silahlı kuvvetlerde subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir.
Astsubay Ne Demek? Astsubay subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet veren astsubaylar, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi alanlarda da görev alırlar.
Askerlik yapan erkekler er rütbesine sahiptir. Rütbe durumu zamanlar değişim gösterebilir. Kara, hava ve deniz kuvvetleri sıralamaya göre değişebilir. Mareşal: Kara kuvvetlerinde en yüksek askeri rütbe mareşaldir.
Subay sınıfı askerler, Astsubay sınıfı askerlerin üstü konumundadır. Buna göre Subay sınıfında yer alan Teğmen, Astsubay'dan yüksektir.
Astsubay olarak görev yapılan 4,5 ve 6. yıllarda (4 yıllık üniversite mezunlar) Subaylık sınavına tabi tutulurlar. Başarılı olanlar (değişiyorsa yeni) sınıfında Sınıf Okulu eğitimini başarıyla tamamlarlarsa Teğmen olarak mezun olurlar.
İlgili 23 soru bulundu
Lisans programını tamamlayan astsubaylar mensubu oldukları kuvvet komutanlıkları tarafından yapılan iç kaynaktan subay temini kapsamında gerekli sınav ve eğitimlerde başarılı oldukları takdirde “subay” olabilmektedirler. TSK bünyesinde astsubay olarak görev yapan personel subaylığa geçiş yapabilir.
Astsubaylar, bir üst rütbe olan subaylığa geçiş yapabilmektedirler. Astsubayların subaylığa geçiş yapabilmek için en az 4 yıllık bir okuldan mezun olmaları gerekmektedir.
Astsubay maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 261 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Astsubay maaşları 29990 TL'dir. En düşük Astsubay maaşı 23990 TL iken, en yüksek Astsubay maaşı 62970 TL'dir.
Astsubay olan bir kişinin rütbe kazanması için belirlenen süreleri geçirmesi gerekir. Astsubay görevini yerine getirmekte olan kişi çavuş olabilmek için 3 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kıdemli çavuş olabilmek için yine 3 yıllık bir süre daha doldurmalıdır. Üst çavuş olabilmek için 6 yıllık süreyi doldurmalıdır.
Subay; asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay, albay, tuğgeneral/tuğamiral, tümgeneral/tümamiral, korgeneral/koramiral, orgeneral/oramiral ve mareşal/büyük amiral rütbelerinde bulunan askerlere denir.
Yasaklı rütbe, ciddi bir disiplin ihlali ya da suç işlediği tespit edilen personellere verilir. Bu ihlaller kurallara uymamayı, itaatsizlik, hırsızlık, suistimal, kötü niyetli davranışlar, askeri disiplin ihlalleri, görevi kötüye kullanma, profesyonel etik dışı davranışlar veya diğer ciddi suçları içerebilir.
Normal Bekleme Süreleri Asteğmen 8 Ay (1) Teğmen 3 Yıl Üsteğmen 6 Yıl Yüzbaşı 6 Yıl Binbaşı 5 Yıl Yarbay 3 Yıl Albay 5 Yıl Tuğgeneral - Tuğamiral 4 Yıl Tümgeneral - Tümamiral 4 Yıl Korgeneral - Koramiral 4 Yıl Orgeneral - Oramiral 4 Yıl b) En az bekleme süreleri: Madde 31 – Subayların en az bekleme süreleri aşağıda ...
Astsubay Kıdemli Başçavuş: Astsubaylık rütbesinin en yüksek rütbesidir. Genellikle karakol komutanlığı yapmaktadır. 6 yıl görev süresi bulunmaktadır. Asteğmen: Takım, kısım komutanlığı yapan en düşük subay rütbesidir.
Subay Ne Demek? Subay, asteğmenden mareşallik ya da büyük amiralliğe kadar rütbeli ve profesyonel olan askerlere verilen addır. Subaylar; topçu, istihkam ya da öğretmen gibi çeşitli sınıflara ayrılır. Ordu hiyerarşisinin tepesinden astsubaylığa kadar olan kısmını subaylar oluşturur.
Astsubaylar, kara, deniz, hava ve bando astsubayı olarak görev yaparlar. Astsubayların görevi rütbelere göre değişir. Takım astsubayı, tank komutanı, tim komutanı, bölük astsubayı, karakol komutan yardımcısı, kısım amiri ve karakol komutanı vazifelerini üstlenirler.
Subaylar kara harp okulunda 4 yıl eğitim görür , astsubaylar 2 yıl. okudukları okul ve rütbe farkı. Astsubay subayın işini yapar veya yaptırır, subay imza atar. Subay astsubaydan 500 tl daha fazla alır.
2003 yılında Astsubaylardan Subay olanlar Kıdemli Yüzbaşı rütbesine kadar yükselebilme kıstası yeniden düzenlenmiş ve şu anki hali ile 4 yıllık üniversite mezunu astsubaylar subay rütbesini haiz olduklarında albay rütbesine kadar yükselebilmektedirler.
İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak görevini sürdüren jandarma astsubay, kanun ve yönetmeliklere aykırı faaliyetleri engellemekle yükümlüdür. Barış döneminde toplum düzenini sağlayan ve güvenliği bozan durumlara karşı tedbir alan, savaş durumlarında ise ordu emrine girip ordu için çalışmakla mükellef olan personeldir.
Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Subay Ne Kadar Maaş Alır? Subay olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Subay maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.500 TL civarındadır.
ASEM öğrencileri eğitim/öğretim süresince maaş almakta mıdır? Muvazzaf astsubay adayı öğrencilerine, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı okullarda bulunan askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenir. Sözleşmeli astsubay adayı öğrencilerine ise 4678 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ön sözleşme aylığı ödenir.
2023 yılı itibari ile 70 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Teğmen maaşları 36150 TL'dir. En düşük Teğmen maaşı 28920 TL iken, en yüksek Teğmen maaşı 85690 TL'dir. Güncel Teğmen maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Tayin olabilecekleri yerlerin listesi oluyor. Batıda 4 ya da 5 yıl doğuda ise 2 ya da 3 yıl asgari hizmet süreleri bulunmakta. Fakat bunlar illa 5 yılda bir tayin görecekler anlamına gelmiyor. Kıdem ve talebe sırasında göre tek bir yerde 10 sene bile geçirilebilir.
Teğmenin apoletinde bir yıldız vardır. TSK'da "Subay" sınıfına dahildirler. Asteğmen, uzman çavuş ve astsubaydan üstündür.
Astsubay Kıdemli Başçavuşlukta rütbe bekleme süresi 6 yıldır. Asb. Kd. Bçvş.'luğun ilk üç yılını dolduran Astsubaylar, rütbe kıdemliliği alarak Astsubay Kademeli Kıdemli Başçavuş (Asb.Kad.Kd.Bçvş) olarak anılırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri