Mısır ekmeği 200 derecede pişer. Fakat pişirmede dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, mısır ekmeğinin içinin daha iyi pişmesi ve pişerken daha güzel kabarması için fırınınızı alt üst ayarda, fansız olarak çalıştırmanız gerekmektedir.
Ekmeğe kabarıklığını veren, mayanın ekmeğin içerisindeki o küçük gözenekleri oluşturmasına yardımcı olan gluten proteini mısırın içerisinde bulunmuyor. Sadece mısır unundan mayalı ekmek yapmaya çalıştığınızda ise sert kabuklu, kabarmamış ve gözeneksiz bir ekmek elde ediyorsunuz.
Unu bir kaba aldıktan sonra, ortasına maya, ılık su, zeytinyağı, tuz ve şekeri aktarıp yoğurun. Üzerini nemli bir mutfak beziyle örtüp 40 dakika mayalanması için bekletin.
Cıvık ele yapışmayacak hale gelene kadar karıştırılır. Sonra oda sıcaklığında hamurun kabarması için yarım saat bekletilir.
Üzerine hafif un serpilerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirilir.
İlgili 31 soru bulundu
Mısır ekmeğinin hamurunun kıvamı kek hamurundan koyu, kurabiye hamurundan cıvık olacaktır. Yani hamuru avucunuzun içine alıp, sıktığınızda rahatlıkla avucunuzun içinden akıp, kayıyorsa, hamurunuz olmuş demektir.
MISIR EKMEĞI
Ortasına maya, ılık su, zeytinyağı, tuz ve şekeri ilave edip yoğurun. Üzerini örtüp mayalanması için bekletin. Tepsiyi yağlayıp hamuru yayın. Üzerine fırça ile su sürün.
Mısır ekmeği hamuru için mısır unu, beyaz un, yoğurt, kabartma tozu ve su kullanmanız yeterlidir.
Mısır ekmeği de yassı ekmektir ve orijinalinde sadece mısır unu, su, tuz ve tereyağı vardır. Neredeyse akışkana yakın bir hamur haline gelir ve tavada 2 parmak kalınlığında pişer. İçindeki tereyağından dolayı etrafı koyu kahverengi olur. Tutucu bir malzeme olmadığından (mısır da glüten yok) yerken dağılır.
Mısır ekmeği karbonhidrat ağırlıklı olup spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca magnezyum içermesi sebebiyle de bağırsaklara son derece de faydası bulunmaktadır. Özellikle bağırsak hastalıklarının giderilmesi için mısır ekmeği tüketimi önerilmektedir.
Maya olmadığında kabartma tozu ve maden suyu (soda) ile birlikte de nefis bir ekmek hazırlama şansına sahipsiniz. Ilık süt, soda ve 1 çay kaşığı kabartma tozu ilavesiyle klasik ekmek tariflerini deneyebilirsiniz. Evde bu farklı malzemelerle kendi ekmeğinizi yapabilirsiniz.
Beş su bardağı mısır unu ile 2 yemek kaşığı beyaz un karıştırılır. Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve 1 çay kaşığı karbonat eklenir.
Yumurta sarısında bulunan lesitin, mısır ekmeğinin nemli ve yumuşak kalmasına yardımcı olur. Yumurta ve özellikle yumurta beyazları mısır ekmeğinin mayalanmasına yardımcı olarak hafif bir doku oluşturmaya yardımcıdır.
Mısır (darı) ekmeği : Çölyak adı verilen gluten enteropatisi hastalığında tüketebilecek tek ekmektir. Kişi hastalık sebebiyle buğday, arpa ve çavdar unlarından elde edilen hiçbir ürünü tüketemez.
Mısır Unlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Uygun bir karıştırma kabına yumurta ve şeker alınarak iyice çırpılır. İçine yoğurt ve sıvı yağda eklenip yine hızlıca çırpılır. Sonra mısır unu, kabartma tozu, vanilya ve un elenerek ilave edilip iyice karıştırılır.
Çok sıcak olursa acı bir tat verebilir. Su kaynadıktan 5-6 dakika sonra, hafif ılıyınca kullanmak uygun olacaktır.
Yanına en çok kuymak yakışır ama peynir zeytinle de afiyetle yiyebilirsiniz.
Beyaz ekmek ile kıyaslandığında mısır ekmeği daha iyi bir protein kaynağıdır. Bağırsak sistemi için gerekli olan lif, mısır ekmeğinde bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin yapısında doğal mısır yağı bulunur. Mısır yağı ölçülü tüketildiğinde cilt için de etkili sonuçlar vermektedir.
Diyet kahvaltılarında ya da ara öğünlerde ince bir dilim mısır ekmeği tüketmenizde herhangi bir sakınca yoktur; fakat ölçü dışına çıktığınızda, mısır ekmeği size kilo aldıran bir besin olarak yansıyacaktır. Bu nedenle mısır ekmeğini diyet beslenmenize eklerken porsiyon kontrolüne uymanız önerilmektedir.
Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz. Öncelikle merhabalar, klasik krep tariflerinizi unutturacak bir tarif paylaşmak istedim. Gerçekten normal unla yapılan kreple arasında lezzet farkı olan mısır unlu krebi, mutlaka denemelisiniz.
Mısır unu ve normal un da yavaş yavaş eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu eklenip, yağlanmış fırın tepsisine dökülüp üzerine susam ve çörek otu eklenir. Fırında pişirilip dilimlenip servis yapılır.
Mısır Ekmeğinde Gluten Var mı? Mısır ekmeği, mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Mısır taneleri kurutulduktan sonra öğütülür ve toz haline getirilir. Daha sonra da ürün katıksız hali ile kullanıldığında bu mısır unu içerisinde gluten yer almaz.
Ağızda dağılan kıyır kıyır mısır unlu poğaçayı dilerseniz dereotlu da yapabilirsiniz. Mısır unlu poğaçanızın iç harcını kaşarlı, patatesli ya da farklı iç harçlarla da hazırlayabilirsiniz. Hamuru, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmalısınız.
Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzetinden biri olan mısır ekmeği, belki eski sıklığında değil ama günümüzde hala yapılmaktadır.
Öncelikle suyunuzu kaynatın tencereye alın tencerenin üzerine metal süzgeci yerleştirin. Ekmekleri süzgecin içine dizin tencerenin kapağını üzerlerine kapatın. İki dk sonra ekmeklerimiz yumuşacık. Ekmekleri yumuşaklıklarını kaybetmemeleri için hemen bezin içine sarıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri