Şiddetli yağış-sel, fırtına, dolu, orman yangını, kar, çığ, yıldırım düşmesi, kuraklık, don, yüksek sıcaklık, heyelan, hortum, sis, şiddetli soğuk ve kum fırtınası gibi aşırı hava olayları, Türkiye'nin birçok bölgesinde hem can hem de mal kayıplarına yol açtı.
Hava sıcaklığının oluşan bu sirkülasyonlar sonucunda ise hava olayları oluşur. Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Yaşanan bir hava olayı, aynı bölgede daha önce meydana gelen benzer hava olaylarının %90 veya %95'inden farklıysa aşırı olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde sıcaklık dalgalarının, şiddetli sağanak yağışların ve büyük kasırgaların hem sayısının hem de şiddetinin arttığı gözlemleniyor.
Bir çöle yıllık döngüsüyle alakası olmayacak şekilde kar ve yağmur yağması, Orta kuşakta yaz mevsiminde kar yağması, orta kuşakta kışın bir günü 40 santigrat sıcaklık yaşanması gibi hava durumu örnekleri ekstrem hava olayı olarak açıklanır.
Aşırı hava olaylarının nedeni adının üstünde olduğu gibi “küresel ısınma”dır. Hava ne kadar sıcak olursa toprak ve su o oranda ısınır, sonucunda toprak nemini kaybeder kurumaya başlar, su buharlaşır buharlaşma miktarı ne kadar fazla olursa yağmurun şiddeti o kadar fazla olur.
İlgili 38 soru bulundu
Dünya üzerindeki rüzgar, bulut, yağmur, kar, sis ve toz fırtınaları olağan hava olaylarıdır. Hortumlar, kasırgalar, tayfunlar ve kar fırtınaları gibi doğal afetler daha az görülen nadir olaylardır. Neredeyse tüm tanıdık hava olayları troposferde (atmosferin alt kısmı) oluşurr.
Not: Hava olaylarının oluşmasındaki temel unsurlar arasında havadaki sıcaklık farkı ve nem olayları yer alır. Bu doğrultuda havadaki nem farkı yağışları oluştururken havadaki sıcaklık farkı ise rüzgarları meydana getirir.
Ekstrem doğa olayları, oluşum kökenlerine göre; astronomi, 2. meteoroloji-hidrometeoroloji, 3. jeoloji-jeomorfoloji olmak üzere gruplanabilir.
Alışılmışın dışında olan ve ender görülen doğa olaylarına ekstrem (sıra dışı, doğadaki uç değerler) olarak tanımlanır.
c. Tsunami
Okyanus, deniz tabanı veya denize yakın bir yerde meydana gelen deprem, volkanizma gibi tektonik olaylarla ilişkili olarak tsunami adı verilen dev dalgalar meydana gelmektedir. Bu dalgaların yüksekliği 50 metreye kadar ulaşabilmekte, hızları da ekstrem değerleri bulmaktadır.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
Atmosferde oluşan nem, yağış, rüzgar ve meteoroloji ile alakalı meydana gelen tüm olaylara hava olayı denir.
Hava durumu: Bir yerde meydana gelen hava olaylarının günlük durumuna hava durumu denmektedir. Özellikle gün içerisinde hava olaylarını çok fazla takip ederiz. Böylece dışarı çıkarken nasıl giymemiz gerektiği konusunda bilgi alırız. Örneğin hava çok soğuk ise kalın giysilerimizi giyeriz.
Atmosferde hava olaylarının kısa bir süre içindeki durumunu tanımlamak için; soğuk, sıcak, yağmurlu hava şeklinde tanımlar kullanılabilir. Bütün bunlar havanın o anki halini belirler. Hava durumu belirli bir yerde, belirli ve kısa bir süre içinde etkin olan atmosfer koşullarıdır.
Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar. Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır.
Cevap : Fırtına ve hortum, iklimsel hava olaylarıdır. ☞ Fırtına : Rüzgarların çok şiddetli esmesiyle oluşan dalgalanmadır. Bir hava olayıdır.
Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.
Klimatolojik ve meteorolojik olaylara baktığımızda aşırı sıcak ve soğuklar, şiddetli rüzgarlar, fırtına ve kasırga, kuraklık, çığ ve aşırı yağışlar bu grup içerisinde yer alır.
Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
12.sınıf coğrafya ekstrem doğa olayları konu anlatımı PDF notu.
Kaynağını doğrudan yer kabuğundan ya da yerin derinliklerinden alan jeolojik doğal afetler; deprem, heyelan, yanardağ patlamaları, tsunami gibi olaylardır.
Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir. Kuvvetli konvektif hava akımlarının görülmesi nedeniyle troposfer tabakası karışma bölgesi olarak da adlandırılmaktadır.
Sis, yatay görüş mesafesini 1 km'nin altına düşüren bir hava olayıdır. Stratüs bulutlarının yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Hava durumu bir anda gelişen ve günlük, haftalık olaylarken; İklim yavaş bir şekilde ve uzun bir zaman diliminde ( en az 35 – 40 sene arası) oluşmaktadır. Hava durumunda, hava olayları bulutlu, karlı, güneşli, yağmurlu, sisli vb. şeklinde ifade edilirlen; iklimde nemli, soğuk, sıcak, kurak vb. şeklinde ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri