Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Aşurelik buğdayı yıkadıktan sonra tencereye koyup üzerine kaynar su döküp 10 dakika kaynatın. Çıkan buğday suyunu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu yine süzün. Daha sonra kaynar su ekleyerek buğdayı 50 dakika kadar kaynatın.
Bakliyatları bir gün önceden suda bekletmiyorsunuz
Aşurenin olmazsa olmaz malzemelerinden olan nohut, buğday, kuru fasulyenin en az 8 saat öncesinde soğuk suyun içinde bekletilmesi gerekiyor.
aşure tarifi püf noktaları 1 kilo yarma ( aşurelik buğday için) 1 su bardağı nohut ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) 1 su bardağı fasulye ( ıslatılmış olarak yaklaşık 2 su bardağı ediyor) arzuya göre kuru kayısı 300 gr kuru incir 300 gr kuru üzüm 300 gr kuş üzümü 50-100 gr çerez olarak da fındık, badem ...
Buğday, her yörede farklı adı olan ve hangi adıyla bahsedilirse bahsedilsin faydaları saymakla bitmeyen bir besindir. Türk mutfağında en çok aşure yaparken kullanılmasından olsa gerek adına aşurelik buğday da denen buğday, yarma, dövme, gendime ve hedik gibi isimlerle de halk arasında bilinir.
İlgili 38 soru bulundu
Aşurelik buğdayın iyi derecede pişmesi için akşamdan suda bekletmek gerekir.
Hedik için yöresel olarak hediklik buğday kullanılır ancak her yerde bulunması zor bir çeşittir. Onun yerine aşurelik buğday kullanabilirsiniz.
Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar. Ayrıca pirinç ilavesi sayesinde kıvamı daha hızlı tutar. Aşurede kullanılan gün kurusu kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi rengi koyu olan kuru meyveler doğrudan ilave edildiklerinde renk değişimine neden olabilirler.
İçine 6 su bardağı 1 kilo 200 gramlık şekeri ilave ederek kıvamını görüyoruz Bu aşamada dilersiniz istediğiniz kıvamda olana kadar sıcak su ilave edebilirsiniz Ben bir litre kadar ilave ettim daha sulu seviyorsanız 2 litreye kadar daha çıkartabilirsiniz aşure dinlendikçe kıvamı koyulaşacaktır bu sebeple içine herhangi ...
Buğday başta olmak üzere tüm bakliyatları bol bol suda en az 3-4 kez yıkamak şart. Böylelikle içlerindeki bütün toz ve kir çıkacağı için pişerken aşurenizin rengini de bozmayacaktır. Eğer dilerseniz aşurelik buğdayınızı haşlarken içerisine yarım çay kaşığı karbonat atarak pişirin.
Pratik Aşure Tarifi Nasıl Yapılır? Nohut, fasulye ve buğdayı geceden ıslatmadan ayıklayıp yıkadıktan sonra şeker ve damla sakızıyla birlikte düdüklü tencerede malzemelerin iki katına kadar su ekleyerek 30 dk pişirin. Düdüklüyü açtıktan sonra sürekli karıştırarak 30 dk daha pişirin.
Aşurenin rengini koyulaştıran ve taneli olan dut kurusu, kuru incir, kuru kayısı gibi meyveler için ön haşlama yapın ancak çıkan suyu kullanmayın. Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz. Buğday miktarı yoğurtlu soğuk çorbanız için fazla gelirse buzdolabı poşeti ne koyup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz ve başka zaman yine kullanabilirsiniz.
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Aşurelik buğday kaç dakikada haşlanır diye soranlar için bu süre, normal tencerede 45-50 dakika sürerken, düdüklüde ise 20-25 dakikada hazır hale gelir.
500 gr aşurelik buğday (3 su bardağı) Yarım çay bardağı pirinç 1 su bardağı nohut. 1 su bardağı kuru fasulye.
1 kg aşurelik buğday (yarma) , 1su bardağı nohut ve 1 su bardağı kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Sabah suları süzülüp yıkanır. Ayrı ayrı tencerelere alınır. Aşurelik buğdayın üstüne 5 litre sıcak su eklenir.
Aşurenin kıvamı çok sulu olursa nedeni içindeki malzemelerin ve suyun dengesizliğidir. Bu nedenle içerisine elinizde varsa biraz daha buğday ya da pirinç ilave ederek ocağa yeniden alabilirsiniz. Yoksa suyla biraz nişasta açarak ocaktaki aşurenizin içerisine dökebilir, kıvamı yoğunlaşana kadar pişirebilirsiniz.
su bardağı haşlanmış fasulye 15 su bardağı toz şeker 3. su bardağı süt 7 yemek kaşığı nişasta 1 kase kuru incir.
100grampirinç(8 yemek kaşığı) 1adetportakal kabuğu(küçük küpler halinde doğranmış) 1adetlimon kabuğu(küçük küpler halinde doğranmış) 2adetorta boy elma(soyulmuş, küp doğranmış)
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Yani bir kase buğday için üç kase su ve nohutun pişme hakkı olan iki kase suyu da ekleyelim ve düdüklünün ağzını kapatıp saate bakıp kısık ateşte tam 45 dk pişirelim.
Yarma aslında sert buğday ürününün kaynatılmasının akabinde kurutulmasının sonrasında geleneksel tekniklerimiz ile dövülerek kabuğundan ayrılması ile elde edilmektedir. Temel olarak bakıldığında bulgur ürünü ile aslında aynı yöntemler kullanılarak elde edilmekte olan bu ürün, bulguradan daha az emek gerektirmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri