Varikosel tanısı konulan kişilerde çoğu zaman tedavi gerekmez. Eğer testisteki şişlik ağrıya neden oluyorsa ağrı kesici ilaç reçete edilebilir. Varikosel hastalarında testis torbasını destekleyecek darlıkta iç çamaşırı kullanılmalıdır.
Varikosel tedavisinde amaç, kapakları bozuk olan bu damarı kapatarak varikoselin nedenini ortadan kaldırmaktır. Bu, cerrahi yöntemle ya da embolizasyonla yapılabilir. Cerrahi operasyonda, genel anestezi altında kasıktan bir kesi açılır ve varikosele neden olan damar bağlanır.
Ameliyatsız varikosel embolizasyonu, yani genişlemiş damarın içine girerek tıkanması işlemi 2001 yılından beri kılavuzlara girmiş güvenli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Genel anesteziye gerek yoktur, işlem lokal anestezi ile yapılır ve böylece genel anestezinin oluşturabileceği risk ve komplikasyonlar ortadan kalkar.
Varikoseli iyileştirmek için üzüm çekirdeğinden faydalanabilirsiniz. Üzüm çekirdeği kan dolaşımını düzenleme görevine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı ile bitki çayı her sabah içebilirsiniz. Düzenli şekilde tüketildiğinde kan dolaşımını rahatlatacaktır.
İleri derecede varikosel testis boyutlarında küçülme ve testiküler fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Varikosel testosteron sentezini azaltarak cinsel isteksizliğe neden olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Tedavi edilmeyen varikosel hastalığında Sperm Azlığı, Testis Ağrısı ve Testosteron Hormonu azalmasına neden olur. Bunun sonucunda erkekte hem çocuk sahibi olmakta zorlanmak da hem de cinsellik olarak performans kaybı yaşamaktadır.
Varikosel en sık rastlanan kısırlık sebeplerinden biridir. Varikosel hastaları basit bir ameliyat sonrası çocuk sahibi olabilirler.
Kronik ve ilerleyici bir hastalık olan varikosel, tedavisiz düzelme göstermez. Tedavi edilmemesi durumunda testis boyutlarında küçülme, sperm parametrelerinde ilerleyici bozulma, testiste hormonal bozulmalara neden olup, ereksiyon yetersizliği gibi cinsel problemlerin ortaya çıkmasına da yol açabilir.
Kronikleşmiş varikosel ileri dönemlerde testis boyutlarında küçülmeye neden olarak sperm üretimi yanında ve testosteron adı verilen erkeklik hormonun üretilmesinde azalmaya da neden olabilir. Kronikleşmiş varikosel tedavi edilmezse testosteron düşüklüğü ile birlikte ereksiyon ve cinsel istek kaybına sebep olur.
Hayır varikoselin ilaç ile tedavisi yok. Tedavisi gerekli hastalarda cerrahi olarak yapılmalıdır. Ameliyat sonrası sperm sayısı ve hareketleri üzerine faydalı etkileri olduğu düşünülen antioksidan ilaçlar, hastalarımızda kullanılabilir.
Varikosel etki olarak bu bölgede ısıyı arttırarak testislerin sperm yapımını bozan bir hastalıktır ancak cerrahi olarak tedavi edilip ortadan kaldırılmadığı sürece varikoselin neden olduğu ısı artışı ve sperm fonksiyonlarındaki bozukluk soğutma ya da buz tedavisiyle ortadan kaldırılamaz hatta bu tedaviler ve öneriler ...
Varikosel Mikrocerrahi Tedavisi
Varikosel hastalığının ilaç ile, bitkisel tedavi ile veya geleneksel tamamlayıcı tıp yöntemleri (akupunktur, ozon, hacamat, sülük ve benzeri farklı tedaviler) ile tedavi yapılması yanlıştır, tedavi edilemez.
Varikosel, ürolojik hastalıklar arasında genç erkeklerde sık görülen bir hastalıktır. Kötü huylu değildir, kansere dönüşmez, hayati bir tehlike oluşturmaz. Tedavi edilmediği taktirde ilerde infertilite (kısırlık) ve cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olur.
Varikosel ilerledikçe testis fonksiyonlarının zarar görmesi sonucu erkeklik hormonu üretimi azalabilir. Bu doğrultuda erkeklerde sertleşme problemi gibi cinsel işlev bozuklukları ile karşılaşılabilir. Dolayısıyla varikosel cinsel yaşamı etkileyen bir hastalık halini alabilir.
Varikosel her zaman kısırlığa yol açar mı? Hayır, açmaz. Normal erkek popülasyonun dörtte birinde hafif-orta varikosel bulunabilir. Varikosel her zaman sperm kalitesini ve sayısını bozmaz.
Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Oyman, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarak yapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer.
Bunun en sık nedeni varikosel oluyor" dedi. Varokoselin bünyesel bir hastalık olduğunu ve genelde sol testiste gözlemlendiğini belirten Aşçı, şunları konuştu: "Aslında varikosel kalıcı bir hasar oluşturabilen bir hastalık gibi duruyor.
Hastalık, testisi saran toplayıcı damarların genişlemesiyle oluşan ve doğuştan bir damar anomalisi olarak ortaya çıkabilir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan ve sinsi bir şekilde ilerleyen bir hastalıktır.
Eğer varikosele bağlı ağrı yakınmaları fazla değilse varikosel iç çamaşırı tercihi için çoğunlukla testislerin desteklendiği daha sıkı iç çamaşırlar (slip, suspansuar tip) kullanılması önerilir. Ağrıyı geçirmek üzere basit ağrı kesiciler kullanılabilir. Eğer ağrı kalıcı ve şiddetli ise ameliyat gerekli olabilir.
Varikosel ameliyatı zor bir ameliyat değildir. Ancak cerrahi operasyonda çok ince damarlar ile uğraşıldığı için dikkatli olunması gereken bir ameliyattır. Ameliyat sonrası bir iki gün hafif ağrı hissedilebilir. Bu durum kısa süre içinde geçerek ameliyatın herhangi bir etkisi görünmez.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Varikoseller tüm erkeklerin %15'inde görülür ve kısırlık vakalarının %30'unun sebebidir.
Varikosel Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi
Hastalar genellikle 4-5 gün sonra günlük hayata dönmektedir. Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır.
Varikoselin azospermiye neden olduğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte son yıllarda varikoselin düzeltilmesinin sperm çıkışını sağladığı bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri