Dünyada tescillenmiş ve başka hiçbir yerde bulunmayan Datça badem çeşitleri, bilinen 82 çeşit türden fazla badem türü içermektedir.
Badem çeşitleri; El Bademi, Diş Bademi, Taş Bademi olarak 3 sınıfa ayrılmıştır.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Datça bademi, datça yarım adasında bulunan 15.000 dekar datça bademi bahçesinde yetiştirilmektedir. Bu alanda yetişen yıllık olarak 2500 ton bademin içinden özel seçim, iri badem içleri Koz Kuruyemiş tarafından özenle sizler için satın alınarak sunulmaktadır.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Datça Bademi
Türkiye'nin en güzel ve lezzetli bademi Datça'da yetişir. Nurlu,, Ak, Kababağ, Dedebağ, Sıra ve Dişli gibi çeşitleri olan Datça Bademi'nin en kalitelisi Nurlu, en kolay yeneni ise kabuğu ince, dişle kırılabileni Dişli bademdir.
Datça Bademi Nereden Alınır? 👉 Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi. Badem için Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin dükkanını da tercih edebilirsiniz.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Fransız orijinli bir ürün olan Ferragnes, diğer badem çeşitlerine göre oldukça dayanıklı bir üründür. Geç çiçeklenen ve bol ürün veren bir badem olması nedeni ile genelde badem yetiştiricileri tarafından yaygın olarak tercih edilmektedir. Ferragnes Bademleri, iri ürün ebatları ve doyurucu özellikleri ile meşhurdur.
2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Adıyaman'da yaklaşık 80 bin dekar badem bahçesinin olduğunu belirterek, “Şuanda Türkiye'de badem üretiminde ve yetiştiriciliğinde de birinci sıradayız. Her gün bu alanlar gittikçe artıyor.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.
Datça Bademi:
Ağustos ayında hasadı başlar ve tüm yıl boyunca kuru tüketilir.
Çağla, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline verilen ad.
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Datça'daki badem ağaçları, Ocak – Şubat aylarında bembeyaz çiçeklerini açarak baharın gelişini müjdeliyor. Badem çiçekleriyle papatyaların buluştuğu zamanlar Datça'nın en harika zamanları.
Ferragnes: Dallanma seyrektir. Çiçeklenme geçtir. Sert kabuklu bademdir. İç randımanı %39'dur ve çift badem oluşturmaz.
Elle kırılabilen nonpareil badem, Kuzey Amerika'da badem bahçesi tesisileri içerisinde en çok kullanılan badem fidanı ırklarının başında gelir. İç randımanı yüksek olup kabuğunun çok ince olmasından dolayı meyvede kimyasal ilaç kalıntısı kalmamasına dikkat edilmelidir.
Fransa kökenli olan Ferragnes Badem, Cristomorto (İtalyan orijinli) ile Ai badem çeşitlerinin melezi sonucu elde edilmiştir.
En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar.
1 dekardan, yıllık ortalama 400 kg badem elde edilebilir.
Buda 1 dönüm araziye 23 tane badem fidanı dikilmesi normal olandır. Badem ağacının çok sık ekilmesi verim düşüklüğüne neden olur. Bazen de fidanların gelişimini etkiler. 1 dönüme kaç badem ağacı dikilir sorusuna cevap olarak yaklaşık 20 ila 27 fidan arasında bir sayı verilebilir.
Mehmet Ünal'ın Sındı Köyü'nde temelini attığı, insan gücüyle çalışan Mengen (geleneksel taş zeytinyağı işliği) tesislerinde ilk zeytinyağı üretimine 1949 yılında başlandı.
Datça'nın endemik badem türlerinden biri olan sıra badem, diğer badem türlerine göre daha küçük boyutlu olmasıyla bilinir. Lezzeti oldukça belirgin olan sıra bademi, Datça'nın en meşhur badem çeşitlerinden biridir. Duble seçeneği, sıra bademin özel seçkin ürünüdür.
Yalnızca Datça yöresine ait olan Nurlu Badem; erken çiçeklenen, endemik bir badem türüdür. Datça nurlu badem, donma yaşamaması için erkenden çiçeklenir ve bademleri hızla olgunlaşır. Sululuğu ve lezzeti bakımından Datça'nın en kaliteli ve meşhur badem cinsi olan Datça nurlu badem sağlık açısından da çok faydalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri