Aslında hemen hemen her türlü kuruyemiş, aşure malzemeleri listesi içerisinde yer alabilir. Bu noktada seçim tamamen sizin. Ancak genellikle aşure yapımı için çiğ badem, ceviz, fındık ve süsleme için de toz ya da file Antep fıstığı tercih edilmektedir.
Pişmeye başlayınca içine malzemeler ilave edilmeye başlanır. (Kuru kayısı, Badem, Tuzsuz Fıstık, İç Fıstık, Fındık, kuru fasulye, nohut, pirinç konulur. 15 dakika pişirilir.
Çifte Kavrulmuş Fındık: Çifte kavrulmuş fındık içi çiğ fındığa göre daha yoğun bir tada sahiptir ve daha gevrektir. Bu nedenle de aşurenin içine değil de üzerindeki süslemeye katılması daha doğru olacaktır.
İnce kıyılmış fındık, badem ve ceviz de aşure servisinde kullanılan yemişlerdendir.
Arzuya göre aşurenin içine 1 çay bardağı (çiğden) kavrulmamış yer fıstığı, badem , fındık da ekleyebilirsiniz ama bunları eklemek kesinlikle şart değil eklemeden de olur ki genelde de eklenmez bu malzemeler süsleme için kullanılır.
İlgili 20 soru bulundu
Aşurenin rengini en çok koyulaştıran malzemelerden kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içini mutlaka pişmesine az bir zaman kala aşurenize ilave etmelisiniz.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın. Yapılışı: Buğday, nohut ve kuru fasulye bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletilir.
Şeker ve bir çay bardağı kadar pekmez de ilave edilerek yarım saat kadar kaynatılır. Üzüm, badem, fıstık, incir, kayısı, tarçın, karanfil eklenir. Üzeri kavrulmuş susam ve cevizle süslenir.
Geleneksel tarife göre aşure, tahıl, baklagiller, meyve ve tohumlardan oluşan 41 çeşit malzeme içermeli. En önemli malzemesi buğday olan aşurenin malzemeleri bölgelere, bazen de kişisel zevklere göre değişiklik gösteriyor.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Aşurenin en zor pişen malzemesi buğday. Bu nedenle buğdayı pişirdikten sonra içerisine portakal kabuğu gibi malzemeler ilave ederek hem renginin hem de lezzetinin güzelleşmesine destek olabilirsiniz. Yine aşurenin içerisinde pirinç kullanmak renginin beyaz kalmasına katkı sağlar.
her türlü yenir. benim gibi sabırsızsanız sıcak yersiniz. yanında da su bolcana.
Şekeri, bakliyatın pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin.
Aşureye katacağınız ceviz, kuş üzümü gibi malzemeleri önceden sıcak suya koymalı en az 15-20 kadar bekleterek suyunu süzmelisiniz. İncir de rengi koyulaştıran bir diğer unsur bu nedenle olabildiğince ocaktan almadan önce aşureye katılmalı.
Aşure ılıdıktan sonra kaplara doldurulur. Üzerini süslemek için nar, Antep fıstığı, Hindistan cevizi, fındık, kuru incir ve kuru kayısı kullanılabilir.
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Aşureyi cam kaselere bölüştürün.
Birbirlerini tanımayan konu komşu belki de bu bereket sayesinde iki kelam edebiliyor ve sonrasında arkadaşlıklar kuruyor. Ayrıca bölgemizde pişirilen aşurenin en az 7 kişiye dağıtılması gerektiği inanışı da yaygındır bu yüzden de Muharrem ayı boyunca evlerde ve işyerlerinde bol miktarda aşure pişirilir.
Akşamdan buğdayı ovalayarak suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 10 dakika kaynatın. Kaynama sonunda çıkan sarı suyu döküp tekrar sıcak su koyup 5 dakika daha haşladıktan sonra kapağını kapatıp bir gece bekletin.
Burdaki püf noktası buğdayın özleşip suyunun nişasta konulmuş gibi beyazlaması daha sonra üzerine süt ilavesi yapılır süt aşuremizin beyaz olmasını sağlar. Daha sonra kuru fasülye, börülce, pirinç, bulgur, irmik konulup karıştırmaya devam edilir.
Pirinci yıkayıp ekliyoruz. ♨️Kayısı, üzüm ve yaban mersininin suyunu süzüyoruz. Hurma, fıstık, portakal kabuğu rendesi ile beraber buğdaya dahil ediyoruz. ✨Aşuremiz pişmiştir.
Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez. Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz de önemli bir adımdır.
Pişen buğday ve nohutumuz aşure tenceresine alınır ve 1 litre sıcak su eklenir. İçine doğranmış kayısı ve incirlerimiz, üzümlerimiz ve iri kıyılmış (hatta çok az kıyılmış) ceviz ve fındıklarımız eklenir hemen ardından pekmezimiz de ilave edilir ve 10-15 dk kısık ateşte kaynatılır.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri