hale gelmesi durumudur. Kabaca nörojenik mesane, sinir sistemi ile ilgili problemlerin mesaneyi ve idrara çıkmayı etkilediği bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri