Bu nedenle at eti haram olmadığından dolayı sütü de haram değildir. Dediğimiz gibi yapılan fetvalara göre mezhebimiz açısından atın eti haram kabul edilmediği için (mekruh kabul ediliyor) sütü de haram değildir.
Bazı dinlere göre at sütünün haram olduğu tartışması vardır. İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Çünkü atın sütünün içilmesinde savaş vasıtasını zayıflatma yoktur.
Mekruh olmasının nedeni ise at etinin haram olmasından dolayı değil, necis olmasından dolayı değildir fakat atın savaş aleti olarak sayılmasından dolayı etinin takrimen mekruh olduğu söylenmiştir. Bu nedenle at eti haram olmadığından dolayı sütü de haram değildir.
Ebû Hanîfe'ye göre at etinin mekruh sayılmasının illeti, atın bir savaş aracı olması, savaşa ara verilmesin, ordunun gücü azalmasın diyedir. Bu yüzden, bu kerâhet onun sütüne sirayet etmez. Yani onun sütü helâldir.
At sütü (kımız) Kırgız halkı arasında yaygın olarak tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Kırgızistan'da hem at sütü tedavisi sunabilen ve hem de konaklama yapılabilen tesisler mevcuttur.
İlgili 27 soru bulundu
Bunun ardından, eski Türklerin ulusal içkisi olarak anılan kımızda çok az oranda da olsa alkol bulunduğu ve dinen 'haram ya da mekruh' sayılacağı görüşü seslendirildi. Türk Büyükelçiliği yetkililerine göre, ikram edilen kımız taze at sütünden ve içinde alkol yok.
Bir inek sütüne göre kısrak sütü daha yoğun şekerli bir tada sahiptir.
Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Atın her dönem değerli bir hayvan olmasından, askeri ve sivil hizmetlerde kullanılmasından kaynaklı olarak haram fetvasının verilmiş olma ihtimali de vardır. Atın etkinlik alanının eski dönemlere nazaran daha dar olması, verilen fetvaların daha yumuşak olmasına neden olmuş olabilir.
Peygamber (s.a.s.) bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Sarhoşluk veren her şey haramdır. Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır” (İbn Mâce, Eşribe, 10). Buna göre içinde sarhoş edecek düzeyde alkol bulunmaması durumunda kımızın tüketilmesi caiz, aksi takdirde caiz değildir.
Yani yasak değildir ama tüketilmesi önerilmez. Mezhepler de bu konuda ayrı inanış içindeler. Şafii, Hanbeli, Zahiri mezhepleri, at etinin helal olduğu konusunda birleşirken, Zeydiye mezhebi haram, Hanefi mezhebi ise mekruh diyor.
Bir başka ifadeyle iki yaşından küçük bir çocuk hele süt eme dursun, derhal başta süt annesi ve süt babası olmak üzere bunların anaları, babaları ve kardeşleri, hatta çocukları ve her kuşaktan torunlarıyla da evlenmesi ebedi haramlık teşkil etmekte.
Değerli kardeşimiz, Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi hayvanların yenmesi caiz değildir.
Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Daha önce helal olan kara hayvanları olarak koyun, keçi, deve, dağ keçisi gibi hayvanların yanı sıra ceylan, zebra ve çekirgeleri de sıralayan Ankara Müftüsü Hasan Çınar, “Zebra etinin yenilmesi helaldir" demişti. Çınar'dan yeni bir fetva geldi. Çınar, “Yabani merkebin eti de sütü de helaldir” paylaşımında bulundu.
Cevap 2 : Eşinin göğsünden süt emdiğinden dolayı arkadaşına bir günah yoktur. İçtiği süt sebebiyle eşi ona haram da olmaz.
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Hayber günü evcil eşek etlerinden nehyetti de at etleri hususunda bize izin verdi.” (2) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: “Bizler, Hayber zamanında atların ve vahşi eşeklerin etlerini yedik.
At eti helal midir? Kur'ân ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde İmam Ebû Hanîfe'den rivâyet edilip tercih edilen görüş ile Mâlikîlerden gelen bir görüşe göre at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
Kurbağa, kaplumbağa, yengeç, yılan ve timsah gibi hayvanlar Malikilere göre helal iken, Hanefi ve Şafilere göre haram kabul ediliyor. Hanbelîlere göre de timsah, kurbağa ve yılanın yenmesi haram, diğerleri helal.
Şafilerde Martı Eti Hakkındaki Bilgiler
Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
At sütü A, B2, B6, B12, C, E vitaminleri, demir, potasyum, magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir. İnsan sütüyle benzerlik gösteren at sütü vücuda yararlı bakteri, virüs ve antikorlar içerir.
Kımız, ince granüle ve homojen yapıda, asidik, alkollü ve köpüren bir içecektir. Kokusu, yayık altına ya da ekşi peynir suyuna benzemektedir. Bileşiminde % 0.7 - 1.8 laktik asit bulunan kımızın alkol miktarı % 0.6 - 2.5, C02 miktarı ise % 0.5 - 0.88 arasında değişmektedir (Wood 1985).
Son yıllarda bazı araştırmalar ve haberlerin de etkisiyle tüketicilerin ilgisini çeken, ancak Türkiye'de bulunması oldukça zor olan deve sütünün litresi ortalama 50 liradan, at ve eşek sütünün litresi ise 80-100 liradan alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri