Yapılan aşureye şeker yerine bal veya pekmezle tatlandırılırsa, besleyicilik değeri açısından daha kaliteli bir tatlı yapılmış olur" dedi. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Begüm Hatice Tuna, aşurenin bolluk ve bereketin simgesi olduğunu söyledi.
Aşureye ayrıca şeker eklemeye gerek yoktur. Yeterli miktarda taze ve kuru meyve eklediğinizde şekere lezzet olarak da hiç ihtiyaç duymayacaksınız. Yeterince meyve ile son derece yumuşak ve sağlık açısından güvenli dozda bir tatlı tat yakalayabilirsiniz.
Bu Aşure hem şekersiz hem de yapımı çok kolay! 1- Buğdayı 2 saat 1,5 litre suda bekletip suyunu dökmeden orta ateşte pişirin, eğer suyunu çok çekerse ek olarak kaynar su ilave edebilirsiniz. 2- Yumuşadığında haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin ve 15 dakika pişirin.
2,600-2,700 Gr Şeker (Tercihinize Göre Arttırıp Azaltabilirsiniz)
Eğer uygun malzemeleri zamanında kullanmazsanız kararabilir. Peki Aşurenin beyaz olması için ne yapmak lazım? Öncelikle buğdayı haşlandıktan sonra suyu süzülen bakliyat ve kuru meyveleri eklemek gerekir. Tam da bu noktada beyaz olması için aşureye bir miktar yıkanmış pirinç veya 1 çay bardağı ılık süt ekleyebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Aşureyi süslemek için; Ceviz, Antep fıstığı, kavrulmuş yer fıstığı, fındık, nar, kuş üzümü, dolmalık fıstık, tarçın, Hindistan cevizi kullanabilirsiniz.
İsteğe bağlı olarak karanfil ve gül suyu da aşureye konabilir. Aslında aşureye lezzet katan ve güzel kokmasını sağlayan gül ve karanfil kokusudur. Bir cezvenin yarısına kadar su doldurulduktan sonra içine üç adet karanfil atıp, iyice kaynatılarak aşurenin altının kapanmasına yakın gül suyu ile birlikte dökülebilir.
Şekeri, bakliyatların pişmesini engelleyeceği için ilk malzemelerle birlikte değil, son aşamada ekleyin. Tanelerin dibe çökmemesi için çok sıcakken aşureyi kaplara doldurmayın.
Aşurenin özü doğru pişirilmiş buğdaydır.
Buğdayınıza pişerken tuz katarak kıvam almasını kolaylaştırabilirsiniz.
İçine konanlar buğday, pirinç, nişasta, nohut, fasulye, ceviz içi, badem gibi şeylerdir. Bazıları bunlara kuru incir, bir cins kuru beyaz hurma, çekirdeksiz üzüm de ilave ederler. Bunun süzme denen kibar bir nevi de vardır. Bu yalnız dövülmüş buğday, biraz pirinç ve badem, bir miktar nohut ile pişirilir.
Yumuşayan buğdaya pişmiş nohutu, fasulyeyi, doğranmış kayısıyı, kuru üzümü, yıkanmış pirinci ekleyerek 15 dakika kaynatın. Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Aşureyi cam kaselere bölüştürün.
İçine incir ve ceviz eklenecekse son aşamada eklenmeli. Çünkü incir ve ceviz aşurenin rengini bulanıklaştırır.
Kuru meyveleri henüz kaynamakta olan bakliyatların içerisine attığınız zaman siyah bir su bırakacaklardır. Özellikle kuru üzüm, kuru incir meyveler bakliyatlarla birlikte piştiklerinde aşurenin rengini koyulaştırıyorlar.
İnciri küp küp kesin ve üzerini geçecek kadar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.
Suda yumuşayan buğdaylar, aşurenin kıvam almasını kolaylaştıracaktır. Nohut ve fasulye de bir gece önceden suda bekletilmelidir. Böylece bakliyatların gazı alınmış olur ve yerken rahatsızlık vermez. Aşurenin renginin berrak olması için bakliyatı ve tahılı haşladıktan sonra süzmeniz de önemli bir adımdır.
Büyük bir tencere aşureyi pişirme süresi 2 saat civarındadır. Bu süre içine eklediğiniz malzemelere göre değişkenlik gösterebilir.
AŞURENİN ŞEKERİ EN KOLAY NASIL DENGELENİR? Aşureyi yaptıktan sonra, şekerini fazla kaçırdığını düşünüyorsanız aşureyi kaselere boşaltmadan önce direk tencerenizin altını yakın. Daha sonra aşurenin içine su ekleyin. Su eklediğiniz aşureyi karıştırın kıvamı tutana kadar pişirin.
Aşurelik buğday 45 dakika haşlanacak. Süre bitiminde tencere, ocak üzerinden uygun bir yere alınacak. Üzeri kalın bir örtü örtülecek, buğdayın helme dökmesi için en az 3 saat bekletilecek.
Bir gece öncesinde ıslatılan nohutları ve fasulyeleri suyuyla beraber tencereye koyun. Bir bu kadar daha pişirdikten sonra buğdayı, minik minik doğranmış kuru kayısı ve kuru üzümleri ekleyerek pişirmeye devam edin. Ocaktan aldıktan sonra içine bal döküp, ceviz ve tarçınla dilediğiniz gibi süsleyip tüketebilirsiniz.
Eğer birkaç güne kadar dayanacak şekilde saklamak istiyorsanız aşurelerin üzerini hava almayacak şekilde kapatmalısınız. Aksi halde aşureler buzdolabında dahi olsa dokusunda ve tadında bozulmalar meydana gelecektir, bizden söylemesi.
Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn.
soğuyunca şeker tadı biraz azalır.
tarçın, nar, kuru üzüm, karanfil.
Burdaki püf noktası buğdayın özleşip suyunun nişasta konulmuş gibi beyazlaması daha sonra üzerine süt ilavesi yapılır süt aşuremizin beyaz olmasını sağlar. Daha sonra kuru fasülye, börülce, pirinç, bulgur, irmik konulup karıştırmaya devam edilir.
Aşurenin rengi koyu olursa rengi açmak için bazen süt koyanlar olabilmektedir. Buğdaylar haşlanmadan önce iyi yıkanmazsa aşureye kahverengi bir ton verir ve aşurenin rengi koyu olur. Beyaz bir aşure elde etmek isteyenler az miktarda süt koyabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri