Astigmat, nesnelerin net ve düzgün görülmemesine neden olan ve toplumda oldukça sık karşılaşılan bir göz bozukluğudur. Uzak ve yakında görme bulanıklığı,
Çoğunlukla korneada doğuştan gelen bir şekil bozukluğu sebebiyle ortaya çıkar. Miyop ya da hipermetroptan farklı olarak, astigmatta kişiler nesneleri yakın veya uzak olması fark etmeksizin bulanık görürler. Miyop ve hipermetrop kişilerde aynı zamanda astigmat da görülebilir.
Astigmat, göz yüzeyinin (kornea) ya da göz merceğinin normalde olması gerekenden farklı olarak kavisli hale gelmesinden ötürü ortaya çıkan bir göz kusurudur. Bu türde olmaması gereken bir kavislenme, görüntünün net olmamasına sebep olur. Buna ışığın retinada olması gerektiği gibi odaklanamaması neden olur.
Bu ölçüm retinoskop adı verilmekte olan ışıklı bir el aleti ya da gözün yaklaşık olarak odaklanma gücünü değerlendiren bir otomatik alet kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca buna ek olarak kişinin tepkilerine dayanarakta, en net görüşü sağlayan lensler belirlenir.
İlgili 18 soru bulundu
Astigmat Gözlük Takılmazsa İlerler mi? Bazı özel durumlar hariç astigmat genelde ilerlemez.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Astigmat Nasıl Görür? Kişi hem yakın, hem uzak mesafede net göremez. Nesneleri uzamış ve dağınık olarak görür. Bu durum bozuk görme veya net olmayan bulanık görmeye yol açar.
Genellikle doğuştan mevcuttur ancak bir göz ameliyatından veya göz yaralanmasından sonra da gelişebilir. Kırma kusurları olarak bilinen bir grup görme sorunlarından biridir. Kırma kusurları, kornea veya göz merceği yüzeyinin pürüzsüz olmaması veya kavisinde anormallik olması durumlarında meydana gelir.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Astigmat tedavi edilir mi? Evet edilir. Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
4,00 ve üzerindeki astigmat dereceleri
Gözlük kullanmak gerekir. Bilgisayar, telefon, kitap ve ışık gibi etkenlere karşı gözlerini korumaları gerekmektedir.
Miyop astigmat bir astigmat türüdür. Miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi olarak bilinen görme kusurları yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilir.
Ölçüm, retinoskop adındaki ışıklı bir el aleti yardımıyla yapılır. Kişiye çeşitli harfler ve işaretler gösterilerek kişinin cevaplarına göre astigmat derecesi teşhis edilir ve kişiye en net görüşü veren optik materyal belirlenir. Ayrıca göz doktoru keratometri yardımıyla hastanın kornea eğriliğinin ölçümünü yapar.
Bu durumun en sık sebebi nörolojik hastalıklardır. Tek gözde monoküler diplopi denilen çift görme de olabilir. Bu durumda neden genellikle gözün tek bir noktaya odakalama yapamamasıdır. Bu duruma en çok astigmat denen göz bozukluğu sebep olur.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir. Göz tembelliği olarak bilinen ambliyopiye neden olabilir. Loş ışıkta kitap okumak, televizyonu yakından izlemek gibi davranışlar astigmatın ilerlemesine sebep olmaz.
Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder. Lens Çapı / Büyüklüğü: Kişiye uygun lens seçimi yapılırken göz önünde bulundurulan en önemli parametre lensin çapı ve büyüklüğüdür.
Astigmatlı kişilerin tedavisi normal miyom ve hipermetroplara göre biraz daha zordur. Özellikle büyük yüksek dereceli astigmatlarda bunu daha da zordur. Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse yani bir buçuk, iki falan astigmat varsa bunları kolaylıkla gözlükle tedavi edebiliyoruz.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
0,50-1,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu derecelere sahip astigmat hastaları için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Hatta gözlük bile kullanmaları gerekmeyebilir. Bu yüzden korkmalarına gerek yoktur. Ancak yine de göz doktoruna muayene olmayı ihmal etmemeleri gerekir.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Astigmat sorunu bulunan kişiler gece ışıklarını doğru bir şekilde algılayamazlar. Gözün kornea tabakasındaki düzensizliğe bağlı olarak göze gelen ışık farklı açılarda kırılır. Işığın düzgün kırılmaması gece ışıklarının çizgi veya yıldız şeklinde görülmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri