Kadayıf şerbeti döküldükten sonra üstü kapatılır mı? Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz.
Hazırlanan şerbet tatlıya yavaş yavaş her tarafına eşit gelecek şekilde dökülmelidir. Bu sayede hem tatlı dağılmaz hem de şerbeti daha iyi çeker. Şerbetlenen tatlı servis edilmeden en az 1 saat boyunca bekletilmelidir. Afiyet olsun.
En mühim püf noktası ise tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması.
Birçok insan kadayıf tatlısının kıvamını tutturamadığından yakınır. Kadayıf yaparken mantık oldukça basit aslında, 1'e 1 ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Örneğin 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
İlgili 35 soru bulundu
Şerbeti tatlıya döktükten hemen sonra servis yapıyorsunuz
Bırakın, bir zaman verin, şerbet iyice işlesin tatlının tüm katmanlarına, iyice emsin onu. Şerbeti eklenen tatlıyı en az 4 saat dinlendirmeden servis etmeyin deriz.
Şerbetli tatlılarda kullanılan malzemeye göre şerbetin ısısının değişmesi son derece önemli. Örneğin unla hazırlanan tatlılarda şerbet sıcak olurken. Yufkalı tatlılarda ise iş biraz daha faklı. Sıcak baklavaya sıcak şerbet döküldüğünde yufka kıyır kıyır olmaz bir hayli yumuşak olur.
Şerbeti için; 3.5 su bardağı toz şeker. 3 su bardağı su.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Tatlınızın hamur olmasının en büyük sebeplerinden biri sıcak kadayıfa sıcak şerbet dökmektir. Bunu önlemek için soğuk şerbet ile sıcak tatlı birleştirilmelidir. Hamur olan tatlının görseli bozuk olur bu sebeple servis etmek istemeyebilirsiniz. Lezzet olarak normal kadayıfa göre daha sert ve ağır olacaktır.
Bir tencereye 5 su bardağı şeker, 5 su bardağı su ilave edilir.
En önemli püf noktası hamurunu yaparken unu ilave ederken kıvamını yumuşak olmasına dikkat ederseniz birde şerbetlerken şerbeti ve tatlıyı ılık tutarsanız şerbeti eşit bir şekilde emer ve 2 saat sonra tamamen içine çekmiş şekerpareleriniz hazır olur.
Tatlınız sıcaksa soğuk şerbet, tatlınız soğuksa da mutlaka sıcak şerbet ilave etmelisiniz. Soğuk tatlı - soğuk şerbet ya da sıcak tatlı - sıcak şerbet olduğu durumlarda tatlı kolay kolay şerbetini çekmez.
İlk olarak şerbeti hazırlayarak ılınmaya bırakalım. Bunun için şeker ve suyu küçük bir tencereye alalım. Kaynamaya başladıktan 10 dk. sonra limon suyunu ekleyelim, 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
CEVİZLİ KADAYIF TATLISI 750 gr tel kadayıf 1paket tereyağ (250gr) veya margarin 1 çaybardagı sıvıyag 400 gr ceviz (fındık veya Antep fıstığı ) Şerbeti için): 4su bardağı toz şeker 3bardak su 2-3 damla limon suyu .
Üzerine arzunuza göre bolca fıstık veya ceviz içi serpin. Tel kadayıfların diğer yarısını üzerlerine yerleştirip tekrar bastırarak sıkışmalarını sağlayın. Kadayıfı önceden ısınmış fırında 180 derece alt kısma yakın olacak şekilde yerleştirip kontrollü bir şekilde 45 dakika pişirin.
Suyu ve şekeri, tencereye alalım. Sonra ocağa alıp, şeker eriyene kadar karıştıralım ve kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha kaynatalım.
Şerbet Yapılışı:
Suyu ve şekeri tencereye alın. Orta hararetli ısıda, şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynamaya bırakın. Fokurdamaya başladıktan sonra altını kısıp, 15 dakika daha kaynatın.
Şerbet kaynadıktan ve tatlınız fırından çıktıktan sonra her ikisinin de biraz ılımasını bekleyip, şerbeti tatlıya dökmek size en iyi sonucu verecektir. Tatlı şerbeti fazla sulu olmayacağı gibi fazla koyu da olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer koyu kıvamda olursa tatlınız şerbeti emmeyecektir.
Şerbeti bekletme süreside oda sıcaklığına bağlı olarak değişir. Soğuk bir mutfaktaki 15 dakikayla,sıcak bir mutfaktaki 15 dakika şerbette aynı etkiyi bırakmaz.Burası sıcak bir yer olduğu için benim şerbeti 15 dakika bekletmem yeterli geldi.Soğuk bir mutfakta 10 dakika bekletmek yeterli olur sanırım.
Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz.
Derin dondurucuda saklayın
Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır. Buzluktan çıkarıp şerbeti döktüğünüzde ilk günkü tazeliğini koruyacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri