Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir. Sakinleştirici bu maddelerin kullanımı durumunda, operasyon sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir.
Bu gibi durumlar hafif bir alerjiden dolayı ortaya çıkar ve çoğunlukla 1 saat içerisinde kendiliğinden geçme potansiyeline sahiptir.
Gadolinyum kontrast maddenin riskleri nelerdir? Gadolinyum kontrast maddesi çoğunlukla güvenli bir maddedir. Yan etkiler ya da reaksiyonlar nadir olarak meydana gelir. Böbrek fonksiyonu olan hastalara enjekte edilen bu madde, 24 saat içinde idrar yoluyla dışarı atılır.
Radyolojide kullanılan kontrastlı tetkikler (ilaçlı filmler) büyük oranda böbrekler ile atılırlar. Bu yüzden ilaçlı film çekilen hastaların bol miktarda su içerek o ilacı vücuttan çabuk bir şekilde atmaları istenir. Böbrek fonksiyonları normal olan hastalarda bu ilaçlar güvenle kullanılmaktadır.
Vücuda zararı olmayan bir yöntemdir. İlaçlı MR, dokuların daha ayrıntılı görüntülenmesi için istenmektedir. Dokularda bir anormallik varsa ilaçlı MR ile bunlar daha net görülür.
İlgili 28 soru bulundu
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Kronik yan tesirler arasında iyotlu kontrast madde (İKM) kullanımına bağlı tiroid disfonksiyonu, gadolinyum ile ilişkili nefrojenik sistemik fibrozis (NSF) ve vücutta, özellikle beyinde, gadolinyum birikimi öne çıkmaktadır.
Bunlar yoğunluğu, doku yoğunluğundan düşük olan maddelerdir. Negatif kontrast maddeleri hava, nitröz oksit ve karbondioksit oluşturmaktadır. Günümüzde kullanım alanları çok sınırlıdır. Bunlar x ışınlarını dokulara göre daha fazla geçirirler.
Çekim işlemi gerçekleştirirken bazı durumlar hastanın 5-10 saniye arasında nefes tutması gerekebilir. Bu işlem görüntülemenin düzgün bir şekilde yapılması için gereklidir. İlaçlı tomografi sonrası kontrast maddenin vücuttan atılmasına yardımcı olmak adına bol miktarda su tüketilmesi önerilmektedir.
Bazı reaksiyonlar; alerjik şok (anafilaksi), kızarıklık, kaşıntı, kurdeşen, ödem, nefes darlığı, hırılıtılı solunum, ses kısıklığı, tansiyonda ani düşme ve bilinç kaybı gibi kontrast madde verildikten çok kısa süre sonra ortaya çıkar.
İlaçlı tomografi çektiren hastalarda zaman zaman ilacın etkisi ile yan etkiler görülebilir. Hastalarda genellikle döküntü, mide bulantısı, kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkileri görülür.
Öncelikle hasta kontrast maddeyi dama yoluyla aldıktan sonra kola yayılan bir sıcaklık hissi ile ağızda metalik bir tat alabilir. Kısa süreli olan bu etki 1-2 dakika içerisinde yok olacaktır.
Sıklıkla abdominopelvik işlemler sırasında kontrast opasifikasyonunu arttırmak ve barsak distansiyonu sağlamak amacıyla kullanılır. Özellikle barsak duvarında hematom, ödem, kitle ve laserasyonu tanımak için birçok radyolog tarafından tercih edilir.
İlaçlı Tomografi çekimlerinde yapılacak incelemenin türüne göre hastaya ağız yoluyla veya damardan enjekte edilerek kontrast madde verilir. Bilgisayarlı Tomografide kullanılan ilaçlar genellikle iyot veya baryum içermektedir. İlaçlar, garip sıcak bir his veya ağızda metalik bir tat yaratabilir.
Batın bilgisayarlı tomografisi bilinen diğer adıyla Abdomen BT, karın bölgesindeki iç organların detaylı görüntülenmesine olanak veren bir testtir. İnce bağırsak, kolon, mesane, pankreas, safra kesesi gibi organlarda var olan ağrı yada rahatsızlıkların tespitinde doktor tarafından bu testin uygulanması istenebilir.
Kontrast maddeler akut böbrek hasarının önemli nedenlerinden biridir. Son zamanlarda, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) incelemeleri için kullanılan gadolinyum bazlı kontrast maddenin (Gd-KM) akut böbrek hasarını (ABH) indüklediği bildirilmeye başlanmıştır.
Tam olarak vücuttan tomografi ile alınmış radyoaktif maddeler normal koşullarda 12 ya da 13 günde tamamen vücuttan uzaklaştırılır.
Tomografi sonrası radyasyon dışkı ve idrar ile vücudun dışına atılır. Tomografiyi günde 10 kez yapmadığınız sürece korkmanıza gerek yok. Vücudunuz dışkı ve idrarla dışarı atacaktır.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Kontrast madde alerjisi olanlarda premedikasyon olarak uygulamadan önce yapılacak antihistaminik veya stero- id tedavisi, minör reaksiyonları önlemede yardımcı olur. Antihistaminikler kontrast madde uygulamasından 15 -20 dakika önce yapılmalıdır.
Kontrast madde (ilaç) içmeniz gerekmektedir. Beyaz renkte koyu bir sıvı çekim sırasında Uzman Doktorumuz tarafından size içirilecektir. Böylece Mide ve öniki parmak bağırsağınız Röntgen üzerinde daha net görülebilir halde olacaktır.
Bazen kullanılan kontrast madde bulantı, deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olur. Bu yan etkiler genellikle hafif ve kısa sürelidir. Kontrast boyanın böbrek hastalığı olan kişilerde doku ve organ hasarına ve böbrekteki hasarın ilerlemesine neden olması da mümkündür.
Ekrandaki siyah ile beyaz renk arasında yer alan kontrast aralığı genişledikçe bu iki renk arasında yer alan ton seviyesi de artar. Yüksek kontrast oranına sahip ekrandaki görüntü, daha geniş bir renk aralığı sunduğundan görüntü de daha detaylı, renkli ve canlı görünür.
MR kontrast adı verilen, şüpheli yapıların görülmesini sağlayan ilaç yardımıyla çekilmektedir. İlaç faklı oluşumları boyamaktadır. İlacın verilmesi için işlem öncesi damar içine kateter yerleştirilir. MR tüp şeklinde bir yapıdır.
Kontrast madde, tıbbi görüntülemede vücuttaki yapıların veya sıvıların kontrastını artırmak için kullanılan maddedir. Kontrast maddeler, kendi başlarına radyasyon yayan radyoaktif izleyicilerden farklı olarak, dışarıdan gelen elektromanyetizma veya ultrasonu emer veya değiştirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri