Suyu koyulaşıp üzümler şişene kadar kısık ateste pişirin, doğranmış kuru kayısı, incir ve cevizi servis ederken üzerine ekleyin, önce eklerseniz aşureniz kararır, limon rendesi veya karanfil kullanmak isterseniz ocaktan almadan 5 dakika önce katın.
Limon kabuğu rendesi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştırın. Şekerini de yavaşça ilave ettikten sonra kuru kayısıları, elmayı, tuzu ve vanilyayı da ekleyin. Aynı zamanda incirleri küp şeklinde doğrayın ve ayrı bir kapta suda haşlayıp süzdükten sonra aşureye ilave edin.
Eğer uygun malzemeleri zamanında kullanmazsanız kararabilir. Peki Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım? Öncelikle buğdayı haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri eklemek gerekir. Tam da bu noktada beyaz olması için aşureye bir miktar yıkanmış pirinç veya 1 çay bardağı ılık süt ekleyebilirsiniz.
Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi, pirinci ve dut kurusunu ekleyin. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
Aşurenin özü doğru pişirilmiş buğdaydır.
Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez. Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz de önemli bir adımdır.
Pişen buğday ve nohutumuz aşure tenceresine alınır ve 1 litre sıcak su eklenir. İçine doğranmış kayısı ve incirlerimiz, üzümlerimiz ve iri kıyılmış (hatta çok az kıyılmış) ceviz ve fındıklarımız eklenir hemen ardından pekmezimiz de ilave edilir ve 10-15 dk kısık ateşte kaynatılır.
Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir. Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, pirinç katılır. Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve küçük küçük doğranmış elmalar ilave edilir. Süt eklenir.
şöyle bir inanç varmış: aşureyi dağıtan, aşure tabağının boşaltıldıktan sonra yıkanmasını istemezmiş, çünkü sevabının yıkama suyuyla akıp gideceğine inanırmış. bu sebepten de yıkatmayan varmış tabağı.
Aşurenin kıvamının sulu olması, malzeme ve su oranının dengesizliğinden kaynaklanır. Aşurenin kıvamı sulu olduğunda tekrar ocağa alın ve içerisine buğday veya pirinç ekleyerek karıştırın. Eğer buğday ya da pirinciniz yoksa, farklı bir kapta su ve nişastayı açın.
Aleviler ise hep 12 madde kullanarak aşure yapar. Bunlar arasında buğday, arpa, pirinç, fasulye, nohut, pekmez, hurma pekmezi, nar pekmezi, pancar suyu, hurma, kayısı, incir kuru üzüm ve kuş üzümü gibi kuru meyveler, badem ve fıstık, fındık, ceviz, çam fıstığı ve susam gibi kuruyemişler yer alır.
Aşure pişirmek sabır ister. Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır.
Aşure piştikten sonra kıvamı yoğunlaşan bir tarif. Bu nedenle tam ayarında pişirip ocaktan almak önemli. Diyelim ki çok koyulaştı, böyle durumlarda ocağın üzerine yeniden alın ve içerisine yoğunluğunu açacak kadar su ilave edin.
Eğer sıcak halde buzdolabına kaldırırsanız aşureleriniz kısa sürede ekşiyecektir, aklınızda bulunsun. Kaselere aldığınız ve soğumasını beklediğiniz aşureleri aynı gün ya da bir sonraki gün tüketecekseniz kaseleri doğrudan buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor.
Burdaki püf noktası buğdayın özleşip suyunun nişasta konulmuş gibi beyazlaması daha sonra üzerine süt ilavesi yapılır süt aşuremizin beyaz olmasını sağlar. Daha sonra kuru fasülye, börülce, pirinç, bulgur, irmik konulup karıştırmaya devam edilir.
Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.
Aşureye kuru dut konulur mu? Mümkündür. Aşurenin rengini koyulaştıran dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapılır.
Bu hadis ve yemek yedirmek ve komşulara ikramla alakalı hadisler çerçevesinde böyle bir gelenek doğmuş olsa gerektir. Ama bu günde yemek yapıp dağıtmak sünnettir demek yerine bu günde aileye ve yakınlara ikramlarda bulunmak sünnettir demek uygun olur.
İçine incir ve ceviz eklenecekse son aşamada eklenmeli. Çünkü incir ve ceviz aşurenin rengini bulanıklaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri