Kâr Kaybı Poliçesi Nedir? Bir işletmede yangın ve diğer riskler sonucunda meydana gelebilecek hasarlar yangın sigortası ile karşılanmaktadır. Ancak bu hasarlar gerçekleştikten sonra ortaya çıkacak olan maddi kayıplar (ciro düşmesi, masraf artışı vb.) kâr kaybı poliçesiyle karşılanmaktadır.
Kar Kaybı Sigortası, maddi hasar sonrasında işletme faaliyetinin durması ya da aksaması sonucunda, belirlenen tazminat süresi içinde sınırlı kalmak kaydıyla, ciroda oluşan azalma ve devam eden işletme masraflarından kaynaklanan brüt kar kaybını karşılamaktadır.
Kâr kaybı sigortası olarak ifade edilen ürün, ticari faaliyetlerin durması veya aksaması sonucu artan işletme masraflarından kaynaklanan brüt kâr kaybını poliçede belirtilen sınırlar dahilinde karşılayan yangın sigortası ek teminatıdır.
Kira kaybı (opsiyonel)
Ev sahibinin kiracıya kiraya verdiği evin, konut sigortası kapsamına giren riskler kaynaklı oturulamaz hale gelmesi durumunda ev sahibi tarafında oluşacak kira kaybı karşılanır.
Müşterek Sigorta: Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi sonucunda meydana gelen bir hasarın belli bir bölümünü veya belli bir yüzdesini sigortalının üzerinde tutmasıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Muafiyet:Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesi halinde sigortalıya ödenecek tazminat miktarının hesaplanmasında, sigorta bedeli üzerinden düşülecek orandır. Müşterek Sigorta:Sigortalı ve sigortacının rizikoları belli oranda paylaşmasıdır.
Kiracıların mal sahiplerine olan sorumluluğu ise bu ek teminat ile garanti altına alınmaktadır. Konutun zarar görmesi durumunda meydana gelen hasar, sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Böylece konut sigortası poliçesi, hem ev sahibini hem de kiracıyı güvence altına almaktadır.
Kira ödemelerinin aksamamasını sağlayan bu sigortanın yaptırılması zorunlu değildir. Ev sahibi ya da kiracı kendi istekleri ile kira sigortası yaptırabilir. Kira sigortası 1 yıllık süre ile yapılır. Kira bedeli üzerinden sigorta teminatı belirlendiği için kira artışı durumunda sigortanın da yenilenmesi gerekir.
Aşkın sigorta ne anlama gelir? Mal sigortalarında bir malın piyasa değerinden daha yüksek bir bedelle sigortalanmasıdır. Yasal olarak sigorta bedeli sigorta değerini aşamaz. Aksi takdirde, sigorta bedelinin değeri aşan miktarı hakkında sigorta sözleşmesi geçersizdir.
Kâr kaybı, kardan mahrum kalma karşılığı meydana gelen zarardır. Genelde sözleşmeyi kusuruyla fesheden taraftan istenir. Aslında kâr kaybı açısından kardan yoksun kalan tarafın malvarlığında kusurlu fesihten önce ve sonra bir değişiklik yoktur.
Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Çarpma, çarpılma ve çalınma ile beraber aracın yanması da kasko sigortasının ana teminatlarından biridir.
Kullanım Gelir Kaybı Teminatı: Hasar sonrasında aracın kullanılamama durumunda, şehir içinde taksi ya da kiralık araç gibi ulaşım hizmetlerinin belirli bütçeler dahilinde karşılanmasını sağlar. Yangın Dışında Oluşan Zarar Teminatı: Sigara ve benzeri maddelerin araç içinde koltuk, döşemede oluşturduğu zararı karşılar.
Sigorta ettiren, belirli bir menfaati, farklı sigortacılarda aynı rizikoya karşı sigortalar ve sigorta bedelleri toplamı sigorta değerini aşacak olursa çifte sigorta söz konusu olacaktır. Çifte sigorta, müşterek sigorta (TTK mad. 1285) ve kısmi sigorta (TTK mad. 1287) ile de meydana gelebilir.
Yangın sigortası, ticari ve özel amaçla kullanılan her türlü bina ve yerleşim alanın kendiliğinden oluşan yıldırım, yangın, infilak gibi fiziki hasarlarını karşılayan bir sigorta türüdür.
Yangın mali sorumluluk: Sigortalının kiracı ya da ev sahibi olması fark etmeksizin, herhangi bir yangın durumunda bu kişilerin birbirlerine karşı mali sorumluluğu poliçe kapsamındadır.
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını "Sigorta Ettiren" sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
DASK yaptırma masrafı, kişinin ev sahibi olma durumunda ev sahibinindir. Kiracının sigortaya dair herhangi bir ödeme yapma zorunluluğu yoktur.
Su sızıntısı gibi durumlar konut sigortası teminatları kapsamındayken, üst kattan su akması konut sigortasının karşılamadığı durumlar arasındadır.
Kiracı, kira sözleşmesinin feshedilmesi nedeniyle iş kaybı veya benzeri nedenlerle zarar görürse, ev sahibi kiracıya uğradığı zararların tazmini için tazminat ödemekle yükümlüdür. Kiracının taşınma, nakliye veya benzeri masraflar nedeniyle uğradığı zararlar için ev sahibi tazminat ödemekle yükümlüdür.
Konut sigortası asistans hizmetleri arasında yer alan kombi bakım ve arıza tamiri hizmetinden yararlanılabilmesi için elektronik ev eşyalarının da poliçeye dahil edilmesi gerekir eğer bu eşyalar poliçede yoksa sigorta şirketi, konut sigortası kapsamında kombi arızasını karşılamaz.
İster ev sahibi olun, ister kiracı, Evim Güvende Konut Paket Sigortası ile, evinizi ve eşyalarınızı; yangından hırsızlığa, depremden sel ve su baskınına, komşularınıza veya ev sahibine karşı sorumluluklara kadar, kısacası evinizi ve evinizin içinde sizin için önemli olan tüm değerlerinizi güvence altına alır.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Evde Hangi Tip Sigorta Kullanılır? Genellikle evlerde tercih edilen otomatik sigorta tipi, B tipidir. B tipi sigortalar, ev aydınlatması, priz ve kumanda devrelerinde kullanılır. Fakat C tipi sigortalar da klima ve buzdolabı gibi endüktif yüklerde kullanıldığı için evlerde kullanıma uygun sigortalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri