Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Astigmat, göze giriş yapan ışıkların kırılmasındaki bozuklukla karakterize olan bir görme sorunudur. Çoğunlukla korneada doğuştan gelen bir şekil bozukluğu sebebiyle ortaya çıkar. Miyop ya da hipermetroptan farklı olarak, astigmatta kişiler nesneleri yakın veya uzak olması fark etmeksizin bulanık görürler.
Astigmatı olan kişilerde göze giren ışık olması gerekenden fazla kırılır ve bozulur ve bu sebeple ışık retinaya düzgün bir şekilde odaklanamaz. Bu durum da bakılan nesnenin yalnızca bazı bölümlerinin odakta olduğu anlamına gelir. Bu eşit olmayan ve bozulan odak, nesnelerin bulanık veya dalgalı görünmesine neden olur.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Astigmat Nasıl Görür? Kişi hem yakın, hem uzak mesafede net göremez. Nesneleri uzamış ve dağınık olarak görür. Bu durum bozuk görme veya net olmayan bulanık görmeye yol açar.
İlgili 16 soru bulundu
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Astigmat uzak mesafeyi de yakın mesafeyi de bulanık görür ve nesneleri netdüzgün göremezler. Astigmatizmada gözlük kullanır mı? Evet, kullanılır.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu dereceye miyop ya da hipermetrop gibi göz kusurları da araya girdiği için gözlük kullanılması gerekir. Bu aralıktaki astigmat hastalarının her ay düzenli olarak göz doktoruna muayene olmaları gerekir.
Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir. Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Astigmat tedavi edilir mi? Evet edilir. Astigmat bir kırma kusurudur, optik yöntemler yani gözlük ve kontakt lens kullanımı ile görmeye olan negatif etkisi ortadan kaldırılabilir. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda lazerle göz çizme denilen refraktif cerrahi yöntemlere tedavi edilebilir.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Eğer yakını göremiyorsanız (hipermetropsanız), size uzak nesneleri net şekilde görür ancak size yakın olan nesnelere odaklanmakta zorluk yaşarsınız. Yakını göremeyen kişiler yaşlandıkça, uzağı görmeleri de daha zor hale gelebilir.
Astigmat dereceleri şu şekildedir: 0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Astigmatizma retina üzerine hiçbir şekilde net hayal düşememesine yol açan bir kırma kusurudur. Daha önce gözlüklerle tedavi edilebilen bu durum, günümüzde yaygın olarak yumuşak lenslerle de tedavi edilebilmektedir.
Astigmatizma, doğar doğmaz izlenir ve ilk 3 yaş içerisinde biraz azalabilir. Ama daha sonraki yıllarda hemen hemen aynı kalır, belirgin bir artma ya da azalma görülmez.
Gözlük dereceleri; miyoplarda 8 dereceye, hipermetrop ve astigmat olanlarda ise 4 dereceye kadar olanlar lazer göz ameliyatı için uygun adaylardır.
Doğru: Lazer ameliyatı 1 ile 10 derece arası miyop, 1 ile 5 derece arası hipermetrop ve astigmat rahatsızlığı olan ve lazere uygun bulunan gözlere başarı ile uygulanabilir.
Katarakt ve presbiyopi ameliyatı ile birlikte göze astigmatı düzelten göz içi lens yerleştirilerek tek seferde astigmatın da düzeltilmesi sağlanabiliyor.
1,00-4,00 arasındaki astigmat dereceleri
Bu tür hastalar genellikle yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi miyop ya da hipermetrop gibi göz sorunu olan bireylerde birlikte görülmektedir. Bunun için mutlaka gözlük kullanılması gerekmektedir.
Normalde hepimizin bir miktar kırma kusuru var. Ama 0,50'ye kadar olanları fizyolojik kabul ediyoruz. Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir. Genel olarak erken doğmuş prematüre bebeklerde görülmektedir.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri